Zonnehuisgroep Amstelland De Luwte – Ton van der Horst

Ton van der Horst portretfotos 003kopie

Interieurarchitectuur als statement

Ton van der Horst is bouwmanager van Zonnehuisgroep Amstelland. Hij heeft als regisseur van het bouwproces veel en op een heel prettige wijze met Annekoos samengewerkt, vertelt hij. “Als je kiest voor Annekoos, krijg je een resultaat dat uitgesproken en niet alledaags is. Dat moet je als opdrachtgever wel kunnen waarderen. Als opdrachtgever is het de kunst om haar conceptuele kracht te benutten en samen de grenzen op te zoeken om iets heel bijzonders te realiseren.”

Statement

“Het bureau van Annekoos Littel is erin geslaagd om de interieurarchitectuur van De Luwte een statement te laten zijn. Het lichtornament dat zich op een soepel wijze door de ruimte begeeft, is een heel speciaal bindend element. Het speelt ook in dagelijks leven van de bewoners en medewerkers een grote rol.”

Plan van eisen

“Annekoos onderzoekt goed wat de opdrachtgever wil en heeft daarna de speelsheid om binnen die kaders haar eigen concept te maken. Als een opdrachtgever werkelijk iets moois wil, maar ook een sterke eigen mening heeft, ontstaat er een boeiend proces.” Ook kan er intern verschil van mening zijn over het ontwerp. “Wij hebben er voor gekozen om de interieurarchitect als expert te benutten: iemand met autoriteit die de verschillen tegenstellingen tussen Raad van Bestuur en klanten kan overbruggen. En dat doet Annekoos: ze gaat het aan.”

Concept

“Als het concept in de uitwerking z’n karakter dreigt te verliezen, gaat ze daar niet in mee.  Dat vereist manoeuvreerkunst tussen alle partijen en ze opereert prima in dat spanningsveld. Als iets helemaal niet lekker ligt, is ze bereid om er opnieuw over na te denken, maar wel vanuit het conceptuele.  Soms overtuigde ze ons van het tegendeel of ze boog het idee zo om dat het opnieuw een eigenheid werd. Ze blijft daar conceptueel in. Het is zoals de groenteboer de groente levert waar de kok mee kookt: ze maakt er haar eigen gerecht van.”

Visualiseren

“Als het plan gebudgetteerd is, maakt ze fantastische uitwerkingen van de schetsen die ze op allerlei mogelijke manieren visualiseert. En ook bij de bouw staat ze haar mannetje. Ze weet mensen zo grondig te overtuigen dat deze daarna bereidwillig zijn, en snappen dat het zo moet en niet anders kan. Ze dwingt de samenwerking af zonder haar autoriteit daarvoor te gebruiken.”

Prettige samenwerking

“Annekoos Littel beschikt over een groot netwerk en is nooit voor één gat gevangen. Ze is er in geslaagd om in haar bureau mensen om zich heen te verzamelen die qua karakter oppositioneel zijn aan haar. Het personeel is net zo van binnenuit betrokken bij alle processen als Annekoos en werkt vanuit een heel prettige, klantgerichte houding. Wij ervaren het bureau als heel fijn, omdat iedereen op haar eigen manier kan meewerken en samenwerken.”

 [PROJECT DE LUWTE]

[PROJECT WESTWIJK]