De Haas, Mariënhoven: “De inrichting steekt echt af tegen die van andere verzorgingstehuizen”
Frank de Haas is directeur vastgoed bij Stichting Mariënhoven in Vught. Annekoos Littel heeft het interieur ontworpen voor twee woonvoorzieningen van de stichting: woonzorgcentrum Theresia en Huize Elisabeth. De Haas: “De kracht van Annekoos is dat zij vanuit een heel eigen, gedurfde stijl met bijzondere kleuren, motieven en stoffen aankomt. Tegelijkertijd bewaart ze de harmonie door het hele gebouw heen. Alle ruimtes passen bij elkaar.”
Nieuwbouw WZC Theresia
De Haas is met het bureau van Annekoos Littel in contact gekomen in 2007. Het Woonzorgcentrum Theresia werd toen gebouwd en de stichting was op zoek naar een interieurarchitect die het gebouw een uitstraling kon geven alsof je in De Bijenkorf rondliep. “We waren op zoek naar een stijl die je niet verwacht in een woonzorgcentrum. Na de eerste selectie was duidelijk dat we met Annekoos iemand in huis hadden gehaald, die dat kon realiseren.”
Tevreden bewoners en medewerkers
Het gaat er bij het interieurontwerp om dat de bewoners tevreden zijn, vindt De Haas. “Een bewoner kijkt vanuit het verleden en eigen ervaringen anders tegen een interieur aan. Ook medewerkers hebben een eigen en vaak heel praktische kijk op bijvoorbeeld materiaalkeuze: is het gemakkelijk schoon te houden. We hebben werkgroepen opgezet om in samenspraak met deze groepen de plannen voor het interieur verder te ontwikkelen. Dat heeft goed gewerkt.” De Haas is ook tevreden over de aanpak en de benadering door Annekoos en haar mensen: “Haar presentatie en aanpak zijn heel helder en daarnaast heeft ze ook een heel goed team, waardoor we altijd terecht kunnen met onze vragen. Ze weten goed van elkaar waar ze mee bezig zijn.”
Gedurfd
“De kracht van Annekoos is dat zij vanuit een heel eigen stijl werkt. De hand van het bureau van Annekoos zie je overal terug: kleurrijk, gedurfd en in een mooi geheel. Nog steeds krijgen we opmerkingen over hoe mooi het er hier uit ziet. Bezoekers zijn vaak zo enthousiast dat ze vragen naar de herkomst en het typenummer van bijvoorbeeld de stoelbekleding.” De Haas noemt als voorbeelden van bijzonder ontwerp en kleurgebruik de receptiebalie in de hal, de kastenwand in de stilteruimte en het uitgiftebuffet in het restaurant. “Het buffet heeft een dieppaarse kleur met een bijzonder motief erin verweven. De balie zie je ook nergens anders: die is knalrood met kleine mozaïeksteentjes. Het steekt hier echt steekt af tegen andere verzorgingstehuizen! Een uitdaging is wel om dan het kostenoverzicht in de hand houden, maar dat gaat ook goed. ”
Verbouw Huize Elisabeth
Huize Elisabeth is het tweede project waarmee Annekoos aan de slag mocht na de goede ervaringen met WZC Theresia. Het gaat om renovatie van het 25 jaar oude pand. Het interieur van huize Elisabeth is gestript en helemaal opnieuw opgebouwd. De Haas: “De warmte die in het huis zat, heeft Annekoos kunnen bewaren. Ook hier koos ze weer voor bijzondere motieven in vloer- en wandafwerking, waarin ze het bestaande schoonmetselwerk heeft geïntegreerd. Ook de verlichting is helemaal afgestemd: echt een compleet pakket.”
Bijzondere dessins
“In de vloerbedekking van het restaurant is zit een motief erin dat je nergens ziet,” vervolgt de Haas. “Ook de stoelen zijn bekleed met een schitterende geweven stof met een mooi dessin. Als je zelf stoffen zou uitkiezen, denk je teveel in standaarden. Annekoos denkt daar bovenuit en want ze kiest altijd voor iets bijzonders.”