Rabobank Rijnstreek adviescentrum, Alphen a/d RijnKlant: Rabobank Rijnstreek
Locatie: Alphen aan den Rijn
Oplevering: 2008

Rabobank en interieur

 

Nieuw adviescentrum

Het nieuwe adviescentrum van Rabobank Rijnstreek, te Alphen aan den Rijn is modern, duurzaam en transparant; een ontmoetingsplek voor medewerkers en klanten waar binnen en buiten met elkaar verbonden zijn. Het nieuwe gebouw is ontworpen door CEPEZED.
Annekoos Littel heeft vanaf de ruwbouw tot en met de inrichting het interieur vormgegeven in nauw overleg met de gebruikers en de medewerkers van de diverse Rabobank vestigingen uit de Rijnstreek.

Functioneel en flexibel

Gastvrijheid staat centraal voor klanten en medewerkers van de bank. Belangrijke items in het functioneren zijn: dichtbij en betrokken – zichtbaar en herkenbaar – toonaangevend en onderscheidend – duurzaam en flexibel.
Het bandraster van het plafond en de systeemwanden garanderen indelingsvrijheid. Verdiepingen zijn afzonderlijk te verhuren en af te sluiten; men kan eenvoudig aanpassen en inspelen op de functionele eisen en wensen van de tijd.

Techniek

Door het open en transparant karakter komt er veel daglicht binnen. Dit bespaart de behoefte aan kunstlicht, bovendien is in het gebouw overal duurzame verlichting toegepast die daglicht- en bewegingsafhankelijk worden geschakeld. De bank blijft ruim 37% onder de wettelijke EPC norm. Het klimaatsysteem is innovatief: het atrium is voorzien van een vliesgevel met zonwerende beglazing. De lichtstraat is voorzien van binnenzonwering. Gekozen werd voor een warmtepompsysteem voor zowel verwarmen als koelen, zodat per ruimte cq per zone geregeld kan worden. De koeling in het atrium en de presentatieruimte vindt plaats door vloerkoeling en luchtkoeling. Alle installaties zij lage temperatuur installaties zodat geen CV en gas installatie nodig is. Er wordt gebruik gemaakt van hoog rendement warmte terugwinning: warme respectievelijk koude afgevoerde lucht wordt teruggewonnen en aangevuld met verse buitenlucht.

Materiaal en kleur

De twee basiskleuren zijn de warme tinten antraciet en rood. Dit als rustig kader voor de Rabobank huisstijl. De Rabobank kleuren oranje en blauw vormen hiermee een mooi contrast zonder dat het een obligate “Rabobank uitstraling” krijgt. Er is gekozen voor rust en continuïteit – eigentijds maar toch tijdloos. Het vaste meubilair zoals receptiebalie, uitgiftemeubel, garderobes en ‘archief’-kernen op de verdiepingen is zijn afgewerkt in eiken naturel. De stoffering is nagenoeg allemaal in natuurlijke wollen stof. Ten behoeve van de privacy van de medewerkers en klanten is er een transparant ‘spaghetti’ gordijn aan het atrium. Lichtwering is alleen toegepast aan de buitengevels.
In verband met schoonmaaktechnische eisen zijn eenvoudige hardgebakken tegels toegepast in het atrium, en vanwege akoestiek en uitwisselbaarheid tapijttegels in de kantoren, vergaderruimtes en op de loopbruggen. Nagenoeg alle materialen kunnen worden hergebruikt.

Naast nieuw meubilair is ook bestaand meubilair en kunst uit diverse Rabobank vestigingen geïntegreerd in het nieuwe ontwerp. In het interieur wordt duidelijk dat de bank midden in het werkgebied staat en in Nederland geworteld is. Zo is in de spreekkamers gebruik gemaakt van thema’s uit de Rijnstreek o.a. Hazerswoude dorp, Stompwijk en Zoeterwoude.
Ook op de karpetten in het atrium zijn plattegronden afgedrukt van de diverse dorpen. De meeste meubelen en accessoires zijn Dutch Design, Hella Jongerius, Piet-Hein Eek, en Roderick Vos. De gedichten op raamfolies zijn oer-Hollands en bieden, net als de foto’s in de spreekkamers, associaties met het landschap en de natuur uit de omgeving.