Dorpskerk, Protestantse Gemeente LeidschendamKlant: Protestantse Gemeente Leidschendam
Locatie: Leidschendam
Oplevering: 2020

Begin 2018 heeft de commissie inrichting van de Dorpskerk Annekoos Littel benaderd om een ontwerp te maken voor de kerkzaal en later voor het zalencentrum “het Binnenhof”.

De Dorpskerk is een kleine achthoekige monumentale kerk – bouwjaar 1653-  met een tamelijk massieve preekstoel verbonden door de aanwezige authentieke lambrisering. Deze preekstoel is en blijft in de nieuwe setting een centrale plek innemen bij het kerkelijk gebruik.

Belangrijke wensen vanuit de gemeente werden meegeven bij de aanvang van het ontwerpproces. De voornaamste wens was een flexibel inzetbaar interieur te creëren voorzien van nieuw maatwerk meubilair ten behoeve van het liturgisch centrum. Zodanig dat het geheel eenvoudig verplaatsbaar is door 1 persoon. Het geheel is uit afzonderlijke onderdelen samengesteld zodanig dat alle meubelstukken tijdelijk in een kleine berging kunnen worden opgeslagen.

Het nieuw eigentijdse liturgisch centrum bestaat uit een liturgie tafel, een doopvont en een  standaard voor de Paaskaars. De typerende vormgeving van het maatwerk en de nieuwe stoelen sluit naadloos aan bij de authentieke inrichting.

Met het flexibel verplaatsbaar meubilair, wat verbonden wordt door middel van het nieuw ontworpen ronde Carpet, zijn verschillende opstellingen te creëren. Zodat bijvoorbeeld ook kleine vieringen in intimiteit beleefd kunnen worden.

In 2019 is er aansluitend een ontwerp voor het Binnenhof gepresenteerd. Het ontwerp sluit aan bij de look en feel van de nieuwe inrichting ten behoeve van de kerkzaal. Dit plan en de uitvoering zijn momenteel  in ontwikkeling.