Een grootschalige renovatie in combinatie met intensievere samenwerking tussen de civiele en militaire verkeersleiding, nieuwe verkeersleidingssystemen, duurzaamheidsambities en andere belangrijke ontwikkelingen, maakten het voor LVNL noodzakelijk om een visie op de huisvesting te definiëren en een integraal plan voor de lange termijn op te stellen. HEVO heeft in samenwerking met LVNL de huisvestingsvisie ‘Een duurzame werkplek om samen te delen’ geformuleerd. Hierin zijn de visie en ambities van LVNL opgenomen en omgezet naar concrete uitgangspunten voor de huisvesting. Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen deze visie. LVNL heeft als minimale ambitie om voor de bedrijfsvoering een CO2-footprint van nul in 2030 te hebben. Dat betekent dat de huisvesting CO2-neutraal moet zijn. Ook bestaat de ambitie om de gebouwen zo energiezuinig mogelijk te maken. Een ander centraal thema is veiligheid. Veiligheid heeft de hoogste prioriteit bij LVNL en vakkundigheid is het grootste goed. LVNL wil een partij zijn waar men op kan rekenen; die meedenkt en verbindt, en levert wat nodig is om de luchtvaartambities mogelijk te maken.
Inpassing van het nieuwe werken in de bestaande gebouwen laat zien dat als de aangepaste en moderne huisvestingsvisie wordt doorgevoerd, de toekomstige groei en flexibiliteit binnen de huidige gebouwen kunnen worden opgevangen. Hevo ontwikkelde samen met LVNL het PVE voor het nieuwe huisvestingsconcept. Dit lukt niet met het bestaande huisvestingsconcept (vrij gesloten met cellenkantoren). Op dit moment voelt het bestaande concept als ‘vol’ en zijn de vergadermogelijkheden beperkt. Gevolg hiervan was de vraag aan het bureau Annekoos Littel om het huisvestingsconcept vorm te geven in samenwerking met Hevo en de Lucht Verkeersleiding. Met als opdracht dit concept als een pilot te realiseren op de derde verdieping van gebouw. Een ontwerp werd door Annekoos Littel gemaakt vanaf ruwbouw tot en met de laatste accessoires. Oppervlakte is circa 1000 m2 BVO. Er diende rekening gehouden te worden met een strakke planning, waarbij een kritische blik van de indeling in relatie tot de installatietechniek of aanpassing van de installatie paste binnen de gestelde tijdskaders. De oplevering en realisatie is gepland in Q3 2020.
Een nieuw werkplekconcept wordt ingevoerd, dat uitgaat van plaats- en tijdsonafhankelijk werken met een variatie aan werkplekken, aanlandplekken, belcellen en (informele) overlegplekken. Het grove PVE was beschikbaar en de verdere uitwerking heeft plaats gevonden in nauw overleg met de toekomstige teams van de LVNL en HEVO als procesmanager. Het ontworpen werkplekconcept is een deel van een groter traject, waarbij deze verdieping vooruit is getrokken als voorbeeldfunctie voor de totale organisatie.