Kalsbeek College – Bredius VMBO, WoerdenKlant: Kalsbeek College
Locatie: Woerden
Oplevering: 2006

Kalsbeek college heeft weer een jeugdige, speelse uitstraling

Een school voor voortgezet onderwijs anno nu is transparant, licht, kleurrijk en jong. Zo ook het ingrijpend vernieuwde Kalsbeek College in Woerden, dankzij een grondige verbouwing van de oudbouw die vloeiend overgaat in de eigentijdse nieuwbouw.

 

Optische menging van tegels geeft binnenplein leuk effect

Door het verplaatsen van de kluizen naar de wanden, uitgevoerd in herkenbare kleuren, en het plaatsen van transparante puien direct bij de entree, is een gezellig, ruim binnenplein ontstaan. Het pleinidee is benadrukt door de at-random gelegde, dubbelhard gebakken tegels, waar omheen een zwarte effen tegel de verkeersruimtes aanduidt. De ronde zitelementen op het plein vormen een prettig ontmoetingspunt voor de leerlingen.

 

Markering als extra functie van verlichting

Het gehele gebouw is voorzien van nieuwe plafonds met geïntegreerde verlichting, waarbij het binnenplein wordt gemarkeerd door een extra decoratieve verlichting. In de mediatheek heeft de verlichting eveneens een markerende functie, daar duiden vrij in de ruimte opgehangen, gekleurde tubes het boekendeel aan.

 

Mediatheek met speciaal ontworpen meubelelementen

Het aanbod materialen in een mediatheek is groot en dient gestructureerd en overzichtelijk beschikbaar te zijn. Op maat gemaakt meubilair zoals de centrale balie, de kastenwand en de leestafel vormen de basis van een ruimte met een duidelijke logistieke stroming.

 

Docentenkamer annex ontmoetingspunt

De docentenkamer is een ontmoetingsplek geworden waar men op diverse manieren kan converseren: aan de stam/-leestafels, aan statafels of op de lage banken.

 

Oranje is de rode draad

Door de basiskleur oranje sluit binnen aan op het kleurbeeld, de gevel, van buiten. Het kleurenpallet is consequent doorgevoerd, tot in de kleinste ruimtes. Dit maakt het gebouw levendig en tegelijkertijd straalt het rust uit.