Luchtverkeersleiding Nederland, Amsterdam

Een grootschalige renovatie in combinatie met intensievere samenwerking tussen de civiele en militaire verkeersleiding, nieuwe verkeersleidingssystemen, duurzaamheidsambities en andere belangrijke ontwikkelingen, maakten het voor LVNL noodzakelijk om een visie op de huisvesting te definiëren en een integraal plan voor de lange termijn op te stellen. HEVO heeft in samenwerking met LVNL de huisvestingsvisie ‘Een duurzame werkplek om samen te delen’ geformuleerd. Hierin zijn de visie en ambities van LVNL opgenomen en omgezet naar concrete uitgangspunten voor de huisvesting. Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen deze visie. LVNL heeft als minimale ambitie om voor de bedrijfsvoering een CO2-footprint van nul in 2030 te hebben. Dat betekent dat de huisvesting CO2-neutraal moet zijn. Ook bestaat de ambitie om de gebouwen zo energiezuinig mogelijk te maken. Een ander centraal thema is veiligheidVeiligheid heeft de hoogste prioriteit bij LVNL en vakkundigheid is het grootste goed. LVNL wil een partij zijn waar men op kan rekenen; die meedenkt en verbindt, en levert wat nodig is om de luchtvaartambities mogelijk te maken.

Inpassing van het nieuwe werken in de bestaande gebouwen laat zien dat als de aangepaste en moderne huisvestingsvisie wordt doorgevoerd, de toekomstige groei en flexibiliteit binnen de huidige gebouwen kunnen worden opgevangen. Hevo ontwikkelde samen met LVNL het PVE voor het nieuwe huisvestingsconcept.  Dit lukt niet met het bestaande huisvestingsconcept (vrij gesloten met cellenkantoren). Op dit moment voelt het bestaande concept als ‘vol’ en zijn de vergadermogelijkheden beperkt. Gevolg hiervan was de vraag aan het bureau Annekoos Littel om het huisvestingsconcept vorm te geven in samenwerking met Hevo en de Lucht Verkeersleiding. Met als opdracht dit concept als een pilot te realiseren op de derde verdieping van gebouw. Een ontwerp werd door Annekoos Littel gemaakt vanaf ruwbouw tot en met de laatste accessoires.  Oppervlakte is circa 1000 m2 BVO. Er diende rekening gehouden te worden met een strakke planning, waarbij een kritische blik van de indeling in relatie tot de installatietechniek of aanpassing van de installatie paste binnen de gestelde tijdskaders. De oplevering en realisatie is gepland in Q3 2020.

Een nieuw werkplekconcept wordt ingevoerd, dat uitgaat van plaats- en tijdonafhankelijk werken met een variatie aan werkplekken, aanlandplekken, belcellen en (informele) overlegplekken. Het grove PVE was beschikbaar en de verdere uitwerking heeft  plaats gevonden in nauw overleg met de toekomstige teams van de LVNL en HEVO als procesmanager. Het ontworpen werkplekconcept is een deel van een groter traject, waarbij deze verdieping vooruit is getrokken als voorbeeldfunctie voor de totale organisatie

Waarom is dit geen kantoortuin?:

Er is veel aandacht voor akoestiek en voor ieder wat wils.

Uitgangspunt is akoestiek klasse A uit het PvE gezonde kantoren.

Een akoestisch expert (van LBP Sight) heeft onderzoek gedaan naar de vertaling van deze eis in materialisatie en producten.

Een paar voorbeelden;

Er is overal bewust gekozen voor tapijt aanwezig behalve in het ontmoetingsgebied.

Er zijn extra akoestische panelen, akoestische fotowanden en een groenwand geïntegreerd en onderdeel van het ontwerp.

De plafonds zijn extra geluiddempend.

De gesloten ruimten zijn voorzien van dubbelglas en stof erin.

Uitgangspunt is om max 8-12 werkplekken in de open ruimte te situeren. Door de lay-out en stramien maten van het bestaande gebouw was het niet mogelijk om groepen van 8 te maken.  Gekozen is voor het bundelen van 12 werkplekken; 3×4.  Dit is nog steeds voldoende in combinatie met akoestiek klasse A. Er is bewust gekozen voor een grote variatie aan werkplekken; belcellen, aanlandplekken, concentratieruimten, samenwerkplekken… Voor ieder wat wils. Aan de rechter kant is een grote bibliotheek gecreëerd; dit is een ruimte waar je in stilte moet werken. Medewerkers die al snel last hebben van prikkels kunnen hier ongestoord een hele dag op een arbo-conforme plek werken. Daarnaast zijn er nog 1 persoons concentratiewerkplekken. Door de bestaande brandcompartimentering wordt de verdieping opgeknipt in 2 extra zones. Dit heeft een gunstig effect op de akoestiek.

 

Wij hopen spoedig het project te kunnen fotograferen om het eind resultaat optimaal te laten zien.

Presentatie op de bouw bij MUL bv

Onder het genot van een hapje en een drankje werd op de nieuwe locatie aan alle medewerkers van MUL bv het interieurontwerp voor de toekomstige huisvesting gepresenteerd. Het prachtige pand is bij uitstek geschikt om het nieuwe werken te introduceren. Iedereen is enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen.

1 MUL bv Annekoos Littel2 MUL bv Annekoos Littel3 MUL bv Annekoos Littel4 MUL bv Annekoos Littel5 MUL bv Annekoos Littel6 MUL bv Annekoos Littel7 MUL bv Annekoos Littel8 MUL bv Annekoos Littel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kantoor – Annekoos Littel Interieurarchitecten bni, Woerden

Voormalige pastorie Jan de Bakkerstraat te Woerden.

 

Herbestemming van ons eigen kantoor in de voormalige  pastorie van de Lutherse Kerk te Woerden. De pastorie heeft verschillende bestemmingen gehad zoals café, het laatst als “De Moriaan”, en sociale werkplaats voor ouderen met de veelbetekenende naam “Herfstbloei”. In 1982 werd het afgebroken. In 1644 tot 1646 werd de huidige Lutherse kerk gebouwd als schuilkerk en in 1646 in gebruik genomen. In 1661-1662 werd de kerk vergroot en in 1792 verbouwd. Oorspronkelijk stond de achtergevel tegen de stadswal. De ingang is nauwelijks als kerk te herkennen; de toegang was via een dwarshuis. Van 1982 tot 1984 werden gebouw en interieur ingrijpend gerestaureerd. In 1983 is de kerk en de voormalige pastorie geheel gerenoveerd.

In juni 2012 kreeg de voormalige pastorie een herbestemming als kantoor voor het bureau Annekoos Littel Interieurarchitecten bni. Door het slopen van een paar onbelangrijke tussenwanden en het behoud van de hoge plafonds ontstond een mooie royale en lichte werkruimte die inspirerende werkplekken biedt aan ons team. Zo kon tegelijkertijd ook Het Nieuwe Werken voor ons team gerealiseerd worden. Leegstand van deze unieke historische plek in het centrum van Woerden werd hiermee voorkomen.

Het historische karakter van het gebouw is behouden en de structuur is ongewijzigd gebleven.

 

 

Rabobank Altena adviescentrum, Almkerk

Rabobank en interieur – van landschap, naar architectuur, naar interieur in het Land van Heusden en Altena.

Rabobank Altena is ‘thuis op de bank, thuis voor de medewerkers, thuis voor de klant’. Een bank die betrokken, toegankelijk en dichtbij is, met haar blik gericht op de toekomst. De bundeling van krachten in één nieuw hoofdkantoor. De bank biedt alles en voelt als een echt thuis.

Het gebouw is als een krachtig opvallend baken in het landschap met rechte lijnen en scherpe hoeken, maar in haar afwerking volledig passend in haar natuurlijke omgeving, het landschap en de omgeving. De regio is aan alle kanten wordt begrensd door het water. En juist die begrenzing is haar kracht. Het leidt tot openheid, betrokkenheid en samenwerking. Hierin bestaat een duidelijke overeenkomst met het interieurontwerp;
 Begrenzing leidt tot openheid.
 De schil van het gebouw zien wij als grens met daarbinnen het atrium als hart. Het hart waar vandaan alles stroomt door het gebouw. De tapijt inlay verwijst naar de natuur in de regio. Het is een lappendeken van graslanden in diverse beige tinten.

Het ontvangstgebied op de begane grond en de ontmoetingsruimte op de eerste verdieping zijn vormgegeven als belangrijkste eiland in het gebouw. De diverse balies en de lounges zijn als eilandjes die door stroming van het water los van elkaar zijn gekomen, maar waaraan men kan zien dat het begonnen is als een geheel. De verticale verbinding tussen de verdiepingen is bekleed is met gelaagde stroken hout, refererend aan het riet wat langs de oevers groeit. De natuur wordt met een groot gebaar naar binnen gehaald en heeft een sterk verbindend karakter.
Ontvangst, wachten, ontmoeting en informeel overleg bevinden zich in dit hart van het gebouw. Het thuisgevoel uit zich onder meer in een menselijke maatvoering en organisch vormgegeven meubilair.
Het restaurant, auditorium, foyer en de garderobe zijn vormgegeven in rechte vertakte vormen. De ruimtes zijn open en transparant en bieden contact met buiten en binnenruimten.
De spreekkamers hebben een vertakte speelse opstelling waardoor geen ruimte hetzelfde oogt. Onderling verschillen ze met ieder een eigen stijl van meubilair, net zoals bij de mensen thuis.
De espresso bar is centraal gepositioneerd en biedt een warm onthaal. Het binnenpleintje wat ontstaat kan worden gebruikt als exporuimte. De uitstraling is hierdoor professioneel en toch huiselijk.
De ontmoetingsruimte is een wooneiland, dat de kracht van het atrium op de verdieping versterkt.
 Belangrijk in de beleving is het contact met buiten en het atrium. Het meubilair, het servies en het kleurgebruik zijn huiselijk en warm. De werkplekken zijn op de eerste en tweede verdieping gesitueerd. De tapijt inlay stroomt naar boven en vloeit uit op de verdiepingen. Rechte vormen tussen rustige zanderige kleuren van het ad random tapijt waar de stroming omheen te voelen is.

Rabobank Amerstreek nadert zijn voltooiing

Het adviescentrum Rabobank Amerstreek vordert gestaag.

Ook bij deze bouw volop aandacht voor duurzaamheid en Het Nieuwe Werken.