Luchtverkeersleiding Nederland, Amsterdam

Een grootschalige renovatie in combinatie met intensievere samenwerking tussen de civiele en militaire verkeersleiding, nieuwe verkeersleidingssystemen, duurzaamheidsambities en andere belangrijke ontwikkelingen, maakten het voor LVNL noodzakelijk om een visie op de huisvesting te definiëren en een integraal plan voor de lange termijn op te stellen. HEVO heeft in samenwerking met LVNL de huisvestingsvisie ‘Een duurzame werkplek om samen te delen’ geformuleerd. Hierin zijn de visie en ambities van LVNL opgenomen en omgezet naar concrete uitgangspunten voor de huisvesting. Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen deze visie. LVNL heeft als minimale ambitie om voor de bedrijfsvoering een CO2-footprint van nul in 2030 te hebben. Dat betekent dat de huisvesting CO2-neutraal moet zijn. Ook bestaat de ambitie om de gebouwen zo energiezuinig mogelijk te maken. Een ander centraal thema is veiligheidVeiligheid heeft de hoogste prioriteit bij LVNL en vakkundigheid is het grootste goed. LVNL wil een partij zijn waar men op kan rekenen; die meedenkt en verbindt, en levert wat nodig is om de luchtvaartambities mogelijk te maken.

Inpassing van het nieuwe werken in de bestaande gebouwen laat zien dat als de aangepaste en moderne huisvestingsvisie wordt doorgevoerd, de toekomstige groei en flexibiliteit binnen de huidige gebouwen kunnen worden opgevangen. Hevo ontwikkelde samen met LVNL het PVE voor het nieuwe huisvestingsconcept.  Dit lukt niet met het bestaande huisvestingsconcept (vrij gesloten met cellenkantoren). Op dit moment voelt het bestaande concept als ‘vol’ en zijn de vergadermogelijkheden beperkt. Gevolg hiervan was de vraag aan het bureau Annekoos Littel om het huisvestingsconcept vorm te geven in samenwerking met Hevo en de Lucht Verkeersleiding. Met als opdracht dit concept als een pilot te realiseren op de derde verdieping van gebouw. Een ontwerp werd door Annekoos Littel gemaakt vanaf ruwbouw tot en met de laatste accessoires.  Oppervlakte is circa 1000 m2 BVO. Er diende rekening gehouden te worden met een strakke planning, waarbij een kritische blik van de indeling in relatie tot de installatietechniek of aanpassing van de installatie paste binnen de gestelde tijdskaders. De oplevering en realisatie is gepland in Q3 2020.

Een nieuw werkplekconcept wordt ingevoerd, dat uitgaat van plaats- en tijdsonafhankelijk werken met een variatie aan werkplekken, aanlandplekken, belcellen en (informele) overlegplekken. Het grove PVE was beschikbaar en de verdere uitwerking heeft  plaats gevonden in nauw overleg met de toekomstige teams van de LVNL en HEVO als procesmanager. Het ontworpen werkplekconcept is een deel van een groter traject, waarbij deze verdieping vooruit is getrokken als voorbeeldfunctie voor de totale organisatie.

Wij Techniek – OTIB, Woerden

Annekoos Littel Interieurarchitecten ontwerpt voor nieuwe werkomgeving Wij Techniek te Woerden

Wij Techniek in Woerden is al jaren gevestigd in het Intechnium gebouw in Woerden. Na het verwoorden van een nieuwe missie in 2017 en een nieuwe koers in 2018, was het in 2019 tijd om ook invulling te geven aan het nieuwe werken. Annekoos Littel Interieurarchitecten mocht ontwerpen voor deze nieuwe werkomgeving, die eind maart 2020 is opgeleverd.

De nieuwe missie van Wij Techniek luidt ‘Vakmensen in de technische installatiebranche in staat stellen hun talent te ontwikkelen en in te zetten voor een toekomstige leefomgeving.’ De huidige kantooromgeving moest aansluiten op de nieuwe missie. Toen we benaderd werden door OTIB werd benadrukt dat men zocht naar een partij die niet alleen een mooi plan voor de grootscheepse verbouwing kon realiseren dat aansluit op de nieuwe missie, maar daarbij ook in staat is om het team te begeleiden naar dat ontwerp toe en alle stakeholders daarin mee te nemen. Deze missie is door diverse hoogwaardige uitvoerende partijen in slechts 3 maanden tijd naar volle tevredenheid gerealiseerd en uitgevoerd. Een geslaagd proces en ontwerp.

In het ontwerpproces is met een afvaardiging van bestuur, medewerkers, verhuurder en stakeholders uit de branche een stuurgroep gevormd, zodat alle diverse wensen en eisen duidelijk werden. We hebben vooraf medewerkers bij het proces betrokken. Door iedereen erbij te betrekken en naar ieders wensen te luisteren, hebben we een ideale werkomgeving kunnen creëren. Een proces van 6 maanden intensieve voorbereiding. Een variatie aan en juiste verhouding van goede Arbo-werkplekken, belcellen, aanlandplekken, samenwerkplekken en concentratieruimtes; overal is aan gedacht met de focus op akoestiek. Hiermee is de nieuwe werkomgeving van Wij Techniek geen standaard kantoortuin geworden. Ook stond duurzaamheid centraal door bijvoorbeeld een deel van de inrichting te leasen in plaats van aan te kopen en gebruik te maken van een innovatief klimaatplafond met “koelelementen”.

MHM Onroerend Goed B.V., Woerden

In 2016 werd het team van Annekoos Littel gevraagd om in de entree/ontvangst ruimte van het kantoorpand aan de Vijzelmolenlaan een sfeervol zitje samen te stellen. Het oude receptiemeubel werd weg gehaald en de wand werd voorzien van een mooi behang, karpet werd geplaatst samen met het meubilair en accessoires.

Na de oplevering van de entreehal zijn wij gevraagd ook een ontwerp te maken voor het kantoor van MHM onroerend goed zelf. De kantoren op de 3de en 4de verdieping waren toe aan een update en daarnaast willen ze naar het nieuwe werken toe. Dit betekent open ruimtes met de juiste akoestiek en afscheidingen zodat je tijdens het werken geen last van elkaar hebt. En heel belangrijk een goeie arbo-werkplek met zit-sta bureau’s en goeie verstelbare bureaustoelen. Er is hier gekozen voor een donkere en chique uitstraling. Wat terug te zien is in een combinatie van zwart met een gouden accent in de tapijttegels, eikenfineer in maatwerk meubilair, groenwand bij ontvangst en passend los meubilair.

Het project is eind 2019 opgeleverd en wij hopen spoedig foto’s te kunnen maken.

Regionaal Archief Rivierenland, Tiel

Zakelijk en interieur – één in verscheidenheid

Stichting Christelijke Woningcorporatie (SCW) en Regionaal Archief Rivierenland (RAR)  hebben sinds 7 juni 2012 een nieuwe huisvesting in één verzamelgebouw, Bruto Vloeroppervlak: 6.686 m2, welke aan de nieuwste eisen voldoet. De wens van de opdrachtgevers is uitgekomen. Ieders identiteit is behouden gebleven en spiegelt zich af in een interieur met een eigen identiteit.

Voor het RAR ontwikkelde Annekoos Littel een interieur concept waarin het Betuwse Rivierenlandschap centraal staat. Tevens werd in de eerste schetsen al het idee gepresenteerd om de meest bijzondere archiefstukken te exposeren op de transparante wand van het openbaar archief door middel van foto’s gedrukt op folies. De natuurlijke kleuren zoals groen- en taupetinten zijn gebruikt in de materialisatie en de binnenafwerking van het gebouw. De vuil verbergende tapijttegels  zijn speels en ad-random gelegd in het atrium, het archief en de kantoren. De akoestiek is mede hierdoor zeer prettig en aangenaam. De gordijnpanelen met een bladpatroon die privacy biedt in de kantoren werden door het bureau voor dit project speciaal ontworpen.  Annekoos Littel was tevens verantwoordelijk voor het ontwerp van het maatwerk en de keuze van het meubilair.

 

Opdrachtgever: Regionaal Archief Rivierenland, Tiel
Architect: Krijger & Wagter Architecten B.V., Buren
Interieurarchitect: Annekoos Littel Interieurarchitecten bni, Woerden