Centrumverpleeghuis Liduina – Ruud Broeksteeg

Ruud BroeksteegCentrumverpleeghuis Liduina: “Deze verpleegafdeling heeft de uitstraling van een luxe hotel”

“De doelstelling voor de verbouwing van het Gecombineerd Centrumverpleeghuis Liduina in Boxtel was dat we alle 180 cliënten een eenpersoonskamer konden aanbieden. Dat doel is bereikt,” vertelt locatiedirecteur Ruud Broeksteeg. “We hebben klanten van hoge leeftijd, dus we willen respect tonen voor hun smaak, zonder het interieur ouderwets of wat oubollig te laten worden. Het hoeft niet altijd bloemetjesbehang te zijn, al is het dat bij ons wel. Annekoos heeft een vorm gevonden die geïnspireerd is op toen, maar vertaald naar nu, met een moderne frisse uitstraling, waarin de cliënten zich goed thuis voelen.” 

“Het verpleeghuis heeft verpleegafdelingen voor zieke senioren die intensieve zorg behoeven en psychogeriatrische afdelingen voor oude mensen met dementie of ernstige gedragsproblematiek. Daarnaast zijn ook de ruimtes voor de dagbehandeling en het multidisciplinaire revalidatiecentrum vernieuwd en aansluitend ook de aparte vleugel van het hospice,” vertelt Broeksteeg, “De nieuwe hoofdingang is het sluitstuk van vier jaar bouwen. Annekoos Littel heeft het gehele interieur ingericht.”

Unaniem

“Interieurarchitecten moeten iets ontwerpen dat ik niet zelf kan bedenken en tegelijkertijd goed kijken naar de wensen van de klant. We hebben in een vroeg stadium een aantal interieurarchitecten uitgenodigd om kennis te maken met hun visie en werk. Toen hebben we meteen unaniem gekozen voor het bureau van Annekoos. We hebben haar gevraagd om voorstellen te doen voor de inrichting van de kamers. Een hoog percentage was meteen in de roos. In de tweede ronde schetsen heeft ze onze opmerkingen en wensen goed meegenomen.”

Verschillende eisen per afdeling

Het Centrumverpleeghuis Liduina heeft verschillende onderdelen waar andere eisen worden gesteld aan het interieur. Op de afdelingen psychogeriatrie ligt het accent meer op huiselijkheid en is een goede kleur- en materiaalkeuze extra belangrijk. De inrichting van het hospice ligt nog gevoeliger, want het moet een plek zijn waar mensen zich in de allerlaatste fase van hun leven optimaal verzorgd en begeleid voelen en hun familie zich welkom weet. Broeksteeg: “De verpleegafdeling heeft een uitstraling die kan tippen aan uitstraling van een luxe hotel. Als ik daar door de gangen loop, geniet ik elke dag weer van de variatie in kleuren per gang, de lambrisering en de lampen. We krijgen verschrikkelijk veel complimenten van gebruikers en bezoekers. Lastig is dat in de ouderenzorg de financiële mogelijkheden beperkt zijn. Het is Annekoos Littel en haar mensen echter goed gelukt om het complex een uitstraling te geven alsof we over een royaal budget beschikten. De hal is het sluitstuk dat een warm welkom vormt voor bewoners, medewerkers en bezoekers.”

 [PROJECT]