Rabobank Amerstreek – Gerben van der Harst

Rabobank Amerstreek- Gerben van der HarstRabobank Amerstreek: Warm welkom zichtbaar maken

“De meeste dienstverlening in een bank gebeurt onzichtbaar. Het gebouw en de medewerkers maken zichtbaar wat je doet. Daarom was het voor ons zo belangrijk om met dit pand en het interieur onze toon te zetten,” vertelt directievoorzitter Gerben van der Harst. “De sfeer die het moest uitstralen was die van het warme welkom, hospitality. Annekoos heeft die opdracht, die al deels in ruwbouw tot uitvoering kwam, vertaald in een gedurfd interieur met passende stoffering en meubilair.”

Het bankgebouw moet de klanten welkom heten en een uitnodigende werkplek zijn voor de medewerkers, vindt Van der Harst. “Goede koffie is voor ons het symbool van die warmte en hartelijkheid. De ontvangsthal is nu een beetje een Starbucks-metafoor. Er staat een ovale balie met een groot apparaat om verse koffie te zetten. Annekoos heeft ons voor deze ruimte aanvankelijk vier gedurfde schetsen voorgelegd, waaruit we dit best bombastische en haast in de weg staand barmeubel hebben gekozen. De materiaalkeuze maakt het echter ook geschikt voor andere ontvangsten en bijeenkomsten. Het mooie aan dit maatwerkontwerp van Annekoos vind ik, dat de geïntegreerde lampen elkaar boven de bar ontmoeten. Ze symboliseren de bank als het huis van de coöperatie en de ontmoeting.”

Materiaalkeuze

Tijdens het hele traject is er -bewust- veel tijd en energie gestoken in materiaal- en dessinkeuzes. Van der Harst: “We hebben eindeloos veel materialen bekeken en getest. Annekoos’ grote materialenkennis is een toegevoegde waarde en ze heeft een goede begeleidende rol gespeeld in die keuzeprocessen. Ik moest bijvoorbeeld zelf erg wennen aan het dessin in een vloerontwerp, maar nu het er ligt, zie ik hoe goed het past in het geheel. Dat overzicht moet je hebben en dat is echt hun vak. ”

Klanten bouwen

De huisvestingsadviseur van Rabobank Nederland helpt bij het kiezen van interieurarchitect, maar het beleid van de bank in Oosterhout is dat zo veel mogelijk eigen klanten willen inhuren bij de bouw en inrichting. “Dat gaf wel wat beperkingen, die voor Annekoos misschien niet gemakkelijk zijn geweest,” vertelt Van der Harst. “Een balie was eigenlijk een maatje te groot voor onze eigen klant, maar die heeft dat werk weer uitbesteed en de uiteindelijke installatie zelf gedaan. 99 procent van dit gebouw is nu geleverd door of via onze eigen klanten of die van naburige Rabobanken. We zijn als streekbank heel blij met die koppeling!”

Spreekkamers

Zes spreekkamers hebben elk een kleurelement dat terugkomt in het meubilair. Van der Harst: “Er zijn in elke kamer mooie kleurenprojecties op vinyl op de wand. Een bomenrij op de foto is heel realistisch en in de stoelen zie je de exacte kleur van het mos terug. Net als bij die foto van het historische tankstationnetje waarvan het felle rood ook terugkomt in de Gispen stoelen uit de jaren 60; helemaal passend bij de tijdgeest van dat monument. De kamer met foto van het krokusveld dat doorloopt in de print van de tafel is echt heel geliefd.”

Café

De directie wilde in het nieuwe gebouw ook de wensen van de medewerkers laten terugkomen. Een van hun wensen was een café als ‘een plek voor ons’, een ‘energiecafé’ om zich tussendoor op te laden. Van der Harst: “Dit is een frisse moderne ruimte geworden waar de medewerkers blij mee zijn. Nu het café er is, zullen we het ook regelmatig inzetten voor ondernemersborrels of andere ontvangsten.”

Het Nieuwe Werken

Deze Rabobank heeft Het Nieuwe Werken (Het Ondernemend Werken, zoals ze het bij Rabobank Amerstreek noemen) heel ver doorgevoerd in het gebouw en in de inrichting. Annekoos heeft veel ervaring met het inrichten van panden binnen dit werkconcept. Van der Harst: “De multifunctionaliteit van de ruimte is groot. Je kunt het gebouw in een cirkel rondlopen en je loopt daarbij door gebieden met variabele functies en bijpassende geluids- en stilteniveaus. Het meubilair is daarbij sturend en de ICT-voorzieningen faciliterend. Zo zijn er besloten benches voor overleg, waardoor het op de stilteplekken ook echt stil blijft. De hele ruimte nodigt uit tot werken en ontmoeten. Informatie en energie stromen beter, is mijn indruk.”

Het Park

‘Het Park’ is een wezenlijk deel van het concept van Het Ondernemend Werken. In deze centraal gelegen ontmoetingsruimte ligt hoogpolig groen tapijt, er hangen cilindervormige lampen met een berkenbastprint en er staan picknicktafels. Daar ontmoeten medewerkers elkaar in wisselende samenstellingen en settings. “Mensen zitten soms enkel een dagdeel achter hun bureau en delen dit met willekeurige collega’s. Om de bureaus schoon te houden, is eten op de werkplek verboden. Binnen 30 seconden kan iedereen uit het gebouw daarom in Het Park zijn, om te genieten van een maaltijd of een tussendoortje. Met het Park onderstrepen we dat we ook voor ons personeel het huis van de ontmoeting willen zijn. Uit het ontwerp blijkt ook weer dat Annekoos zich goed heeft ingeleefd in onze wensen en zich verbonden voelt met de organisatie

[PROJECT]