Nieuwe Sloot, tennis- en squashcentrum

Annekoos Littel Interieurarchitecten bni - Nieuwe SlootAnnekoos Littel Interieurarchitecten bni - Nieuwe SlootAnnekoos Littel Interieurarchitecten bni - Nieuwe Sloot
Annekoos Littel Interieurarchitecten bni - Nieuwe SlootAnnekoos Littel Interieurarchitecten bni - Nieuwe SlootAnnekoos Littel Interieurarchitecten bni - Nieuwe Sloot
Annekoos Littel Interieurarchitecten bni - Nieuwe SlootAnnekoos Littel Interieurarchitecten bni - Nieuwe SlootAnnekoos Littel Interieurarchitecten bni - Nieuwe Sloot
Annekoos Littel Interieurarchitecten bni - Nieuwe SlootAnnekoos Littel Interieurarchitecten bni - Nieuwe SlootAnnekoos Littel Interieurarchitecten bni - Nieuwe Sloot


Klant: Nieuwe Sloot tennis- en squashcentrum
Locatie: Alphen aan den Rijn
Oplevering: 2012

Interieurconcept sportcentrum:  the ball is my friend

Nieuwe Sloot, tennis- en squashcentrum in Alphen aan den Rijn heeft met 37 banen een regiofunctie. Met de verbouwing van het uit begin jaren 80 stammende pand is gekozen voor de compleet nieuwe inrichting van het horecagedeelte en de kleedruimtes. Annekoos Littel zorgde voor het ontwerp en begeleidde het proces, zodat sporters van alle leeftijden nu in een mooie stijlvolle omgeving kunnen bijkomen van hun inspanningen.

Dave Kok is als manager bij Nieuwe Sloot nauw betrokken geweest bij het verbouwingsproces. Hij is tevreden over het resultaat. “Er zijn in het veleden door uitbreidingen meer renovaties geweest, waarbij telkens is voortgeborduurd op de jaren 80-uitstraling. We vonden het nu tijd om het interieur helemaal te laten passen bij deze tijd en aantrekkelijk te laten zijn voor oude en nieuwe klanten. De uitdaging ligt in het leeftijdsverschil tussen de doelgroepen: over het algemeen zijn squashers jonger dan tennissers, dus mensen van alle leeftijden moeten zich hier thuis voelen. Dat is gelukt, naar onze grote tevredenheid en die van de klanten.”

Proces

Het verbouwingsteam van Nieuwe Sloot ontdekte in het voortraject dat ze voor deze grote verbouwing toch echt een gespecialiseerde interieurarchitect nodig hadden om het complex in te richten. Annekoos is daardoor later in het proces ‘ingevlogen’. Kok: “Een architect kijkt vooral bouwtechnisch. Annekoos heeft een compleet interieurconcept ontwikkeld en geadviseerd over ruimtegebruik en functionaliteit. Ze heeft ons in het proces helemaal bij de hand genomen. Bij de vraag over kleurstelling ging ze eerst bij ons aftasten wat we wilden en op basis daarvan verschillende kleurenranges voorgelegd. Zo is die kleurstelling met het blauw uit ons logo ontstaan. Een nadeel van dat late invliegen is dat we soms onder grote tijdsdruk moesten beslissen. Dat heeft ongetwijfeld voor extra werkdruk op hun kantoor gezorgd, maar Annekoos heeft daar goed op ingespeeld. Dat is echt een compliment waard.”

Bar

Het horecagedeelte van Nieuw Sloot bevindt zich midden in het sportcentrum en heeft uitzicht op de tennisbinnen- en buitenbanen. Het ontwerp van de bar als kloppend hart van die ruimte was cruciaal in het proces, want in de oude situatie was de logistiek van de bar niet goed. Kok: “De bar is nu een lange productiebar om drankjes uit te serveren. Er staat niet meer voortdurend een medewerker achter en mensen krijgen hun bestelling geserveerd. Dat was echt wel wennen in de ontwerpfase! Ik had meer een bar voor ogen zoals in een bruin café, waar iedereen omheen gaat zitten. Maar dat kon niet meer veranderd worden want er was al te veel bepaald in het proces van indelen. Nu we gewend zijn – en de klanten ook- merken we dat het logistiek in orde is en dat we horeca bedrijven van hoge kwaliteit. De klanten vinden het fijn dat ze hun drankje uitgeserveerd krijgen. Ze vinden de lounge ook een geweldig succes. Daar kunnen ook sporters met een nat shirt even uitrusten. Annekoos heeft goed nagedacht over de stoffen bekleding, want die is vochtafstotend en goed af te nemen.”

Ballen

Het thema ‘bal’ is in het hele centrum doorgevoerd. (Voor de oplettende beller zelfs in het muziekje in de wachtstand van hun telefoon!) Kok: “De interne signing met alle cirkels is voor mij een van de toppers van Annekoos werk. De ballen komen terug op de wanden, de ramen en de bar. Ook de lampen hebben vak de vorm van een bal en zijn in blauw, zwart of koper uitgevoerd. De brede matte band op de glazen wand van de vergaderingzaal is ook weer onderbroken door cirkels. Die vergaderruimte is trouwens ook ontstaan na een advies van Annekoos om de receptie te verplaatsen naar tegen de bar in de Brasserie. Dat is een logische, goed vindbare plek. Op ontstane plek is de vergaderruimte gemaakt. Ik ben daar zeer tevreden over.”

Wellness-allure

Kok vindt het ook verrassend hoe een ontwerp in het echt kan uitpakken. “Er is een hoekje waar ik op papier enthousiast over was, maar waar nu in de praktijk mensen niet gaan zitten. Dat vraagt blijkbaar toch om betere verlichting.” Over de lounge met de open haard en mooie wand is hij heel enthousiast. De kleedkamers en toiletten zijn volgens Kok spectaculair geworden met een wellness- en spa-achtige allure. “Het lijken kleine dingen, maar door een bepaalde strip op de wand, de keus van de kranen, de tegels en kleurstelling is het echt een geheel. Bij de oplevering was Annekoos heel perfectionistisch, alles moet passen bij het ontwerp. Bij de betegeling bijvoorbeeld, heeft Annekoos ook instructies gegeven: speels en ad random tegelen en het toeval zijn werk laten doen. Het effect is er. Soms moest iets over, dat vond ik dan op dat moment gezien de tijdsdruk wel wat ver gaan. Maar je merkt aan het eindresultaat wel dat er een specialist aan het werk is geweest.”