Rabobank Altena adviescentrum Almkerk

Annekoos Littel Interieurarchitecten bni - Rabobank AltenaAnnekoos Littel Interieurarchitecten bni - Rabobank AltenaAnnekoos Littel Interieurarchitecten bni - Rabobank Altena
Annekoos Littel Interieurarchitecten bni - Rabobank AltenaAnnekoos Littel Interieurarchitecten bni - Rabobank AltenaAnnekoos Littel Interieurarchitecten bni - Rabobank Altena
Annekoos Littel Interieurarchitecten bni - Rabobank AltenaAnnekoos Littel Interieurarchitecten bni - Rabobank AltenaAnnekoos Littel Interieurarchitecten bni - Rabobank Altena


Klant: Rabobank Altena
Locatie: Almkerk
Oplevering: 2012

Rabobank en interieur – van landschap, naar architectuur, naar interieur in het Land van Heusden en Altena.

Rabobank Altena is ‘thuis op de bank, thuis voor de medewerkers, thuis voor de klant’. Een bank die betrokken, toegankelijk en dichtbij is, met haar blik gericht op de toekomst. De bundeling van krachten in één nieuw hoofdkantoor. De bank biedt alles en voelt als een echt thuis.

Het gebouw is als een krachtig opvallend baken in het landschap met rechte lijnen en scherpe hoeken, maar in haar afwerking volledig passend in haar natuurlijke omgeving, het landschap en de omgeving. De regio is aan alle kanten wordt begrensd door het water. En juist die begrenzing is haar kracht. Het leidt tot openheid, betrokkenheid en samenwerking. Hierin bestaat een duidelijke overeenkomst met het interieurontwerp;
 Begrenzing leidt tot openheid.
 De schil van het gebouw zien wij als grens met daarbinnen het atrium als hart. Het hart waar vandaan alles stroomt door het gebouw. De tapijt inlay verwijst naar de natuur in de regio. Het is een lappendeken van graslanden in diverse beige tinten.

Het ontvangstgebied op de begane grond en de ontmoetingsruimte op de eerste verdieping zijn vormgegeven als belangrijkste eiland in het gebouw. De diverse balies en de lounges zijn als eilandjes die door stroming van het water los van elkaar zijn gekomen, maar waaraan men kan zien dat het begonnen is als een geheel. De verticale verbinding tussen de verdiepingen is bekleed is met gelaagde stroken hout, refererend aan het riet wat langs de oevers groeit. De natuur wordt met een groot gebaar naar binnen gehaald en heeft een sterk verbindend karakter.
Ontvangst, wachten, ontmoeting en informeel overleg bevinden zich in dit hart van het gebouw. Het thuisgevoel uit zich onder meer in een menselijke maatvoering en organisch vormgegeven meubilair.
Het restaurant, auditorium, foyer en de garderobe zijn vormgegeven in rechte vertakte vormen. De ruimtes zijn open en transparant en bieden contact met buiten en binnenruimten.
De spreekkamers hebben een vertakte speelse opstelling waardoor geen ruimte hetzelfde oogt. Onderling verschillen ze met ieder een eigen stijl van meubilair, net zoals bij de mensen thuis.
De espresso bar is centraal gepositioneerd en biedt een warm onthaal. Het binnenpleintje wat ontstaat kan worden gebruikt als exporuimte. De uitstraling is hierdoor professioneel en toch huiselijk.
De ontmoetingsruimte is een wooneiland, dat de kracht van het atrium op de verdieping versterkt.
 Belangrijk in de beleving is het contact met buiten en het atrium. Het meubilair, het servies en het kleurgebruik zijn huiselijk en warm. De werkplekken zijn op de eerste en tweede verdieping gesitueerd. De tapijt inlay stroomt naar boven en vloeit uit op de verdiepingen. Rechte vormen tussen rustige zanderige kleuren van het ad random tapijt waar de stroming omheen te voelen is.