Gereformeerde kerk

Gereformeerde kerk VoorthuizenGereformeerde kerk VoorthuizenGereformeerde kerk Voorthuizen
Gereformeerde kerk VoorthuizenGereformeerde kerk VoorthuizenGereformeerde kerk Voorthuizen
Gereformeerde kerk VoorthuizenGereformeerde kerk Voorthuizen

Klant: Gereformeerde Kerk Voorthuizen
Locatie: Voorthuizen
Oplevering: 2002

Kerk gerenoveerd tot monumentaal ensemble

De typerende Amsterdamse schooltijd was het uitgangspunt bij de in- en externe renovatie van de Gereformeerde Kerk in Voorthuizen. Het idee om de authentieke, karakteristieke elementen te behouden, terug te brengen en zelfs te accentueren heeft de kerk van binnen en van buiten een monumentaal aanzien gegeven.

 

Vloer en wand van weleer inspireren

Bij aanvang van de renovatie, bleken grote delen van de originele tegelvloer en de wanden nog in tact te zijn. Dit heeft als basis gediend bij de bepaling van materialen en kleuren.

 

Gewaagd kleurgebruik

Bij het streven een uitnodigende sfeer te creëren, is de kleur van wanden en overige elementen van groot belang geweest. Gekozen is voor warme, gewaagde kleurencombinaties die ook terugkomen in de gebrandschilderde glas-in-lood ramen.

 

Oorspronkelijkheid bewaard, het bankenplan

Door het authentieke karakter van het bankenplan, daterend uit 1927, te behouden en in de originele staat terug te brengen, is bewust gekozen het monumentale karakter te onderstrepen.

 

Kerkelijke elementen met hedendaagse inspiratie

Met het oog op een ruimere opzet van het multifunctioneel liturgisch centrum zijn een nieuwe liturgietafel, bloementafel en doopvont ontworpen met accenten uit de Amsterdamse Schooltijd. Het in oorspronkelijke staat teruggebrachte kansel was daarbij uitgangspunt.