Herhuisvesting en renovatie – Dura Vermeer Bouw Heyma bv

Annekoos Littel Interieurarchitecten bniDura Vermeer Annekoos Littel 2Dura Vermeer Annekoos Littel 3
Dura Vermeer/ Annekoos Littel InterieurachitectenDura Vermeer/ Annekoos Littel InterieurachitectenDura Vermeer/ Annekoos Littel Interieurachitecten
Dura Vermeer/ Annekoos Littel InterieurachitectenDura Vermeer/ Annekoos Littel InterieurachitectenDura Vermeer/ Annekoos Littel Interieurachitecten


Klant: Dura Vermeer Bouw Heyma bv
Locatie: Rotterdam
Oplevering: 2013

Toen bekend werd dat Dura Vermeer Bouw Heyma na ongeveer 27 jaar haar pand aan de Stadionweg in Rotterdam ging verlaten en een bestaand pand uit de jaren 80 van Dura Vermeer zou gaan betrekken werd de samenwerking met Annekoos Littel opgezocht.
Dura Vermeer Bouw Heyma BV is al meer dan 50 jaar actief in renovatie en groot onderhoud van (sociale) woningbouw, kantoorbouw en bedrijfsruimtes.

Dura Vermeer stelde hoge kwaliteitseisen aan de uitstraling van het gebouw waarin het budget leidend was. Het gebouw uit de jaren 80 had een zogenaamde traditionele cellenstructuur. Donkere gangen zonder daglicht, met daaraan gelegen kleine bedompte kantoren, waren typerend voor alle verdiepingen. De entree had een vrij besloten en introvert karakter. Openheid en transparantie moest het gebouw in ieder geval aan de binnenzijde gaan uitstralen. De plafonds, sanitair en installaties werden daarom geheel vernieuwd.

Tevens koos Dura Vermeer om geheel over te gaan naar Het Nieuwe Werken, ook de directie leverde haar “eigen kamer” in. Annekoos Littel schrapte in haar plan alle binnenwanden waar het kon, enkele wanden bleven echter staan om constructieve redenen. De begane grond werd ontvangstruimte voor klanten, zodoende zijn hier de concentratie- en vergaderruimtes en de kantine als ontmoetingsplek gesitueerd. De verdiepingen werden als open en semi- open werkomgeving ingericht.

Annekoos Littel ontwierp het concept voor de privacy oplossingen op de nieuw geplaatste transparante scheidingswanden. De illustraties, gebaseerd op werktekeningen uit het archief van Dura, zijn uitgevoerd in Edges Folies. Het daglicht heeft volledige toetreding tot de gangen en tegelijkertijd is de privacy van klanten in de spreekkamers gewaarborgd.
De ontvangstbalie werd ingericht als volwaardige werkplek en vormgegeven als eye-catcher. In de eerste schetsen werd al het idee gepresenteerd om de huisstijl-kleuren van Dura Vermeer op subtiele wijze te integreren in het ontwerp.
De associatie met de bouw kon natuurlijk niet ontbreken. In de centrale zones van de verdiepingen werd osb-plaatmateriaal toegepast in de ombouw van bestaande kasten om deze fraai te bundelen. De kasten met ombouw functioneren tegelijkertijd als sta- werkplek en zijn centraal gesitueerd in de open werkomgeving. Tevens werden er pallets hergebruikt als garderobe.
Omdat er nog veel bruikbaar en goed meubilair beschikbaar was van andere vestigingen was de opdracht om zoveel mogelijk bestaand meubilair te integreren. Nieuw meubilair is toegepast waar het echt noodzakelijk was om een bijzondere sfeer te bewerkstelligen. Er is daarom ook gekozen om sfeerverlichting toe te passen alleen daar waar nodig.

De samenwerking met een bouwbedrijf bleek een ideale combinatie. De bundeling van kennis op het gebied van renovatie en inrichting heeft geresulteerd in een functioneel pand met een eigen identiteit. Het geheel is gerealiseerd binnen een strak gekaderd budget en in een relatief kort tijdsbestek.