Gecombineerd Centrumverpleeghuis Liduina

Zorg en Interieur

 

Centrumverpleeghuis Liduina: “Deze verpleegafdeling heeft de uitstraling van een luxe hotel”

“De doelstelling voor de verbouwing van het Gecombineerd Centrumverpleeghuis Liduina in Boxtel was dat we alle 180 cliënten een eenpersoonskamer konden aanbieden. Dat doel is bereikt,” vertelt locatiedirecteur Ruud Broeksteeg. “We hebben klanten van hoge leeftijd, dus we willen respect tonen voor hun smaak, zonder het interieur ouderwets of wat oubollig te laten worden. Het hoeft niet altijd bloemetjesbehang te zijn, al is het dat bij ons wel. Annekoos heeft een vorm gevonden die geïnspireerd is op toen, maar vertaald naar nu, met een moderne frisse uitstraling, waarin de cliënten zich goed thuis voelen.” 

[LEES MEER]

Zorg en interieur – Stichting Mariënhoven

 

De Haas, Mariënhoven: “De inrichting steekt echt af tegen die van andere verzorgingstehuizen” 

Frank de Haas is directeur vastgoed bij Stichting Mariënhoven in Vught. Annekoos Littel heeft het interieur ontworpen voor twee woonvoorzieningen van de stichting: woonzorgcentrum Theresia en Huize Elisabeth. De Haas: “De kracht van Annekoos is dat zij vanuit een heel eigen, gedurfde stijl met bijzondere kleuren, motieven en stoffen aankomt. Tegelijkertijd bewaart ze de harmonie door het hele gebouw heen. Alle ruimtes passen bij elkaar.”

LEES MEER

Stichting Vughterstede Woonzorgcentrum Theresia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woonzorgcentrum De Annenborch Rosmalen

Zorg en interieur

Woonzorgcentrum De Annenborch – zorgzaamheid en gastvrijheid ook voelbaar in het interieur

Voor woonzorgcentrum De Annenborch in Rosmalen ontwierp Annekoos Littel in nauw overleg met gebruiker, verzorgende en bewoner het totaal interieurontwerp voor de inrichting en aankleding van het Woonzorgcentrum dat in april 2012 in gebruik is genomen. Het zorgcentrum is onderdeel van De Hoef en biedt service, zorg en dienstverlening aan senioren. Een unieke plek waar wonen, zorg en welzijn samenkomen. Het woonzorgcentrum voorziet in kleinschalig wonen voor dementerende ouderen, kantoren, een restaurant, een grand café en in een ontmoetingsruimte. Het totale project is een integraal ontwerp en tot stand gekomen in samenwerking met Molenaar& Bol&van Dillen architecten te Vught.

Directeur-bestuurder Henk Hermsen is zeer tevreden over het resultaat: “Als ik zie hoeveel positieve reacties we krijgen op ons nieuwe gebouw, dan is het haar goed gelukt om onze kernbegrippen zorgzaam, oprecht en gastvrij voelbaar te maken voor bewoners, medewerkers en bezoekers.”

[LEESMEER]

 

Mariënhof Vught

Zorg en interieur – Renovatie van Rijksmonument

 

Herbestemming

In de jaren dertig van de twintigste eeuw was er door de bevolkingsgroei in Vught behoefte aan een nieuwe parochie. Het kerkbestuur kocht het fabriekscomplex en gaf de bekende architect Kropholler (1881-1973) de opdracht om op de grond een kerk en bijbehorende gebouwen te realiseren. De kerk is inmiddels niet meer in gebruik en het klooster bood lange tijd huisvesting aan een verzorgingshuis (Huize Mariënhof). Het verzorgingshuis voldeed echter niet meer aan de hedendaagse eisen. De Charlotte van Beuningen Stichting kocht het pand in 2010 en besloot hierin huisvesting te realiseren voor jongeren met een vorm van autisme. Het toenmalige verzorgingshuis bood met 4 eenpersoons- en 15 tweepersoons-appartementen plaats aan 22 bewoners. In het nieuwe plan is plaats voor 17 appartementen, waaronder 4 rolstoeltoegankelijke. De kapel is bewaard gebleven en fungeert als ontmoetingsruimte.

Behoud van oorspronkelijke architectuur

Architect Kropholler stond er om bekend dat hij zijn plannen veelal tot in detail ontwierp. Karakteristiek zijn de zesruits stolpramen, de ramen met natuursteenblokken en de gekoppelde spitsboogramen. Hetzelfde oog voor detail is terug te vinden in de renovatie. Met moderne materialen en technieken zijn oorspronkelijke details en aansluitingen nagebootst. Bestaande houten kozijnen bleven gehandhaafd en vervangen door nieuw te plaatsen draaiende delen, dubbele beglazing en mozaïekglas. In de renovatieplannen zijn naast de herindeling van de woningen, ook de herinrichting van de tuin, een nieuwe fietsenberging en plaatsing van nieuwe postkasten opgenomen.

Nieuwe bewoners van de Mariënhof

Zestien jongvolwassenen met een vorm van autisme hebben sinds kort een eigen woning in het monumentale pand Mariënhof aan het Mariaplein in Vught

Overdag werken of studeren de bewoners. Bij de dagelijkse dingen krijgen ze hulp van de Reinier van Arkel groep, waarbij de begeleiding individueel en op maat afgestemd wordt. Deze bewoners hebben de basisvaardigheden om op zichzelf te wonen, maar zijn gebaat bij een vorm van gemeenschappelijkheid die hen een gevoel van rust, veiligheid en structuur geeft. Het gebouw is zo ingedeeld dat de bewoners zich veilig voelen. Het bureau Molenaar&Bol&VanDillenarchitecten breidde de bestaande woningen uit. De jongvolwassenen verzorgden zelf de inrichting van de appartementen.

Integraal ontwerp

Interieurarchitect Annekoos Littel verzorgde de inrichting van de openbare ruimten. Opdrachtgever Charlotte Elisabeth van Beuningen Stichting formuleerde het credo “ontnonnen” als uitgangspunt voor de inrichting van het gebouw. De vrijheid die ze hierbij van de opdrachtgever kreeg vond ze bijzonder en zeker niet vanzelfsprekend. De samenwerking met het bureau Molenaar&Bol&VanDillenarchitecten resulteerde in een prachtig integraal ontwerp. De ouders van de bewoners bleken een belangrijk en dankbaar klankbord tijdens het ontwerpproces. Uitdaging was, met respect voor de historie, een eigentijdse sfeer en een veilige beleving van wonen te realiseren.

Interieurontwerp Annekoos Littel

Een zware en sobere architectuur. Dogmatische symmetrie; lange identieke gangen zonder daglicht, een herhaling van deuren links en rechts. Zwaar omlijnd met donkere lambriseringen. Een laag plafond met balken en af en toe een tl-armatuur. Naaldvilt op de vloer herinnerde nog uit de tijd dat het klooster fungeerde als verzorgingshuis.

Annekoos Littel koos ervoor de zware symmetrie te doorbreken. De maximale hoogte in de gangen werd benut. Plafonds werden strak gestukadoord ondanks de integratie van vele installaties. Verlichting was één van de middelen om een prettige en veilige woonsfeer te creëren. Een beleving van 500 lux (verlichtingssterkte) was het uitganspunt. Gekozen is voor strakke doorlopende  asymmetrische lichtlijnen geïntegreerd in het gestukadoorde plafond. Ter plaatse van de deuren van de appartementen werd gekozen voor uplights.

Ondanks het feit dat de bestaande tegelvloer nog in goede staat verkeerde is bewust voor  voor een zachte vloerafwerking in de openbare ruimten gekozen. Een prettige akoestiek was  belangrijk om zo min mogelijk prikkels te veroorzaken voor de bewoners. Vanwege het onderhoudsaspect is bewust gekozen voor een vuil verbergend patroon wat de uitstraling heeft van een handgeknoopt tapijt. Het patroon is maar liefst zeven meter lang waardoor het effect van herhaling niet waarneembaar is. De kleurstelling, een combinatie van bruin en pasteltinten, is zodanig ontworpen dat de donkerbruine lambrisering en het tapijt één worden. Een evenwichtig maar toch spannend samenspel van nieuwe materialen, producten en verlichting met respect voor de fascinerende historie van het Klooster.

 

Opdrachtgever: Charlotte Elisabeth van Beuningen Stichting

Gebruiker: Reinier van Arkel Groep

Architect: Molenaar & Bol & Van Dillen Architecten Vught

Interieurarchitect: Annekoos Littel Interieurarchitecten bni Woerden

 

 

 

 

Zuwe Hofpoort Ziekenhuis kraamsuites

Zorg en interieur

Zonnehuisgroep Amstelland Zonnehuis Westwijk

Zorg en interieur

Het interieurontwerp van de nieuwbouw versterkt het kleinschalig wonen door middel van vier thema’s die zijn vorm gegeven voor de afzonderlijke zorgwoningen.

Met als uitgangspunt de menselijke maat en de helende omgeving (healing environment) zijn de huiselijke thema’s Flora,  Hollandse meesters, Buitenleven en Nostalgie bedacht. Deze zijn  herkenbaar vormgegeven specifiek voor de psychogeriatrische bewoners en de medewerkers van Westwijk.

 

Kleinschalig wonen

De kleinschalige woningen van de zorginstelling kenmerken zich door middel van natuurlijke materialen en warm kleurgebruik. Een huiselijke- open keuken biedt de mogelijkheid de bewoner actief bij het dagelijks koken te betrekken. Een behaaglijk zitje rondom haard en schouw is gecreëerd op een karpet van vertrouwd, zacht materiaal. Veel zorg en aandacht is besteed aan dimbare en schakelbare sfeerverlichting die tegelijkertijd ook functioneel is.

De gangen naar de slaapkamers worden doorbroken door een huiselijke lambrisering met daarboven een herkenbaar bloem vinylbehang, één en ander gedecoreerd met een wandarmatuur. Tevens functioneren deze afneembare en duurzame materialen als  wandbescherming.

Zoveel mogelijk is gestreefd naar een niet- zorginstellingsachtige uitstraling maar naar een huiselijke omgeving waar bewoner, medewerker en bezoeker zich fysiek, mentaal en sociaal thuis voelt.

Bronovo Zorgplint Hubertusduin Verloskundigenpraktijk

Zorg en interieur

Bronovo Zorgplint Hubertusduin Ouderengeneeskunde

Zorg en interieur

Bronovo Zorgplint Hubertusduin Entreegebied

Zorg en interieur