Woonzorgcentrum Cedrah Locatie ‘d Amandelhof

Zorg en interieur

Definitief intieurontwerp voor woonzorgcentrum Cedrah, locatie ‘d Amandelhof in Capelle aan den IJssel.

Woonzorgcentrum De Annenborch Rosmalen

Zorg en interieur

Woonzorgcentrum De Annenborch – zorgzaamheid en gastvrijheid ook voelbaar in het interieur

Voor woonzorgcentrum De Annenborch in Rosmalen ontwierp Annekoos Littel in nauw overleg met gebruiker, verzorgende en bewoner het totaal interieurontwerp voor de inrichting en aankleding van het Woonzorgcentrum dat in april 2012 in gebruik is genomen. Het zorgcentrum is onderdeel van De Hoef en biedt service, zorg en dienstverlening aan senioren. Een unieke plek waar wonen, zorg en welzijn samenkomen. Het woonzorgcentrum voorziet in kleinschalig wonen voor dementerende ouderen, kantoren, een restaurant, een grand café en in een ontmoetingsruimte. Het totale project is een integraal ontwerp en tot stand gekomen in samenwerking met Molenaar& Bol&van Dillen architecten te Vught.

Directeur-bestuurder Henk Hermsen is zeer tevreden over het resultaat: “Als ik zie hoeveel positieve reacties we krijgen op ons nieuwe gebouw, dan is het haar goed gelukt om onze kernbegrippen zorgzaam, oprecht en gastvrij voelbaar te maken voor bewoners, medewerkers en bezoekers.”

[LEESMEER]

 

Dubbel penthouse

Toekomstbestendig dubbel penthouse

 

In de prachtige omgeving van ‘s-Gravenland kocht een senioren echtpaar twee appartementen naast elkaar. Gelegen op de bovenste verdieping van een nieuw te bouwen appartementencomplex met uitzicht op een bosrijk natuurgebied. De opdracht, om in de nieuwbouw al de nodige voorzieningen te treffen om van twee appartementen-bruto vloeroppervlak 360m2- één toekomstbestendige woonruimte te maken, was een uitdaging.

Welke entree kiezen we als hoofdentree? Wat gebeurt er met de immense woonruimte van 140 m2 die ontstaan is? Hoe en op welke manier maken we de woning toekomstbestendig en toch sfeervol? En hoe kan het appartement ooit weer teruggebracht en gesplitst worden naar de originele staat? Welk meubilair wordt hergebruikt en wat wordt nieuw aangeschaft? Een interessante ontwerpopgave; de dialoog werd met de opdrachtgever aangegaan.

Opnieuw kroop Annekoos Littel in de huid van … ; De diepte ingaan, de verbindende factor zijn tussen opdrachtgever en omgeving. Het visualiseren van ideeën.

De gehele woning werd door het bureau ontworpen en getekend. Het specifiek ontworpen maatwerk dient als ruimtescheidende elementen in de leefruimte en zorgt op deze wijze voor verschillende gezellige leefplekken zonder de ruimte af te sluiten. Op deze wijze werd de woonruimte in drieën verdeeld door middel van goed bereikbare bergkasten waarin ook alle Domotica en W-en E voorzieningen werden geïntegreerd. De keuken, zithoeken en werkplekken en sanitaire ruimtes zijn goed bereikbaar en rolstoel toegankelijk doordat er geen obstakels zijn. Geen drempels zijn toegepast echter wel brede dubbele glasdeuren tussen woonruimte en verkeersruimtes. Door het gehele appartement is een natuurstenen vloer gelegd behalve in de slaapkamers. Dit draagt bij aan de openheid en ruimtelijkheid.

Mocht het in de toekomst nodig zijn dan kan op eenvoudige wijze één gedeelte van het appartement specifiek worden ingericht voor mogelijke thuiszorg.

Zonnehuisgroep Amstelland Zonnehuis Westwijk

Zorg en interieur

Het interieurontwerp van de nieuwbouw versterkt het kleinschalig wonen door middel van vier thema’s die zijn vorm gegeven voor de afzonderlijke zorgwoningen.

Met als uitgangspunt de menselijke maat en de helende omgeving (healing environment) zijn de huiselijke thema’s Flora,  Hollandse meesters, Buitenleven en Nostalgie bedacht. Deze zijn  herkenbaar vormgegeven specifiek voor de psychogeriatrische bewoners en de medewerkers van Westwijk.

 

Kleinschalig wonen

De kleinschalige woningen van de zorginstelling kenmerken zich door middel van natuurlijke materialen en warm kleurgebruik. Een huiselijke- open keuken biedt de mogelijkheid de bewoner actief bij het dagelijks koken te betrekken. Een behaaglijk zitje rondom haard en schouw is gecreëerd op een karpet van vertrouwd, zacht materiaal. Veel zorg en aandacht is besteed aan dimbare en schakelbare sfeerverlichting die tegelijkertijd ook functioneel is.

De gangen naar de slaapkamers worden doorbroken door een huiselijke lambrisering met daarboven een herkenbaar bloem vinylbehang, één en ander gedecoreerd met een wandarmatuur. Tevens functioneren deze afneembare en duurzame materialen als  wandbescherming.

Zoveel mogelijk is gestreefd naar een niet- zorginstellingsachtige uitstraling maar naar een huiselijke omgeving waar bewoner, medewerker en bezoeker zich fysiek, mentaal en sociaal thuis voelt.