Lezing Regionaal Alzheimer café Woerden

 

‘Aanpassing van de woonsituatie voor mensen met dementie’

Veilig , herkenbaar, functioneel en toch comfortabel en sfeervol

 

Regionaal Alzheimer Café Woerden
Donderdag 15 november

Gastspreker
Annekoos Littel, Interieurarchitecten, Woerden

Eenvoudige interieuroplossingen kunnen bijdragen aan het langer thuis wonen voor mensen met dementie.
Mensen die de wereld om hen heen zo plotseling zien veranderen.

Op basis van 25 jaar praktijkervaring in de meest uiteenlopende projecten baseert
Annekoos Littel haar veelzijdige interieuradviezen.
Zij zal aan de hand van praktijkvoorbeelden belangstellenden informeren over allerhande, eenvoudige, praktische en toch sfeervolle aanpassingen in de woning.
Er is volop gelegenheid om individuele vragen te beantwoorden
en handige tips uit te wisselen.

 


Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, hulpverleners en belangstellenden uit de gemeenten Montfoort, Oudewater en Woerden.
Belangstellenden uit andere gemeenten zijn natuurlijk ook welkom.
De avond begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Daarna is er gelegenheid om na te praten.
U bent van harte welkom, vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar.
Locatie: Dienstencentrum “Huize Zandwijk”, Rembrandtlaan 2 te Woerden.

De toegang is gratis.

Ook kunt u ons bezoeken via de website www.alzheimer-nederland.nl/wutrecht

Woonzorgcentrum De Annenborch Rosmalen

Zorg en interieur

Woonzorgcentrum De Annenborch – zorgzaamheid en gastvrijheid ook voelbaar in het interieur

Voor woonzorgcentrum De Annenborch in Rosmalen ontwierp Annekoos Littel in nauw overleg met gebruiker, verzorgende en bewoner het totaal interieurontwerp voor de inrichting en aankleding van het Woonzorgcentrum dat in april 2012 in gebruik is genomen. Het zorgcentrum is onderdeel van De Hoef en biedt service, zorg en dienstverlening aan senioren. Een unieke plek waar wonen, zorg en welzijn samenkomen. Het woonzorgcentrum voorziet in kleinschalig wonen voor dementerende ouderen, kantoren, een restaurant, een grand café en in een ontmoetingsruimte. Het totale project is een integraal ontwerp en tot stand gekomen in samenwerking met Molenaar& Bol&van Dillen architecten te Vught.

Directeur-bestuurder Henk Hermsen is zeer tevreden over het resultaat: “Als ik zie hoeveel positieve reacties we krijgen op ons nieuwe gebouw, dan is het haar goed gelukt om onze kernbegrippen zorgzaam, oprecht en gastvrij voelbaar te maken voor bewoners, medewerkers en bezoekers.”

[LEESMEER]

 

Rabobank Altena adviescentrum Almkerk

Rabobank en interieur – van landschap, naar architectuur, naar interieur in het Land van Heusden en Altena.

Rabobank Altena is ‘thuis op de bank, thuis voor de medewerkers, thuis voor de klant’. Een bank die betrokken, toegankelijk en dichtbij is, met haar blik gericht op de toekomst. De bundeling van krachten in één nieuw hoofdkantoor. De bank biedt alles en voelt als een echt thuis.

Het gebouw is als een krachtig opvallend baken in het landschap met rechte lijnen en scherpe hoeken, maar in haar afwerking volledig passend in haar natuurlijke omgeving, het landschap en de omgeving. De regio is aan alle kanten wordt begrensd door het water. En juist die begrenzing is haar kracht. Het leidt tot openheid, betrokkenheid en samenwerking. Hierin bestaat een duidelijke overeenkomst met het interieurontwerp;
 Begrenzing leidt tot openheid.
 De schil van het gebouw zien wij als grens met daarbinnen het atrium als hart. Het hart waar vandaan alles stroomt door het gebouw. De tapijt inlay verwijst naar de natuur in de regio. Het is een lappendeken van graslanden in diverse beige tinten.

Het ontvangstgebied op de begane grond en de ontmoetingsruimte op de eerste verdieping zijn vormgegeven als belangrijkste eiland in het gebouw. De diverse balies en de lounges zijn als eilandjes die door stroming van het water los van elkaar zijn gekomen, maar waaraan men kan zien dat het begonnen is als een geheel. De verticale verbinding tussen de verdiepingen is bekleed is met gelaagde stroken hout, refererend aan het riet wat langs de oevers groeit. De natuur wordt met een groot gebaar naar binnen gehaald en heeft een sterk verbindend karakter.
Ontvangst, wachten, ontmoeting en informeel overleg bevinden zich in dit hart van het gebouw. Het thuisgevoel uit zich onder meer in een menselijke maatvoering en organisch vormgegeven meubilair.
Het restaurant, auditorium, foyer en de garderobe zijn vormgegeven in rechte vertakte vormen. De ruimtes zijn open en transparant en bieden contact met buiten en binnenruimten.
De spreekkamers hebben een vertakte speelse opstelling waardoor geen ruimte hetzelfde oogt. Onderling verschillen ze met ieder een eigen stijl van meubilair, net zoals bij de mensen thuis.
De espresso bar is centraal gepositioneerd en biedt een warm onthaal. Het binnenpleintje wat ontstaat kan worden gebruikt als exporuimte. De uitstraling is hierdoor professioneel en toch huiselijk.
De ontmoetingsruimte is een wooneiland, dat de kracht van het atrium op de verdieping versterkt.
 Belangrijk in de beleving is het contact met buiten en het atrium. Het meubilair, het servies en het kleurgebruik zijn huiselijk en warm. De werkplekken zijn op de eerste en tweede verdieping gesitueerd. De tapijt inlay stroomt naar boven en vloeit uit op de verdiepingen. Rechte vormen tussen rustige zanderige kleuren van het ad random tapijt waar de stroming omheen te voelen is.

Dubbel penthouse

Toekomstbestendig dubbel penthouse

 

In de prachtige omgeving van ‘s-Gravenland kocht een senioren echtpaar twee appartementen naast elkaar. Gelegen op de bovenste verdieping van een nieuw te bouwen appartementencomplex met uitzicht op een bosrijk natuurgebied. De opdracht, om in de nieuwbouw al de nodige voorzieningen te treffen om van twee appartementen-bruto vloeroppervlak 360m2- één toekomstbestendige woonruimte te maken, was een uitdaging.

Welke entree kiezen we als hoofdentree? Wat gebeurt er met de immense woonruimte van 140 m2 die ontstaan is? Hoe en op welke manier maken we de woning toekomstbestendig en toch sfeervol? En hoe kan het appartement ooit weer teruggebracht en gesplitst worden naar de originele staat? Welk meubilair wordt hergebruikt en wat wordt nieuw aangeschaft? Een interessante ontwerpopgave; de dialoog werd met de opdrachtgever aangegaan.

Opnieuw kroop Annekoos Littel in de huid van … ; De diepte ingaan, de verbindende factor zijn tussen opdrachtgever en omgeving. Het visualiseren van ideeën.

De gehele woning werd door het bureau ontworpen en getekend. Het specifiek ontworpen maatwerk dient als ruimtescheidende elementen in de leefruimte en zorgt op deze wijze voor verschillende gezellige leefplekken zonder de ruimte af te sluiten. Op deze wijze werd de woonruimte in drieën verdeeld door middel van goed bereikbare bergkasten waarin ook alle Domotica en W-en E voorzieningen werden geïntegreerd. De keuken, zithoeken en werkplekken en sanitaire ruimtes zijn goed bereikbaar en rolstoel toegankelijk doordat er geen obstakels zijn. Geen drempels zijn toegepast echter wel brede dubbele glasdeuren tussen woonruimte en verkeersruimtes. Door het gehele appartement is een natuurstenen vloer gelegd behalve in de slaapkamers. Dit draagt bij aan de openheid en ruimtelijkheid.

Mocht het in de toekomst nodig zijn dan kan op eenvoudige wijze één gedeelte van het appartement specifiek worden ingericht voor mogelijke thuiszorg.