Stichting Christelijke Woningcorporatie

Zakelijk en interieur – één in verscheidenheid

Stichting Christelijke Woningcorporatie (SCW) en Regionaal Archief Rivierenland (RAR)  hebben sinds 7 juni 2012 een nieuwe huisvesting in één verzamelgebouw, Bruto Vloeroppervlak: 6.686 m2, welke aan de nieuwste eisen voldoet. De wens van de opdrachtgevers is uitgekomen. Ieders identiteit is behouden gebleven en spiegelt zich af in een interieur met een eigen identiteit.

Voor het SCW ontwierp Annekoos Littel een interieurconcept waarin mens en samenleving uit het werkgebied in de regio Tiel centraal staat. Tevens werd in de eerste ontwerpen al het idee gepresenteerd om de drie huisjes, die onderdeel zijn van de huisstijl, tot een statement te maken. De huiselijke kleuren rood en taupe moesten bijdragen aan een thuis-en welkom gevoel voor klant en medewerkers van het SCW. De kleuren zijn toegepast in de materialisatie en de binnenafwerking van het gebouw. De vuilverbergende tapijttegels dragen bij aan een goede akoestiek van het atrium en aan een warm welkom van de openbare ontvangstruimte en de showroom. Annekoos Littel ontwierp het concept voor de privacy oplossingen op de transparante scheidingswanden. Fotograaf Hans van Ommeren uit Woerden maakte hiervoor de foto’s met als thema mens en samenleving in de werkgebieden van het SCW. Annekoos Littel was tevens verantwoordelijk voor het ontwerp van het maatwerk, de verlichting en de keuze van het meubilair.

 

Opdrachtgever: Stichting Christelijke Woningcorporatie, Tiel
Architect: Krijger & Wagter Architecten B.V., Buren
Interieurarchitect: Annekoos Littel Interieurarchitecten bni, Woerden

 

Zuwe Hofpoort Ziekenhuis kantoren

Creatief omgaan met interieur geeft budget ruimte

‘Een bouwkundig ‘standaard’ kantoorgebouw vorm en uitstraling geven, binnen een krap budget’ zet de creativiteit op scherp.

 

Spaarzaam met licht

Kritisch kijken naar het aantal lichtbronnen heeft een aanzienlijke besparing opgeleverd die is aangewend voor een hogere kwaliteit armaturen.

 

Plafonds met speciale afwerking

Het beperkte budget vereiste systeemplafonds die, door kleur en aandacht voor de verdeling van de lichtarmaturen, toch een chique uitstraling geven.

 

Transparantie in gangen en kantoren

Om de saaie symmetrie in de gangen te doorbreken en te zorgen voor voldoende daglicht, zijn deze aan één zijde voorzien van gesloten kantoorruimten. De andere zijde is opgebouwd uit open kantoorunits.
De gesloten kantoren hebben een originele wandafwerking gekregen, terwijl de units van elkaar gescheiden worden door maatwerk kastenwanden met geïntegreerde bureaus. Deze wanden zijn aan de gangzijde voorzien van verlichte vitrines voor extra sfeer.

 

Uniform gevelbeeld

Voor de raambekleding is gezocht naar een materiaal dat aansluit bij de kleurstelling: maatwerk aluminiumkleurige paneelgordijnen in een hoogwaardige stof. Deze zijn voor eenvoudig en eenduidig gebruik voorzien van centrale bediening.

Zonnehuisgroep Amstelland De Luwte

Liever bridge dan bingo in De Luwte

Allure. Dat is het kernwoord dat naar voren kwam uit de brainstorm met de opdrachtgever en is bevestigd door het onderzoek onder toekomstige bewoners van Woonzorgcentrum De Luwte in Amstelveen. Het centrum moest een plek worden waar senioren met een voorliefde voor chique en stijl zich helemaal thuis zouden voelen.

Compleet interieurconcept

Op de begane grond van het langgerekte gebouw is een centrale ruimte. Op de verdiepingen zijn woningen voor psychogeriatrische bewoners: vormen van ‘kleinschalig wonen’. De hal is bedoeld als een openbare ruimte voor bewoners, buurt en familie. De beleving van de nieuwe woningen voor de psychogeriatrische bewoners moest juist echt als thuis zijn. Dit verschil in sfeer en beleving vergde twee verschillende aanpakken binnen één ontwerp. Dankzij een consequent doorgevoerd concept, materiaal en kleurkeuze is er toch een samenhangend geheel ontstaan.

Het was uniek dat Annekoos Littel een vrijwel lege ruimte kon inrichten en daarvoor ook voldoende vrijheid en middelen kreeg. Annekoos: “Het was een uitdaging om als interieurarchitect de optimale ruimte te maken om bewoners fijne plekken te geven om te wonen, en zich te kunnen ontspannen met familie en bezoekers. Sturend waren de lichtinval, de routing, de functies in de ruimte, de technische vereisten, veiligheidseisen en gewenste sfeer en beleving.”

Verbindend lichtornament

De lengte van de centrale ruimte op de begane grond was de ruimtelijke uitdaging. Hoe verbind je losse functies als een entree, een receptie, zithoeken, een bibliotheek en een restaurant? Een slingerend, sprankelend verlichtingsornament aan het plafond over de volle lengte van de begane grond bleek een smaakvolle en passende oplossing. ‘Het lichtornament ‘ is een echte eyecatcher geworden. Annekoos:  “Het slingerende lichtornament is uiteindelijk gemaakt van kathedraalglas uit Engeland. Dat bleek na vele testen in proefopstellingen een goed en betaalbaar product. De kleuren zijn natuurecht en sprankelend. Het idee voor het ornament begint met de eerste lijnen van het schetspotlood en het wordt een volledig technisch ontwikkeld object. De materiaalkeuze, verlichting en constructie is helemaal uitgewerkt met allerlei technici, want het moest voldoen aan normeringen en ook praktisch te reinigen of te repareren zijn.”

Perfectie

De Luwte is mede dankzij een perfecte samenwerking tussen opdrachtgever, architect, uitvoerende partijen en Annekoos Littel een heel stijlvolle en prettige plek geworden voor de mensen die er wonen, werken en op bezoek komen. Annekoos: “De uitvoerenden verzuchtte soms ‘daar hebben we Annekoos weer met haar bijzondere stalen en snuisterijen’. De sport om het samen perfect te krijgen, is hier wel aan de orde geweest! We hebben gezamenlijk oplossingen bedacht waardoor we in een soort flow kwamen. Zo hebben we dat heel mooie eindresultaat bereikt waar iedereen nu zo van geniet en trots op is.”

Maatwerkinterieur

Het bureau van Annekoos Littel heeft het hele gebouw ingericht, inclusief het meubilair, de stoffering, de verlichting en accessoires. De meeste banken, kasten en balies zijn als maatwerk meubilair speciaal voor deze ruimtes ontworpen. Alles is in kleur, stijl en materiaalkeuze op elkaar afgestemd, functioneel, duurzaam, onderhoudsvriendelijk, ergonomisch, geschikt voor rolstoelgebruikers en brandveilig.

De Luwte is een van drie nieuwe woonzorgcentra van de Zonnehuisgroep Amstelland. Locatie Westwijk is ook ingericht door Annekoos Littel, weliswaar gebaseerd op een heel ander plan van eisen.

Opdrachtgever aan het woord:

Interieurarchitectuur als statement.

Ton van der Horst is bouwmanager van Zonnehuisgroep Amstelland. Hij heeft als regisseur van het bouwproces veel en op een heel prettige wijze met Annekoos samengewerkt, vertelt hij. “Als je kiest voor Annekoos, krijg je een resultaat dat uitgesproken en niet alledaags is. Dat moet je als opdrachtgever wel kunnen waarderen. Als opdrachtgever is het de kunst om haar conceptuele kracht te benutten en samen de grenzen op te zoeken om iets heel bijzonders  te realiseren.” [lees meer]

 

 

 

 

 

Woningstichting SWZ Hoofdkantoor

Kantoor met nieuwe identiteit

Een prettige werkomgeving met een laagdrempelig en uitnodigend karakter vormden het uitgangspunt bij het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor van SWZ Woningcorporatie. Hierdoor traden bepaalde materialen op de voorgrond, andere vielen daardoor direct af.

 

Regenboogeffect in de vloer

Voor de vloeren in centrale gedeeltes is gekozen voor linoleum in fraaie kleurnuances. In de entreehal beneden en het personeelsrestaurant op de eerste verdieping is een warm en veelkleurig ‘lijnenspel’ uitgewerkt.

 

Elk kantoor een (kasten)wand in eigen kleur

De speciale kastenwanden zijn voorzien van een specifieke kleur per kantoor. Doorkijkjes op diverse plaatsen in de wanden zorgen voor een open sfeer en een goed overzicht.

 

Intieme ontvangstruimte

In de centrale ontvangsthal is creatief gewerkt met vorm en plaats van de scheidingswanden om zo ruimtelijke effecten en zichtlijnen te benadrukken. Elementen zoals een verlaagd plafond en speciale verlichting zorgen voor een ‘warm onthaal’ in deze ontvangstzone.

 

Multifunctionele ruimte, open en gesloten

Bij het creëren van de multifunctionele ruimte zorgen een verlaagd plafond, alsmede kleurenaccenten en de bijzondere verlichting voor een deels fysieke en tegelijkertijd visuele afscheiding van bepaalde ruimtes.