Zuwe Hofpoort Ziekenhuis kantoren

Creatief omgaan met interieur geeft budget ruimte

‘Een bouwkundig ‘standaard’ kantoorgebouw vorm en uitstraling geven, binnen een krap budget’ zet de creativiteit op scherp.

 

Spaarzaam met licht

Kritisch kijken naar het aantal lichtbronnen heeft een aanzienlijke besparing opgeleverd die is aangewend voor een hogere kwaliteit armaturen.

 

Plafonds met speciale afwerking

Het beperkte budget vereiste systeemplafonds die, door kleur en aandacht voor de verdeling van de lichtarmaturen, toch een chique uitstraling geven.

 

Transparantie in gangen en kantoren

Om de saaie symmetrie in de gangen te doorbreken en te zorgen voor voldoende daglicht, zijn deze aan één zijde voorzien van gesloten kantoorruimten. De andere zijde is opgebouwd uit open kantoorunits.
De gesloten kantoren hebben een originele wandafwerking gekregen, terwijl de units van elkaar gescheiden worden door maatwerk kastenwanden met geïntegreerde bureaus. Deze wanden zijn aan de gangzijde voorzien van verlichte vitrines voor extra sfeer.

 

Uniform gevelbeeld

Voor de raambekleding is gezocht naar een materiaal dat aansluit bij de kleurstelling: maatwerk aluminiumkleurige paneelgordijnen in een hoogwaardige stof. Deze zijn voor eenvoudig en eenduidig gebruik voorzien van centrale bediening.

Ziekenhuis Amstelland

Speciale aandacht voor ‘wachten’ in Ziekenhuis Amstelveen

‘Hoe beleeft men binnenkomen en wachten in een ziekenhuis?’. Deze vraag vormde een belangrijk uitgangspunt bij de nieuwe poliklinieken en centrale ontvangstruimte van Ziekenhuis Amstelveen.

 

Maatwerk balies ontworpen met oog op functionaliteit en uitstraling

Met oog voor arbo-eisen en het integreren van alle benodigde techniek, zijn in de ontvangstruimte maatwerk balies ontworpen, uitgevoerd in bamboe en ‘overkapt’ door een verlaagd plafond. De telefooncentrale, ‘cockpit’, vormt hier een ware blikvanger.

 

Intiem restaurant

De centrale hal clustert een veelheid aan activiteiten, waaronder een intiem, restaurant met veel licht dankzij de grote raampartij en gekozen armaturen. Hier corresponderen de pasteltinten van het meubilair en het sterke bamboe parket met de kleuren en materialen in het entreegedeelte.

 

Prettige beleving van wachten

Ook de sfeer in de poliklinieken heeft extra aandacht gekregen. Hier is gekozen voor een rustige basis, lichtblauw linoleum, met een zebrapad dat de wachtruimtes markeert. Details zoals het kleurgebruik bij de maatwerk balies zorgen voor differentiatie, terwijl loungestoelen en leestafels het wachten veraangenamen.

 

Kinderpoli en kinderafdeling uiterst kindvriendelijk

Een ziekenhuiservaring van een kind wordt in streekziekenhuis Amstelveen positief beïnvloed door de nieuwe kinderpoli en kinderafdeling. Zo zijn de speelse kleuren van de regenboog in de vloer verder uitgewerkt in het meubilair, de deuren en de speciaal op kleur ontworpen overgordijnen en separaties.

Vrijstaande villa

Geen toeters en bellen in de buurtschap

Een echtpaar met studerende kinderen laat in 2009 een nieuw huis bouwen op een rustige locatie: aan de rand van een buurtschap en grenzend aan een natuurgebied. Het interieur straalt door kleur en materiaalkeuze dezelfde mooie rust, ruimte en nuchterheid uit als de omgeving.

Architect Johan Koster heeft Annekoos Littel geïntroduceerd bij de opdrachtgevers. “Het klikte enorm goed met deze mensen en dat is belangrijk want je gaat een lang traject in. Zo’n twee jaar zijn we bezig geweest met de gehele inrichting,” vertelt Annekoos enthousiast. “Voorop stond dat het huis mooi, warm en degelijk moest worden ingericht, zonder overdreven luxe, poespas, toeters en bellen. Het huis is modern, maar niet strak. Het interieur sluit daar op aan.”

Samenwerking

Het interieur van een particuliere woning ontwerpen en inrichten, gebeurt geheel in samenspraak met de eigenaars. “Voor de keuken bijvoorbeeld hebben we gedetailleerd gekeken naar het toekomstige gebruik ervan: alle wensen van de bewoners hebben we samen op een rij gezet. Deze dienden als uitgangspunt voor het ontwerp, dat ook weer in overleg is ontwikkeld. De maatwerkkeuken is vervolgens door een interieurbouwer gemaakt.”
Met in elkaar overlopende basiskleuren taupe en crème in de hele woning is die rustige moderne sfeer ontstaan. Annekoos heeft daar hele pure, degelijke basismaterialen bij uitgezocht zoals roestvrij staal, blank eiken en witjes. Voor het meubilair adviseerde Annekoos een meubels in een comfortabele en huiselijke stijl met wollen bekleding in natuurlijke crème- en bruin tinten.

Anke: “Prettige balans door warme kleurencombinaties en de mooie materialen”

Opvallend aan het kersverse nieuwbouwhuis is dat je het niet als nieuw ervaart, is de ervaring van Anke, eigenares en opdrachtgever: “Mensen voelen de prettige balans in dit huis door de natuurlijke materialen en de rustige aardse tinten. We waren qua meubilair en interieur echt toe aan een frisse wind, dus het nieuwe huis is ook helemaal nieuw ingericht. Alleen zou ik dat niet kunnen. Annekoos heeft ons met haar team goed geholpen om er echt ons huis van te maken. ”   [lees meer]

Kenmerkend:

• Oude witjes in de keuken combineren mooi met een taupe vloertegel. De grote eiken eettafel is wit gebeitst, dat past mooi bij de kasten en de bekleding van de stoelen.
• De wand die de keuken van de woonkamer scheidt, is tegelijkertijd aan beide zijden een bergruimte; de boeken en vazen aan de woonkamerkant maken de eethoek gezellig.
• In badkamer staat een eiken wasmeubel met een witte wastafel. Het goudkleurig mozaïek op een van de muren straalt warmte uit.
• De audio/tv-hoek is mooi en functioneel door de maatwerk meubels en gemakkelijke fauteuils.
• Drie lichtornamenten van verschillende grootte geven ook ritme in het huis. Ze verlevendigen de vide en de ruimte rond de eettafel.

 

Opstandingskerk

Ronde vormen doen wonderen

De eis ‘een meer toegankelijke ruimte en een intieme kerkzaal creëren’ zet de creativiteit op scherp.

Denken in ronde vormen

Het uinodigende, intieme karakter van ronde vormen begint direct bij de entree met een cirkel in de vloer. Dit wordt ondersteund door de gebogen wand die aan de zijkant toegang biedt tot de kerk. De kijkgaten in deze wand zorgen voor een natuurlijke binnen-buiten verbinding

Ook bij het speciaal ontworpen liturgisch centrum is dankbaar gebruik gemaakt van het ‘omarmend’ effect van de ronde vormen.

 

Sfeervol kleurgebruik

Van oorsprong ontbeerde de kerk uitstraling. De bijzondere afwerking van de wanden, crèmekleur voorzien van een rood pigment, geeft de kerk nu sfeer en warmte.

Ook de lambrisering is voorzien van een (groen) pigment, voor een vloeiende overgang naar de blauw/groene vloerbedekking in het hart van de kerk.

Het consequent doorvoeren van okergele kleur op elementen zoals de ribben van het dak, het orgel, de entree en het liturgisch centrum, geeft het geheel extra samenhang.