Zorg en Interieur

 

Woonzorgcentrum De Annenborch: zorgzaamheid en gastvrijheid ook voelbaar in het interieur

Het nieuwe woonzorgcentrum De Annenborch is een kleinschalige zorginstelling aan de rand van het centrum van Rosmalen. In april 2012 is het centrum in gebruik genomen. Annekoos Littel tekende voor het interieur van de hal, het restaurant, de kantoren en de verpleegafdeling met kleinschalig wonen voor dementerende ouderen. Directeur-bestuurder Henk Hermsen is zeer tevreden over het resultaat: “Als ik zie hoeveel positieve reacties we krijgen op ons nieuwe gebouw, dan is het haar goed gelukt om onze kernbegrippen zorgzaam, oprecht en gastvrij voelbaar te maken voor bewoners, medewerkers en bezoekers.”

Annekoos Littel Interieurarchitecten bni - De Annenborch    De Annenborch

PROJECT DE ANNENBORCH

DE OPDRACHTGEVER VERTELT…

 

 

Woonzorgcentrum De Annenborch Rosmalen

Zorg en interieur

Woonzorgcentrum De Annenborch – zorgzaamheid en gastvrijheid ook voelbaar in het interieur

Voor woonzorgcentrum De Annenborch in Rosmalen ontwierp Annekoos Littel in nauw overleg met gebruiker, verzorgende en bewoner het totaal interieurontwerp voor de inrichting en aankleding van het Woonzorgcentrum dat in april 2012 in gebruik is genomen. Het zorgcentrum is onderdeel van De Hoef en biedt service, zorg en dienstverlening aan senioren. Een unieke plek waar wonen, zorg en welzijn samenkomen. Het woonzorgcentrum voorziet in kleinschalig wonen voor dementerende ouderen, kantoren, een restaurant, een grand café en in een ontmoetingsruimte. Het totale project is een integraal ontwerp en tot stand gekomen in samenwerking met Molenaar& Bol&van Dillen architecten te Vught.

Directeur-bestuurder Henk Hermsen is zeer tevreden over het resultaat: “Als ik zie hoeveel positieve reacties we krijgen op ons nieuwe gebouw, dan is het haar goed gelukt om onze kernbegrippen zorgzaam, oprecht en gastvrij voelbaar te maken voor bewoners, medewerkers en bezoekers.”

[LEESMEER]

 

Rabobank Altena adviescentrum Almkerk

Rabobank en interieur – van landschap, naar architectuur, naar interieur in het Land van Heusden en Altena.

Rabobank Altena is ‘thuis op de bank, thuis voor de medewerkers, thuis voor de klant’. Een bank die betrokken, toegankelijk en dichtbij is, met haar blik gericht op de toekomst. De bundeling van krachten in één nieuw hoofdkantoor. De bank biedt alles en voelt als een echt thuis.

Het gebouw is als een krachtig opvallend baken in het landschap met rechte lijnen en scherpe hoeken, maar in haar afwerking volledig passend in haar natuurlijke omgeving, het landschap en de omgeving. De regio is aan alle kanten wordt begrensd door het water. En juist die begrenzing is haar kracht. Het leidt tot openheid, betrokkenheid en samenwerking. Hierin bestaat een duidelijke overeenkomst met het interieurontwerp;
 Begrenzing leidt tot openheid.
 De schil van het gebouw zien wij als grens met daarbinnen het atrium als hart. Het hart waar vandaan alles stroomt door het gebouw. De tapijt inlay verwijst naar de natuur in de regio. Het is een lappendeken van graslanden in diverse beige tinten.

Het ontvangstgebied op de begane grond en de ontmoetingsruimte op de eerste verdieping zijn vormgegeven als belangrijkste eiland in het gebouw. De diverse balies en de lounges zijn als eilandjes die door stroming van het water los van elkaar zijn gekomen, maar waaraan men kan zien dat het begonnen is als een geheel. De verticale verbinding tussen de verdiepingen is bekleed is met gelaagde stroken hout, refererend aan het riet wat langs de oevers groeit. De natuur wordt met een groot gebaar naar binnen gehaald en heeft een sterk verbindend karakter.
Ontvangst, wachten, ontmoeting en informeel overleg bevinden zich in dit hart van het gebouw. Het thuisgevoel uit zich onder meer in een menselijke maatvoering en organisch vormgegeven meubilair.
Het restaurant, auditorium, foyer en de garderobe zijn vormgegeven in rechte vertakte vormen. De ruimtes zijn open en transparant en bieden contact met buiten en binnenruimten.
De spreekkamers hebben een vertakte speelse opstelling waardoor geen ruimte hetzelfde oogt. Onderling verschillen ze met ieder een eigen stijl van meubilair, net zoals bij de mensen thuis.
De espresso bar is centraal gepositioneerd en biedt een warm onthaal. Het binnenpleintje wat ontstaat kan worden gebruikt als exporuimte. De uitstraling is hierdoor professioneel en toch huiselijk.
De ontmoetingsruimte is een wooneiland, dat de kracht van het atrium op de verdieping versterkt.
 Belangrijk in de beleving is het contact met buiten en het atrium. Het meubilair, het servies en het kleurgebruik zijn huiselijk en warm. De werkplekken zijn op de eerste en tweede verdieping gesitueerd. De tapijt inlay stroomt naar boven en vloeit uit op de verdiepingen. Rechte vormen tussen rustige zanderige kleuren van het ad random tapijt waar de stroming omheen te voelen is.

Ziekenhuis Amstelland

Speciale aandacht voor ‘wachten’ in Ziekenhuis Amstelveen

‘Hoe beleeft men binnenkomen en wachten in een ziekenhuis?’. Deze vraag vormde een belangrijk uitgangspunt bij de nieuwe poliklinieken en centrale ontvangstruimte van Ziekenhuis Amstelveen.

 

Maatwerk balies ontworpen met oog op functionaliteit en uitstraling

Met oog voor arbo-eisen en het integreren van alle benodigde techniek, zijn in de ontvangstruimte maatwerk balies ontworpen, uitgevoerd in bamboe en ‘overkapt’ door een verlaagd plafond. De telefooncentrale, ‘cockpit’, vormt hier een ware blikvanger.

 

Intiem restaurant

De centrale hal clustert een veelheid aan activiteiten, waaronder een intiem, restaurant met veel licht dankzij de grote raampartij en gekozen armaturen. Hier corresponderen de pasteltinten van het meubilair en het sterke bamboe parket met de kleuren en materialen in het entreegedeelte.

 

Prettige beleving van wachten

Ook de sfeer in de poliklinieken heeft extra aandacht gekregen. Hier is gekozen voor een rustige basis, lichtblauw linoleum, met een zebrapad dat de wachtruimtes markeert. Details zoals het kleurgebruik bij de maatwerk balies zorgen voor differentiatie, terwijl loungestoelen en leestafels het wachten veraangenamen.

 

Kinderpoli en kinderafdeling uiterst kindvriendelijk

Een ziekenhuiservaring van een kind wordt in streekziekenhuis Amstelveen positief beïnvloed door de nieuwe kinderpoli en kinderafdeling. Zo zijn de speelse kleuren van de regenboog in de vloer verder uitgewerkt in het meubilair, de deuren en de speciaal op kleur ontworpen overgordijnen en separaties.

Zonnehuisgroep Amstelland De Luwte

Liever bridge dan bingo in De Luwte

Allure. Dat is het kernwoord dat naar voren kwam uit de brainstorm met de opdrachtgever en is bevestigd door het onderzoek onder toekomstige bewoners van Woonzorgcentrum De Luwte in Amstelveen. Het centrum moest een plek worden waar senioren met een voorliefde voor chique en stijl zich helemaal thuis zouden voelen.

Compleet interieurconcept

Op de begane grond van het langgerekte gebouw is een centrale ruimte. Op de verdiepingen zijn woningen voor psychogeriatrische bewoners: vormen van ‘kleinschalig wonen’. De hal is bedoeld als een openbare ruimte voor bewoners, buurt en familie. De beleving van de nieuwe woningen voor de psychogeriatrische bewoners moest juist echt als thuis zijn. Dit verschil in sfeer en beleving vergde twee verschillende aanpakken binnen één ontwerp. Dankzij een consequent doorgevoerd concept, materiaal en kleurkeuze is er toch een samenhangend geheel ontstaan.

Het was uniek dat Annekoos Littel een vrijwel lege ruimte kon inrichten en daarvoor ook voldoende vrijheid en middelen kreeg. Annekoos: “Het was een uitdaging om als interieurarchitect de optimale ruimte te maken om bewoners fijne plekken te geven om te wonen, en zich te kunnen ontspannen met familie en bezoekers. Sturend waren de lichtinval, de routing, de functies in de ruimte, de technische vereisten, veiligheidseisen en gewenste sfeer en beleving.”

Verbindend lichtornament

De lengte van de centrale ruimte op de begane grond was de ruimtelijke uitdaging. Hoe verbind je losse functies als een entree, een receptie, zithoeken, een bibliotheek en een restaurant? Een slingerend, sprankelend verlichtingsornament aan het plafond over de volle lengte van de begane grond bleek een smaakvolle en passende oplossing. ‘Het lichtornament ‘ is een echte eyecatcher geworden. Annekoos:  “Het slingerende lichtornament is uiteindelijk gemaakt van kathedraalglas uit Engeland. Dat bleek na vele testen in proefopstellingen een goed en betaalbaar product. De kleuren zijn natuurecht en sprankelend. Het idee voor het ornament begint met de eerste lijnen van het schetspotlood en het wordt een volledig technisch ontwikkeld object. De materiaalkeuze, verlichting en constructie is helemaal uitgewerkt met allerlei technici, want het moest voldoen aan normeringen en ook praktisch te reinigen of te repareren zijn.”

Perfectie

De Luwte is mede dankzij een perfecte samenwerking tussen opdrachtgever, architect, uitvoerende partijen en Annekoos Littel een heel stijlvolle en prettige plek geworden voor de mensen die er wonen, werken en op bezoek komen. Annekoos: “De uitvoerenden verzuchtte soms ‘daar hebben we Annekoos weer met haar bijzondere stalen en snuisterijen’. De sport om het samen perfect te krijgen, is hier wel aan de orde geweest! We hebben gezamenlijk oplossingen bedacht waardoor we in een soort flow kwamen. Zo hebben we dat heel mooie eindresultaat bereikt waar iedereen nu zo van geniet en trots op is.”

Maatwerkinterieur

Het bureau van Annekoos Littel heeft het hele gebouw ingericht, inclusief het meubilair, de stoffering, de verlichting en accessoires. De meeste banken, kasten en balies zijn als maatwerk meubilair speciaal voor deze ruimtes ontworpen. Alles is in kleur, stijl en materiaalkeuze op elkaar afgestemd, functioneel, duurzaam, onderhoudsvriendelijk, ergonomisch, geschikt voor rolstoelgebruikers en brandveilig.

De Luwte is een van drie nieuwe woonzorgcentra van de Zonnehuisgroep Amstelland. Locatie Westwijk is ook ingericht door Annekoos Littel, weliswaar gebaseerd op een heel ander plan van eisen.

Opdrachtgever aan het woord:

Interieurarchitectuur als statement.

Ton van der Horst is bouwmanager van Zonnehuisgroep Amstelland. Hij heeft als regisseur van het bouwproces veel en op een heel prettige wijze met Annekoos samengewerkt, vertelt hij. “Als je kiest voor Annekoos, krijg je een resultaat dat uitgesproken en niet alledaags is. Dat moet je als opdrachtgever wel kunnen waarderen. Als opdrachtgever is het de kunst om haar conceptuele kracht te benutten en samen de grenzen op te zoeken om iets heel bijzonders  te realiseren.” [lees meer]

 

 

 

 

 

Stichting Innoforte locatie Nieuw Schoonoord

Woonzorgcentrum met allure

Omdat de ene bewoner andere wensen heeft dan de andere, is luisteren naar en vertalen van de behoeftes van groot belang. De opmerking “we spelen hier geen bingo maar bridge” geeft al een beeld van het verwachtingspatroon.

 

Gevoel van comfortabel wonen

Na gesprekken met de opdrachtgever en bewoners is het idee ontstaan om een woonzorgcentrum met stijl en allure te creëren. Door het gebruik van de specifieke materialen is een duidelijke differentiatie ontstaan.

 

De vloeren: functionaliteit en sfeer

Omdat galerijen tot onaangename geluidsoverlast kunnen leiden, is hier gekozen voor tapijt in diverse kleurstellingen. In de centrale gedeeltes en overgangsgebieden komen deze als een fraai lijnenspel samen.

 

Wanden binnen en buiten vormen één geheel

De combinatie van monumentaal blauw en rood voor de puien, en warm geel en terracotta voor de muren heeft een harmonieus beeld opgeleverd. Het doortrekken van deze kleuren naar de buitenkant geeft bovendien een duidelijke relatie tussen binnen en buiten.

 

A la carte restaurant

Een inpandig à la carte restaurant benadrukt het gevoel van aangenaam, zelfstandig wonen. Dankzij het exclusief karakter en aandacht voor sfeervolle verlichting en fraai (ergonomisch) meubilair, is het een faciliteit geworden die naast de bewoners tevens bezocht wordt door gasten uit de omgeving.

Zorgcentrum Beatrix

Vertrouwd en dichtbij!

Zorgcentra de Betuwe is een moderne zorg organisatie in het rivieren gebied. Wonen met zorg is de kernactiviteit.
Annekoos Littel interieurarchitecten ontwierp het interieur voor twee locatie van zorgcentrum de Betuwe; Zorgcentrum Beatrix en zorgcentrum Oranje hof te Buren

 

Wonen met zorg zorgcentrum

Beatrix in Culemborg is een zorgcentrum met kleinschalige zorg. De cliënten (circa 130) wonen in kleine groepen samen en hebben een eigen kamer. In de 17 groepswoningen, wonen telkens zeven tot acht personen samen, met ieder een eigen slaapkamer en per twee cliënten gedeelde badkamer. Er zijn ook enkele twee persoonskamers.

 

Kleinschalig wonen

Persoonlijke aandacht en moderne huisvesting en met elkaar een huishouden voeren zijn dé kenmerken van kleinschalige zorg. Het ‘normale wonen’ is bepalend voor de dagelijkse gang van zaken in Beatrix. Er is regelmatig overleg over de kwaliteit van zorg- en dienstverlening met cliënten, familie, het woningteam en de locatiemanager. Winkel, restaurant, ‘postkantoor’ en bruin café, allemaal gelegen aan het centrale plein, vormen dé ontmoetingsplaats van dit moderne zorgcentrum.
Kleinschalig wonen draagt bij aan woon- en leefplezier van de cliënten. Zowel door vertrouwdheid, veiligheid en structuur, als ook door herkenbare activiteiten als samen koken, schoonmaken en boodschappen doen etc. Van de familie wordt verwacht dat zij intensief betrokken blijven en zij kunnen bijvoorbeeld ook mee eten. Er is veel aandacht voor cliënten doordat ze bij de dagelijkse gang van zaken betrokken worden en veel inspraak en inbreng hebben.