Herhuisvesting en renovatie – Dura Vermeer Bouw Heyma bv

Toen bekend werd dat Dura Vermeer Bouw Heyma na ongeveer 27 jaar haar pand aan de Stadionweg in Rotterdam ging verlaten en een bestaand pand uit de jaren 80 van Dura Vermeer zou gaan betrekken werd de samenwerking met Annekoos Littel opgezocht.
Dura Vermeer Bouw Heyma BV is al meer dan 50 jaar actief in renovatie en groot onderhoud van (sociale) woningbouw, kantoorbouw en bedrijfsruimtes.

Dura Vermeer stelde hoge kwaliteitseisen aan de uitstraling van het gebouw waarin het budget leidend was. Het gebouw uit de jaren 80 had een zogenaamde traditionele cellenstructuur. Donkere gangen zonder daglicht, met daaraan gelegen kleine bedompte kantoren, waren typerend voor alle verdiepingen. De entree had een vrij besloten en introvert karakter. Openheid en transparantie moest het gebouw in ieder geval aan de binnenzijde gaan uitstralen. De plafonds, sanitair en installaties werden daarom geheel vernieuwd.

Tevens koos Dura Vermeer om geheel over te gaan naar Het Nieuwe Werken, ook de directie leverde haar “eigen kamer” in. Annekoos Littel schrapte in haar plan alle binnenwanden waar het kon, enkele wanden bleven echter staan om constructieve redenen. De begane grond werd ontvangstruimte voor klanten, zodoende zijn hier de concentratie- en vergaderruimtes en de kantine als ontmoetingsplek gesitueerd. De verdiepingen werden als open en semi- open werkomgeving ingericht.

Annekoos Littel ontwierp het concept voor de privacy oplossingen op de nieuw geplaatste transparante scheidingswanden. De illustraties, gebaseerd op werktekeningen uit het archief van Dura, zijn uitgevoerd in Edges Folies. Het daglicht heeft volledige toetreding tot de gangen en tegelijkertijd is de privacy van klanten in de spreekkamers gewaarborgd.
De ontvangstbalie werd ingericht als volwaardige werkplek en vormgegeven als eye-catcher. In de eerste schetsen werd al het idee gepresenteerd om de huisstijl-kleuren van Dura Vermeer op subtiele wijze te integreren in het ontwerp.
De associatie met de bouw kon natuurlijk niet ontbreken. In de centrale zones van de verdiepingen werd osb-plaatmateriaal toegepast in de ombouw van bestaande kasten om deze fraai te bundelen. De kasten met ombouw functioneren tegelijkertijd als sta- werkplek en zijn centraal gesitueerd in de open werkomgeving. Tevens werden er pallets hergebruikt als garderobe.
Omdat er nog veel bruikbaar en goed meubilair beschikbaar was van andere vestigingen was de opdracht om zoveel mogelijk bestaand meubilair te integreren. Nieuw meubilair is toegepast waar het echt noodzakelijk was om een bijzondere sfeer te bewerkstelligen. Er is daarom ook gekozen om sfeerverlichting toe te passen alleen daar waar nodig.

De samenwerking met een bouwbedrijf bleek een ideale combinatie. De bundeling van kennis op het gebied van renovatie en inrichting heeft geresulteerd in een functioneel pand met een eigen identiteit. Het geheel is gerealiseerd binnen een strak gekaderd budget en in een relatief kort tijdsbestek.

 

Renovatie rijksmonument

Interieur en particulier – Renovatie monumentaal pand Oud Raadwijk.

Authenticiteit

Oud Raadwijk is een rijksmonument, gelegen op een prachtige locatie in het groene hart. Dit historische pand is voorzien van mooie, veelal originele details zoals; een waterpomp voor het consumeren van regenwater, gestucte reliëf plafonds, sierlijk hekwerk voor de ramen en oude originele haarden in elke verblijfsruimte. In de tuin is ook een gastenverblijf aanwezig.

Laan van Oud-Raadwijk heeft haar naam te danken aan de statige hofstede “Oud-Raadwijk”. Dit pand is in 1852 gebouwd en is voorzien een bescheiden decoratieve architectuur. Oud-Raadwijk heeft een korte periode gediend als openbare school, raadhuis (vandaar zijn naam) en huisartspraktijk. Een leuk weetje, in dit pand is ooit een deel van de serie “Swiebertje” opgenomen.

Interieurontwerp

Uitgangspunten voor het interieurontwerp van Oud-Raadwijk waren; de authentieke waarde van dit pand behouden in combinatie met de moderne wensen van de nieuwe bewoners. Bij de vormgeving van de inrichting is qua sfeer en beleving rekening gehouden met de originele afwerkingen, daarnaast is er ook door de inbreng van nieuwe materialen en kleuren een frisse, hedendaagse draai gegeven aan dit mooie authentieke pand. Naast de sfeer en uitstraling is ook de routing aangepakt, waar het mogelijk was, zijn de indelingen aangepast aan de wens van de toekomstige bewoners.

Samenwerking

Voor dit mooie historische pand heeft Annekoos Littel Interieurarchitecten bni het schetsontwerp van het interieur afgerond. Dit in samenwerking met SHP architecten BNA uit Zoeterwoude. Architect Ben Schildwacht is verantwoordelijk voor de gehele renovatie. Dit jaar zal Oud-Raadwijk geheel worden gerenoveerd.

 

Serviceflat Theodora Wilhelmina Termaathuis

Serviceflat en interieur naar de wensen van deze tijd.

In het Th.W. Termaat Huis in de Rotterdamse wijk Kralingen huren ouderen een serviceappartement. Het oudste deel van het gebouw stamt uit 1959 en is echt aan renovatie toe. Mr. J. de Muinck Keizer is onder andere bestuurder bouwzaken: “Anno 2012 zijn de wensen en gewoonten van bewoners veranderd. We hebben Annekoos ingeschakeld om vrijkomende appartementen opnieuw in te delen naar de eisen van deze en komende tijd. En met een goed  resultaat. ” 

LEES MEER

Th. W. Termaathuis

 

 

 

 

 

 

 

Mariënhof Vught

Zorg en interieur – Renovatie van Rijksmonument

 

Herbestemming

In de jaren dertig van de twintigste eeuw was er door de bevolkingsgroei in Vught behoefte aan een nieuwe parochie. Het kerkbestuur kocht het fabriekscomplex en gaf de bekende architect Kropholler (1881-1973) de opdracht om op de grond een kerk en bijbehorende gebouwen te realiseren. De kerk is inmiddels niet meer in gebruik en het klooster bood lange tijd huisvesting aan een verzorgingshuis (Huize Mariënhof). Het verzorgingshuis voldeed echter niet meer aan de hedendaagse eisen. De Charlotte van Beuningen Stichting kocht het pand in 2010 en besloot hierin huisvesting te realiseren voor jongeren met een vorm van autisme. Het toenmalige verzorgingshuis bood met 4 eenpersoons- en 15 tweepersoons-appartementen plaats aan 22 bewoners. In het nieuwe plan is plaats voor 17 appartementen, waaronder 4 rolstoeltoegankelijke. De kapel is bewaard gebleven en fungeert als ontmoetingsruimte.

Behoud van oorspronkelijke architectuur

Architect Kropholler stond er om bekend dat hij zijn plannen veelal tot in detail ontwierp. Karakteristiek zijn de zesruits stolpramen, de ramen met natuursteenblokken en de gekoppelde spitsboogramen. Hetzelfde oog voor detail is terug te vinden in de renovatie. Met moderne materialen en technieken zijn oorspronkelijke details en aansluitingen nagebootst. Bestaande houten kozijnen bleven gehandhaafd en vervangen door nieuw te plaatsen draaiende delen, dubbele beglazing en mozaïekglas. In de renovatieplannen zijn naast de herindeling van de woningen, ook de herinrichting van de tuin, een nieuwe fietsenberging en plaatsing van nieuwe postkasten opgenomen.

Nieuwe bewoners van de Mariënhof

Zestien jongvolwassenen met een vorm van autisme hebben sinds kort een eigen woning in het monumentale pand Mariënhof aan het Mariaplein in Vught

Overdag werken of studeren de bewoners. Bij de dagelijkse dingen krijgen ze hulp van de Reinier van Arkel groep, waarbij de begeleiding individueel en op maat afgestemd wordt. Deze bewoners hebben de basisvaardigheden om op zichzelf te wonen, maar zijn gebaat bij een vorm van gemeenschappelijkheid die hen een gevoel van rust, veiligheid en structuur geeft. Het gebouw is zo ingedeeld dat de bewoners zich veilig voelen. Het bureau Molenaar&Bol&VanDillenarchitecten breidde de bestaande woningen uit. De jongvolwassenen verzorgden zelf de inrichting van de appartementen.

Integraal ontwerp

Interieurarchitect Annekoos Littel verzorgde de inrichting van de openbare ruimten. Opdrachtgever Charlotte Elisabeth van Beuningen Stichting formuleerde het credo “ontnonnen” als uitgangspunt voor de inrichting van het gebouw. De vrijheid die ze hierbij van de opdrachtgever kreeg vond ze bijzonder en zeker niet vanzelfsprekend. De samenwerking met het bureau Molenaar&Bol&VanDillenarchitecten resulteerde in een prachtig integraal ontwerp. De ouders van de bewoners bleken een belangrijk en dankbaar klankbord tijdens het ontwerpproces. Uitdaging was, met respect voor de historie, een eigentijdse sfeer en een veilige beleving van wonen te realiseren.

Interieurontwerp Annekoos Littel

Een zware en sobere architectuur. Dogmatische symmetrie; lange identieke gangen zonder daglicht, een herhaling van deuren links en rechts. Zwaar omlijnd met donkere lambriseringen. Een laag plafond met balken en af en toe een tl-armatuur. Naaldvilt op de vloer herinnerde nog uit de tijd dat het klooster fungeerde als verzorgingshuis.

Annekoos Littel koos ervoor de zware symmetrie te doorbreken. De maximale hoogte in de gangen werd benut. Plafonds werden strak gestukadoord ondanks de integratie van vele installaties. Verlichting was één van de middelen om een prettige en veilige woonsfeer te creëren. Een beleving van 500 lux (verlichtingssterkte) was het uitganspunt. Gekozen is voor strakke doorlopende  asymmetrische lichtlijnen geïntegreerd in het gestukadoorde plafond. Ter plaatse van de deuren van de appartementen werd gekozen voor uplights.

Ondanks het feit dat de bestaande tegelvloer nog in goede staat verkeerde is bewust voor  voor een zachte vloerafwerking in de openbare ruimten gekozen. Een prettige akoestiek was  belangrijk om zo min mogelijk prikkels te veroorzaken voor de bewoners. Vanwege het onderhoudsaspect is bewust gekozen voor een vuil verbergend patroon wat de uitstraling heeft van een handgeknoopt tapijt. Het patroon is maar liefst zeven meter lang waardoor het effect van herhaling niet waarneembaar is. De kleurstelling, een combinatie van bruin en pasteltinten, is zodanig ontworpen dat de donkerbruine lambrisering en het tapijt één worden. Een evenwichtig maar toch spannend samenspel van nieuwe materialen, producten en verlichting met respect voor de fascinerende historie van het Klooster.

 

Opdrachtgever: Charlotte Elisabeth van Beuningen Stichting

Gebruiker: Reinier van Arkel Groep

Architect: Molenaar & Bol & Van Dillen Architecten Vught

Interieurarchitect: Annekoos Littel Interieurarchitecten bni Woerden

 

 

 

 

Woningstichting SWZ Front Office

Huisstijl als basis voor nieuw interieurontwerp

Voor de renovatie van een bestaand pand luidde de opdracht: ‘de beschikbare ruimte zo aan te pakken dat het gebouw optimaal benut kon worden met daarbij alle benodigde faciliteiten voor de (wachtende) klant’.

 

Entree fraaie binnenkomer

Aansprekende regenboogkleuren in de centrale hal nodigen de bezoekers uit. Deze ‘loper’ fungeert tevens als routing en brengt de bezoeker bij de receptie van waaruit men wordt doorverwezen.

 

Privacy staat centraal

Hoe beperkt de ruimte ook is, privacy moet geboden kunnen worden. Daarom wordt de horizontale lijn met advieswerkplekken gevisualiseerd door een opvallende gele baan, een verlaagd plafond boven dit gedeelte bevordert de intimiteit. De speciaal ontworpen werkplekken zijn afgewerkt met privacyschermen.

 

Details ondersteunen boodschap

Het uitnodigende karakter is tot in diverse details doorgevoerd: een leestafel, kinderhoek en koffiecorner in de wachtruimte.

 

Aandacht voor binnen en buiten

Een aangenaam onthaal bieden, begint buiten. Daarom is de voorgevel opgewaardeerd met het aanbrengen van folies, waardoor pastelkleurige vlakken zijn ontstaan.

Gereformeerde kerk

Kerk gerenoveerd tot monumentaal ensemble

De typerende Amsterdamse schooltijd was het uitgangspunt bij de in- en externe renovatie van de Gereformeerde Kerk in Voorthuizen. Het idee om de authentieke, karakteristieke elementen te behouden, terug te brengen en zelfs te accentueren heeft de kerk van binnen en van buiten een monumentaal aanzien gegeven.

 

Vloer en wand van weleer inspireren

Bij aanvang van de renovatie, bleken grote delen van de originele tegelvloer en de wanden nog in tact te zijn. Dit heeft als basis gediend bij de bepaling van materialen en kleuren.

 

Gewaagd kleurgebruik

Bij het streven een uitnodigende sfeer te creëren, is de kleur van wanden en overige elementen van groot belang geweest. Gekozen is voor warme, gewaagde kleurencombinaties die ook terugkomen in de gebrandschilderde glas-in-lood ramen.

 

Oorspronkelijkheid bewaard, het bankenplan

Door het authentieke karakter van het bankenplan, daterend uit 1927, te behouden en in de originele staat terug te brengen, is bewust gekozen het monumentale karakter te onderstrepen.

 

Kerkelijke elementen met hedendaagse inspiratie

Met het oog op een ruimere opzet van het multifunctioneel liturgisch centrum zijn een nieuwe liturgietafel, bloementafel en doopvont ontworpen met accenten uit de Amsterdamse Schooltijd. Het in oorspronkelijke staat teruggebrachte kansel was daarbij uitgangspunt.