Rabobank Altena adviescentrum Almkerk

Rabobank en interieur – van landschap, naar architectuur, naar interieur in het Land van Heusden en Altena.

Rabobank Altena is ‘thuis op de bank, thuis voor de medewerkers, thuis voor de klant’. Een bank die betrokken, toegankelijk en dichtbij is, met haar blik gericht op de toekomst. De bundeling van krachten in één nieuw hoofdkantoor. De bank biedt alles en voelt als een echt thuis.

Het gebouw is als een krachtig opvallend baken in het landschap met rechte lijnen en scherpe hoeken, maar in haar afwerking volledig passend in haar natuurlijke omgeving, het landschap en de omgeving. De regio is aan alle kanten wordt begrensd door het water. En juist die begrenzing is haar kracht. Het leidt tot openheid, betrokkenheid en samenwerking. Hierin bestaat een duidelijke overeenkomst met het interieurontwerp;
 Begrenzing leidt tot openheid.
 De schil van het gebouw zien wij als grens met daarbinnen het atrium als hart. Het hart waar vandaan alles stroomt door het gebouw. De tapijt inlay verwijst naar de natuur in de regio. Het is een lappendeken van graslanden in diverse beige tinten.

Het ontvangstgebied op de begane grond en de ontmoetingsruimte op de eerste verdieping zijn vormgegeven als belangrijkste eiland in het gebouw. De diverse balies en de lounges zijn als eilandjes die door stroming van het water los van elkaar zijn gekomen, maar waaraan men kan zien dat het begonnen is als een geheel. De verticale verbinding tussen de verdiepingen is bekleed is met gelaagde stroken hout, refererend aan het riet wat langs de oevers groeit. De natuur wordt met een groot gebaar naar binnen gehaald en heeft een sterk verbindend karakter.
Ontvangst, wachten, ontmoeting en informeel overleg bevinden zich in dit hart van het gebouw. Het thuisgevoel uit zich onder meer in een menselijke maatvoering en organisch vormgegeven meubilair.
Het restaurant, auditorium, foyer en de garderobe zijn vormgegeven in rechte vertakte vormen. De ruimtes zijn open en transparant en bieden contact met buiten en binnenruimten.
De spreekkamers hebben een vertakte speelse opstelling waardoor geen ruimte hetzelfde oogt. Onderling verschillen ze met ieder een eigen stijl van meubilair, net zoals bij de mensen thuis.
De espresso bar is centraal gepositioneerd en biedt een warm onthaal. Het binnenpleintje wat ontstaat kan worden gebruikt als exporuimte. De uitstraling is hierdoor professioneel en toch huiselijk.
De ontmoetingsruimte is een wooneiland, dat de kracht van het atrium op de verdieping versterkt.
 Belangrijk in de beleving is het contact met buiten en het atrium. Het meubilair, het servies en het kleurgebruik zijn huiselijk en warm. De werkplekken zijn op de eerste en tweede verdieping gesitueerd. De tapijt inlay stroomt naar boven en vloeit uit op de verdiepingen. Rechte vormen tussen rustige zanderige kleuren van het ad random tapijt waar de stroming omheen te voelen is.

Kalsbeek College locatie Bredius VMBO

Kalsbeek college heeft weer een jeugdige, speelse uitstraling

Een school voor voortgezet onderwijs anno nu is transparant, licht, kleurrijk en jong. Zo ook het ingrijpend vernieuwde Kalsbeek College in Woerden, dankzij een grondige verbouwing van de oudbouw die vloeiend overgaat in de eigentijdse nieuwbouw.

 

Optische menging van tegels geeft binnenplein leuk effect

Door het verplaatsen van de kluizen naar de wanden, uitgevoerd in herkenbare kleuren, en het plaatsen van transparante puien direct bij de entree, is een gezellig, ruim binnenplein ontstaan. Het pleinidee is benadrukt door de at-random gelegde, dubbelhard gebakken tegels, waar omheen een zwarte effen tegel de verkeersruimtes aanduidt. De ronde zitelementen op het plein vormen een prettig ontmoetingspunt voor de leerlingen.

 

Markering als extra functie van verlichting

Het gehele gebouw is voorzien van nieuwe plafonds met geïntegreerde verlichting, waarbij het binnenplein wordt gemarkeerd door een extra decoratieve verlichting. In de mediatheek heeft de verlichting eveneens een markerende functie, daar duiden vrij in de ruimte opgehangen, gekleurde tubes het boekendeel aan.

 

Mediatheek met speciaal ontworpen meubelelementen

Het aanbod materialen in een mediatheek is groot en dient gestructureerd en overzichtelijk beschikbaar te zijn. Op maat gemaakt meubilair zoals de centrale balie, de kastenwand en de leestafel vormen de basis van een ruimte met een duidelijke logistieke stroming.

 

Docentenkamer annex ontmoetingspunt

De docentenkamer is een ontmoetingsplek geworden waar men op diverse manieren kan converseren: aan de stam/-leestafels, aan statafels of op de lage banken.

 

Oranje is de rode draad

Door de basiskleur oranje sluit binnen aan op het kleurbeeld, de gevel, van buiten. Het kleurenpallet is consequent doorgevoerd, tot in de kleinste ruimtes. Dit maakt het gebouw levendig en tegelijkertijd straalt het rust uit.

Rabobank Rijnstreek adviescentrum Alphen a/d Rijn

Rabobank en interieur

 

Nieuw adviescentrum

Het nieuwe adviescentrum van Rabobank Rijnstreek, te Alphen aan den Rijn is modern, duurzaam en transparant; een ontmoetingsplek voor medewerkers en klanten waar binnen en buiten met elkaar verbonden zijn. Het nieuwe gebouw is ontworpen door CEPEZED.
Annekoos Littel heeft vanaf de ruwbouw tot en met de inrichting het interieur vormgegeven in nauw overleg met de gebruikers en de medewerkers van de diverse Rabobank vestigingen uit de Rijnstreek.

Functioneel en flexibel

Gastvrijheid staat centraal voor klanten en medewerkers van de bank. Belangrijke items in het functioneren zijn: dichtbij en betrokken – zichtbaar en herkenbaar – toonaangevend en onderscheidend – duurzaam en flexibel.
Het bandraster van het plafond en de systeemwanden garanderen indelingsvrijheid. Verdiepingen zijn afzonderlijk te verhuren en af te sluiten; men kan eenvoudig aanpassen en inspelen op de functionele eisen en wensen van de tijd.

Techniek

Door het open en transparant karakter komt er veel daglicht binnen. Dit bespaart de behoefte aan kunstlicht, bovendien is in het gebouw overal duurzame verlichting toegepast die daglicht- en bewegingsafhankelijk worden geschakeld. De bank blijft ruim 37% onder de wettelijke EPC norm. Het klimaatsysteem is innovatief: het atrium is voorzien van een vliesgevel met zonwerende beglazing. De lichtstraat is voorzien van binnenzonwering. Gekozen werd voor een warmtepompsysteem voor zowel verwarmen als koelen, zodat per ruimte cq per zone geregeld kan worden. De koeling in het atrium en de presentatieruimte vindt plaats door vloerkoeling en luchtkoeling. Alle installaties zij lage temperatuur installaties zodat geen CV en gas installatie nodig is. Er wordt gebruik gemaakt van hoog rendement warmte terugwinning: warme respectievelijk koude afgevoerde lucht wordt teruggewonnen en aangevuld met verse buitenlucht.

Materiaal en kleur

De twee basiskleuren zijn de warme tinten antraciet en rood. Dit als rustig kader voor de Rabobank huisstijl. De Rabobank kleuren oranje en blauw vormen hiermee een mooi contrast zonder dat het een obligate “Rabobank uitstraling” krijgt. Er is gekozen voor rust en continuïteit – eigentijds maar toch tijdloos. Het vaste meubilair zoals receptiebalie, uitgiftemeubel, garderobes en ‘archief’-kernen op de verdiepingen is zijn afgewerkt in eiken naturel. De stoffering is nagenoeg allemaal in natuurlijke wollen stof. Ten behoeve van de privacy van de medewerkers en klanten is er een transparant ‘spaghetti’ gordijn aan het atrium. Lichtwering is alleen toegepast aan de buitengevels.
In verband met schoonmaaktechnische eisen zijn eenvoudige hardgebakken tegels toegepast in het atrium, en vanwege akoestiek en uitwisselbaarheid tapijttegels in de kantoren, vergaderruimtes en op de loopbruggen. Nagenoeg alle materialen kunnen worden hergebruikt.

Naast nieuw meubilair is ook bestaand meubilair en kunst uit diverse Rabobank vestigingen geïntegreerd in het nieuwe ontwerp. In het interieur wordt duidelijk dat de bank midden in het werkgebied staat en in Nederland geworteld is. Zo is in de spreekkamers gebruik gemaakt van thema’s uit de Rijnstreek o.a. Hazerswoude dorp, Stompwijk en Zoeterwoude.
Ook op de karpetten in het atrium zijn plattegronden afgedrukt van de diverse dorpen. De meeste meubelen en accessoires zijn Dutch Design, Hella Jongerius, Piet-Hein Eek, en Roderick Vos. De gedichten op raamfolies zijn oer-Hollands en bieden, net als de foto’s in de spreekkamers, associaties met het landschap en de natuur uit de omgeving.