Stichting Christelijke Woningcorporatie

Zakelijk en interieur – één in verscheidenheid

Stichting Christelijke Woningcorporatie (SCW) en Regionaal Archief Rivierenland (RAR)  hebben sinds 7 juni 2012 een nieuwe huisvesting in één verzamelgebouw, Bruto Vloeroppervlak: 6.686 m2, welke aan de nieuwste eisen voldoet. De wens van de opdrachtgevers is uitgekomen. Ieders identiteit is behouden gebleven en spiegelt zich af in een interieur met een eigen identiteit.

Voor het SCW ontwierp Annekoos Littel een interieurconcept waarin mens en samenleving uit het werkgebied in de regio Tiel centraal staat. Tevens werd in de eerste ontwerpen al het idee gepresenteerd om de drie huisjes, die onderdeel zijn van de huisstijl, tot een statement te maken. De huiselijke kleuren rood en taupe moesten bijdragen aan een thuis-en welkom gevoel voor klant en medewerkers van het SCW. De kleuren zijn toegepast in de materialisatie en de binnenafwerking van het gebouw. De vuilverbergende tapijttegels dragen bij aan een goede akoestiek van het atrium en aan een warm welkom van de openbare ontvangstruimte en de showroom. Annekoos Littel ontwierp het concept voor de privacy oplossingen op de transparante scheidingswanden. Fotograaf Hans van Ommeren uit Woerden maakte hiervoor de foto’s met als thema mens en samenleving in de werkgebieden van het SCW. Annekoos Littel was tevens verantwoordelijk voor het ontwerp van het maatwerk, de verlichting en de keuze van het meubilair.

 

Opdrachtgever: Stichting Christelijke Woningcorporatie, Tiel
Architect: Krijger & Wagter Architecten B.V., Buren
Interieurarchitect: Annekoos Littel Interieurarchitecten bni, Woerden

 

Rabobank Amerstreek Adviescentrum Oosterhout

Rabobank en interieur

 

Rabobank Amerstreek: Warm welkom zichtbaar maken

“De meeste dienstverlening in een bank gebeurt onzichtbaar. Het gebouw en de medewerkers maken zichtbaar wat je doet. Daarom was het voor ons zo belangrijk om met dit pand en het interieur onze toon te zetten,” vertelt directievoorzitter Gerben van der Harst. “De sfeer die het moest uitstralen was die van het warme welkom, hospitality. Annekoos heeft die opdracht, die al deels in ruwbouw tot uitvoering kwam, vertaald in een gedurfd interieur met passende stoffering en meubilair.”

Het bankgebouw moet de klanten welkom heten en een uitnodigende werkplek zijn voor de medewerkers, vindt Van der Harst. “Goede koffie is voor ons het symbool van die warmte en hartelijkheid. De ontvangsthal is nu een beetje een Starbucks-metafoor. Er staat een ovale balie met een groot apparaat om verse koffie te zetten. Annekoos heeft ons voor deze ruimte aanvankelijk vier gedurfde schetsen voorgelegd, waaruit we dit best bombastische en haast in de weg staand barmeubel hebben gekozen. De materiaalkeuze maakt het echter ook geschikt voor andere ontvangsten en bijeenkomsten. Het mooie aan dit maatwerkontwerp van Annekoos vind ik, dat de geïntegreerde lampen elkaar boven de bar ontmoeten. Ze symboliseren de bank als het huis van de coöperatie en de ontmoeting.”

LEES MEER

 

Opdrachtgever: Rabobank Amerstreek, Oosterhout

Gebruiker: Rabobank Amerstreek, Oosterhout

Architect: Marquart Architecten, Raamsdonksveer

Interieurarchitect: Annekoos Littel Interieurarchitecten bni, Woerden

 

 

 

 

Regionaal Archief Rivierenland

Zakelijk en interieur – één in verscheidenheid

Stichting Christelijke Woningcorporatie (SCW) en Regionaal Archief Rivierenland (RAR)  hebben sinds 7 juni 2012 een nieuwe huisvesting in één verzamelgebouw, Bruto Vloeroppervlak: 6.686 m2, welke aan de nieuwste eisen voldoet. De wens van de opdrachtgevers is uitgekomen. Ieders identiteit is behouden gebleven en spiegelt zich af in een interieur met een eigen identiteit.

Voor het RAR ontwikkelde Annekoos Littel een interieur concept waarin het Betuwse Rivierenlandschap centraal staat. Tevens werd in de eerste schetsen al het idee gepresenteerd om de meest bijzondere archiefstukken te exposeren op de transparante wand van het openbaar archief door middel van foto’s gedrukt op folies. De natuurlijke kleuren zoals groen- en taupetinten zijn gebruikt in de materialisatie en de binnenafwerking van het gebouw. De vuil verbergende tapijttegels  zijn speels en ad-random gelegd in het atrium, het archief en de kantoren. De akoestiek is mede hierdoor zeer prettig en aangenaam. De gordijnpanelen met een bladpatroon die privacy biedt in de kantoren werden door het bureau voor dit project speciaal ontworpen.  Annekoos Littel was tevens verantwoordelijk voor het ontwerp van het maatwerk en de keuze van het meubilair.

 

Opdrachtgever: Regionaal Archief Rivierenland, Tiel
Architect: Krijger & Wagter Architecten B.V., Buren
Interieurarchitect: Annekoos Littel Interieurarchitecten bni, Woerden

 

Rabobank Altena adviescentrum Almkerk

Rabobank en interieur – van landschap, naar architectuur, naar interieur in het Land van Heusden en Altena.

Rabobank Altena is ‘thuis op de bank, thuis voor de medewerkers, thuis voor de klant’. Een bank die betrokken, toegankelijk en dichtbij is, met haar blik gericht op de toekomst. De bundeling van krachten in één nieuw hoofdkantoor. De bank biedt alles en voelt als een echt thuis.

Het gebouw is als een krachtig opvallend baken in het landschap met rechte lijnen en scherpe hoeken, maar in haar afwerking volledig passend in haar natuurlijke omgeving, het landschap en de omgeving. De regio is aan alle kanten wordt begrensd door het water. En juist die begrenzing is haar kracht. Het leidt tot openheid, betrokkenheid en samenwerking. Hierin bestaat een duidelijke overeenkomst met het interieurontwerp;
 Begrenzing leidt tot openheid.
 De schil van het gebouw zien wij als grens met daarbinnen het atrium als hart. Het hart waar vandaan alles stroomt door het gebouw. De tapijt inlay verwijst naar de natuur in de regio. Het is een lappendeken van graslanden in diverse beige tinten.

Het ontvangstgebied op de begane grond en de ontmoetingsruimte op de eerste verdieping zijn vormgegeven als belangrijkste eiland in het gebouw. De diverse balies en de lounges zijn als eilandjes die door stroming van het water los van elkaar zijn gekomen, maar waaraan men kan zien dat het begonnen is als een geheel. De verticale verbinding tussen de verdiepingen is bekleed is met gelaagde stroken hout, refererend aan het riet wat langs de oevers groeit. De natuur wordt met een groot gebaar naar binnen gehaald en heeft een sterk verbindend karakter.
Ontvangst, wachten, ontmoeting en informeel overleg bevinden zich in dit hart van het gebouw. Het thuisgevoel uit zich onder meer in een menselijke maatvoering en organisch vormgegeven meubilair.
Het restaurant, auditorium, foyer en de garderobe zijn vormgegeven in rechte vertakte vormen. De ruimtes zijn open en transparant en bieden contact met buiten en binnenruimten.
De spreekkamers hebben een vertakte speelse opstelling waardoor geen ruimte hetzelfde oogt. Onderling verschillen ze met ieder een eigen stijl van meubilair, net zoals bij de mensen thuis.
De espresso bar is centraal gepositioneerd en biedt een warm onthaal. Het binnenpleintje wat ontstaat kan worden gebruikt als exporuimte. De uitstraling is hierdoor professioneel en toch huiselijk.
De ontmoetingsruimte is een wooneiland, dat de kracht van het atrium op de verdieping versterkt.
 Belangrijk in de beleving is het contact met buiten en het atrium. Het meubilair, het servies en het kleurgebruik zijn huiselijk en warm. De werkplekken zijn op de eerste en tweede verdieping gesitueerd. De tapijt inlay stroomt naar boven en vloeit uit op de verdiepingen. Rechte vormen tussen rustige zanderige kleuren van het ad random tapijt waar de stroming omheen te voelen is.

Zonnehuisgroep Amstelland De Luwte

Liever bridge dan bingo in De Luwte

Allure. Dat is het kernwoord dat naar voren kwam uit de brainstorm met de opdrachtgever en is bevestigd door het onderzoek onder toekomstige bewoners van Woonzorgcentrum De Luwte in Amstelveen. Het centrum moest een plek worden waar senioren met een voorliefde voor chique en stijl zich helemaal thuis zouden voelen.

Compleet interieurconcept

Op de begane grond van het langgerekte gebouw is een centrale ruimte. Op de verdiepingen zijn woningen voor psychogeriatrische bewoners: vormen van ‘kleinschalig wonen’. De hal is bedoeld als een openbare ruimte voor bewoners, buurt en familie. De beleving van de nieuwe woningen voor de psychogeriatrische bewoners moest juist echt als thuis zijn. Dit verschil in sfeer en beleving vergde twee verschillende aanpakken binnen één ontwerp. Dankzij een consequent doorgevoerd concept, materiaal en kleurkeuze is er toch een samenhangend geheel ontstaan.

Het was uniek dat Annekoos Littel een vrijwel lege ruimte kon inrichten en daarvoor ook voldoende vrijheid en middelen kreeg. Annekoos: “Het was een uitdaging om als interieurarchitect de optimale ruimte te maken om bewoners fijne plekken te geven om te wonen, en zich te kunnen ontspannen met familie en bezoekers. Sturend waren de lichtinval, de routing, de functies in de ruimte, de technische vereisten, veiligheidseisen en gewenste sfeer en beleving.”

Verbindend lichtornament

De lengte van de centrale ruimte op de begane grond was de ruimtelijke uitdaging. Hoe verbind je losse functies als een entree, een receptie, zithoeken, een bibliotheek en een restaurant? Een slingerend, sprankelend verlichtingsornament aan het plafond over de volle lengte van de begane grond bleek een smaakvolle en passende oplossing. ‘Het lichtornament ‘ is een echte eyecatcher geworden. Annekoos:  “Het slingerende lichtornament is uiteindelijk gemaakt van kathedraalglas uit Engeland. Dat bleek na vele testen in proefopstellingen een goed en betaalbaar product. De kleuren zijn natuurecht en sprankelend. Het idee voor het ornament begint met de eerste lijnen van het schetspotlood en het wordt een volledig technisch ontwikkeld object. De materiaalkeuze, verlichting en constructie is helemaal uitgewerkt met allerlei technici, want het moest voldoen aan normeringen en ook praktisch te reinigen of te repareren zijn.”

Perfectie

De Luwte is mede dankzij een perfecte samenwerking tussen opdrachtgever, architect, uitvoerende partijen en Annekoos Littel een heel stijlvolle en prettige plek geworden voor de mensen die er wonen, werken en op bezoek komen. Annekoos: “De uitvoerenden verzuchtte soms ‘daar hebben we Annekoos weer met haar bijzondere stalen en snuisterijen’. De sport om het samen perfect te krijgen, is hier wel aan de orde geweest! We hebben gezamenlijk oplossingen bedacht waardoor we in een soort flow kwamen. Zo hebben we dat heel mooie eindresultaat bereikt waar iedereen nu zo van geniet en trots op is.”

Maatwerkinterieur

Het bureau van Annekoos Littel heeft het hele gebouw ingericht, inclusief het meubilair, de stoffering, de verlichting en accessoires. De meeste banken, kasten en balies zijn als maatwerk meubilair speciaal voor deze ruimtes ontworpen. Alles is in kleur, stijl en materiaalkeuze op elkaar afgestemd, functioneel, duurzaam, onderhoudsvriendelijk, ergonomisch, geschikt voor rolstoelgebruikers en brandveilig.

De Luwte is een van drie nieuwe woonzorgcentra van de Zonnehuisgroep Amstelland. Locatie Westwijk is ook ingericht door Annekoos Littel, weliswaar gebaseerd op een heel ander plan van eisen.

Opdrachtgever aan het woord:

Interieurarchitectuur als statement.

Ton van der Horst is bouwmanager van Zonnehuisgroep Amstelland. Hij heeft als regisseur van het bouwproces veel en op een heel prettige wijze met Annekoos samengewerkt, vertelt hij. “Als je kiest voor Annekoos, krijg je een resultaat dat uitgesproken en niet alledaags is. Dat moet je als opdrachtgever wel kunnen waarderen. Als opdrachtgever is het de kunst om haar conceptuele kracht te benutten en samen de grenzen op te zoeken om iets heel bijzonders  te realiseren.” [lees meer]