Stichting Christelijke Woningcorporatie

Zakelijk en interieur – één in verscheidenheid

Stichting Christelijke Woningcorporatie (SCW) en Regionaal Archief Rivierenland (RAR)  hebben sinds 7 juni 2012 een nieuwe huisvesting in één verzamelgebouw, Bruto Vloeroppervlak: 6.686 m2, welke aan de nieuwste eisen voldoet. De wens van de opdrachtgevers is uitgekomen. Ieders identiteit is behouden gebleven en spiegelt zich af in een interieur met een eigen identiteit.

Voor het SCW ontwierp Annekoos Littel een interieurconcept waarin mens en samenleving uit het werkgebied in de regio Tiel centraal staat. Tevens werd in de eerste ontwerpen al het idee gepresenteerd om de drie huisjes, die onderdeel zijn van de huisstijl, tot een statement te maken. De huiselijke kleuren rood en taupe moesten bijdragen aan een thuis-en welkom gevoel voor klant en medewerkers van het SCW. De kleuren zijn toegepast in de materialisatie en de binnenafwerking van het gebouw. De vuilverbergende tapijttegels dragen bij aan een goede akoestiek van het atrium en aan een warm welkom van de openbare ontvangstruimte en de showroom. Annekoos Littel ontwierp het concept voor de privacy oplossingen op de transparante scheidingswanden. Fotograaf Hans van Ommeren uit Woerden maakte hiervoor de foto’s met als thema mens en samenleving in de werkgebieden van het SCW. Annekoos Littel was tevens verantwoordelijk voor het ontwerp van het maatwerk, de verlichting en de keuze van het meubilair.

 

Opdrachtgever: Stichting Christelijke Woningcorporatie, Tiel
Architect: Krijger & Wagter Architecten B.V., Buren
Interieurarchitect: Annekoos Littel Interieurarchitecten bni, Woerden

 

Regionaal Archief Rivierenland

Zakelijk en interieur – één in verscheidenheid

Stichting Christelijke Woningcorporatie (SCW) en Regionaal Archief Rivierenland (RAR)  hebben sinds 7 juni 2012 een nieuwe huisvesting in één verzamelgebouw, Bruto Vloeroppervlak: 6.686 m2, welke aan de nieuwste eisen voldoet. De wens van de opdrachtgevers is uitgekomen. Ieders identiteit is behouden gebleven en spiegelt zich af in een interieur met een eigen identiteit.

Voor het RAR ontwikkelde Annekoos Littel een interieur concept waarin het Betuwse Rivierenlandschap centraal staat. Tevens werd in de eerste schetsen al het idee gepresenteerd om de meest bijzondere archiefstukken te exposeren op de transparante wand van het openbaar archief door middel van foto’s gedrukt op folies. De natuurlijke kleuren zoals groen- en taupetinten zijn gebruikt in de materialisatie en de binnenafwerking van het gebouw. De vuil verbergende tapijttegels  zijn speels en ad-random gelegd in het atrium, het archief en de kantoren. De akoestiek is mede hierdoor zeer prettig en aangenaam. De gordijnpanelen met een bladpatroon die privacy biedt in de kantoren werden door het bureau voor dit project speciaal ontworpen.  Annekoos Littel was tevens verantwoordelijk voor het ontwerp van het maatwerk en de keuze van het meubilair.

 

Opdrachtgever: Regionaal Archief Rivierenland, Tiel
Architect: Krijger & Wagter Architecten B.V., Buren
Interieurarchitect: Annekoos Littel Interieurarchitecten bni, Woerden

 

Zuwe Hofpoort Ziekenhuis kantoren

Creatief omgaan met interieur geeft budget ruimte

‘Een bouwkundig ‘standaard’ kantoorgebouw vorm en uitstraling geven, binnen een krap budget’ zet de creativiteit op scherp.

 

Spaarzaam met licht

Kritisch kijken naar het aantal lichtbronnen heeft een aanzienlijke besparing opgeleverd die is aangewend voor een hogere kwaliteit armaturen.

 

Plafonds met speciale afwerking

Het beperkte budget vereiste systeemplafonds die, door kleur en aandacht voor de verdeling van de lichtarmaturen, toch een chique uitstraling geven.

 

Transparantie in gangen en kantoren

Om de saaie symmetrie in de gangen te doorbreken en te zorgen voor voldoende daglicht, zijn deze aan één zijde voorzien van gesloten kantoorruimten. De andere zijde is opgebouwd uit open kantoorunits.
De gesloten kantoren hebben een originele wandafwerking gekregen, terwijl de units van elkaar gescheiden worden door maatwerk kastenwanden met geïntegreerde bureaus. Deze wanden zijn aan de gangzijde voorzien van verlichte vitrines voor extra sfeer.

 

Uniform gevelbeeld

Voor de raambekleding is gezocht naar een materiaal dat aansluit bij de kleurstelling: maatwerk aluminiumkleurige paneelgordijnen in een hoogwaardige stof. Deze zijn voor eenvoudig en eenduidig gebruik voorzien van centrale bediening.

Zonnehuisgroep Amstelland De Luwte

Liever bridge dan bingo in De Luwte

Allure. Dat is het kernwoord dat naar voren kwam uit de brainstorm met de opdrachtgever en is bevestigd door het onderzoek onder toekomstige bewoners van Woonzorgcentrum De Luwte in Amstelveen. Het centrum moest een plek worden waar senioren met een voorliefde voor chique en stijl zich helemaal thuis zouden voelen.

Compleet interieurconcept

Op de begane grond van het langgerekte gebouw is een centrale ruimte. Op de verdiepingen zijn woningen voor psychogeriatrische bewoners: vormen van ‘kleinschalig wonen’. De hal is bedoeld als een openbare ruimte voor bewoners, buurt en familie. De beleving van de nieuwe woningen voor de psychogeriatrische bewoners moest juist echt als thuis zijn. Dit verschil in sfeer en beleving vergde twee verschillende aanpakken binnen één ontwerp. Dankzij een consequent doorgevoerd concept, materiaal en kleurkeuze is er toch een samenhangend geheel ontstaan.

Het was uniek dat Annekoos Littel een vrijwel lege ruimte kon inrichten en daarvoor ook voldoende vrijheid en middelen kreeg. Annekoos: “Het was een uitdaging om als interieurarchitect de optimale ruimte te maken om bewoners fijne plekken te geven om te wonen, en zich te kunnen ontspannen met familie en bezoekers. Sturend waren de lichtinval, de routing, de functies in de ruimte, de technische vereisten, veiligheidseisen en gewenste sfeer en beleving.”

Verbindend lichtornament

De lengte van de centrale ruimte op de begane grond was de ruimtelijke uitdaging. Hoe verbind je losse functies als een entree, een receptie, zithoeken, een bibliotheek en een restaurant? Een slingerend, sprankelend verlichtingsornament aan het plafond over de volle lengte van de begane grond bleek een smaakvolle en passende oplossing. ‘Het lichtornament ‘ is een echte eyecatcher geworden. Annekoos:  “Het slingerende lichtornament is uiteindelijk gemaakt van kathedraalglas uit Engeland. Dat bleek na vele testen in proefopstellingen een goed en betaalbaar product. De kleuren zijn natuurecht en sprankelend. Het idee voor het ornament begint met de eerste lijnen van het schetspotlood en het wordt een volledig technisch ontwikkeld object. De materiaalkeuze, verlichting en constructie is helemaal uitgewerkt met allerlei technici, want het moest voldoen aan normeringen en ook praktisch te reinigen of te repareren zijn.”

Perfectie

De Luwte is mede dankzij een perfecte samenwerking tussen opdrachtgever, architect, uitvoerende partijen en Annekoos Littel een heel stijlvolle en prettige plek geworden voor de mensen die er wonen, werken en op bezoek komen. Annekoos: “De uitvoerenden verzuchtte soms ‘daar hebben we Annekoos weer met haar bijzondere stalen en snuisterijen’. De sport om het samen perfect te krijgen, is hier wel aan de orde geweest! We hebben gezamenlijk oplossingen bedacht waardoor we in een soort flow kwamen. Zo hebben we dat heel mooie eindresultaat bereikt waar iedereen nu zo van geniet en trots op is.”

Maatwerkinterieur

Het bureau van Annekoos Littel heeft het hele gebouw ingericht, inclusief het meubilair, de stoffering, de verlichting en accessoires. De meeste banken, kasten en balies zijn als maatwerk meubilair speciaal voor deze ruimtes ontworpen. Alles is in kleur, stijl en materiaalkeuze op elkaar afgestemd, functioneel, duurzaam, onderhoudsvriendelijk, ergonomisch, geschikt voor rolstoelgebruikers en brandveilig.

De Luwte is een van drie nieuwe woonzorgcentra van de Zonnehuisgroep Amstelland. Locatie Westwijk is ook ingericht door Annekoos Littel, weliswaar gebaseerd op een heel ander plan van eisen.

Opdrachtgever aan het woord:

Interieurarchitectuur als statement.

Ton van der Horst is bouwmanager van Zonnehuisgroep Amstelland. Hij heeft als regisseur van het bouwproces veel en op een heel prettige wijze met Annekoos samengewerkt, vertelt hij. “Als je kiest voor Annekoos, krijg je een resultaat dat uitgesproken en niet alledaags is. Dat moet je als opdrachtgever wel kunnen waarderen. Als opdrachtgever is het de kunst om haar conceptuele kracht te benutten en samen de grenzen op te zoeken om iets heel bijzonders  te realiseren.” [lees meer]

 

 

 

 

 

Vrijstaande villa

Geen toeters en bellen in de buurtschap

Een echtpaar met studerende kinderen laat in 2009 een nieuw huis bouwen op een rustige locatie: aan de rand van een buurtschap en grenzend aan een natuurgebied. Het interieur straalt door kleur en materiaalkeuze dezelfde mooie rust, ruimte en nuchterheid uit als de omgeving.

Architect Johan Koster heeft Annekoos Littel geïntroduceerd bij de opdrachtgevers. “Het klikte enorm goed met deze mensen en dat is belangrijk want je gaat een lang traject in. Zo’n twee jaar zijn we bezig geweest met de gehele inrichting,” vertelt Annekoos enthousiast. “Voorop stond dat het huis mooi, warm en degelijk moest worden ingericht, zonder overdreven luxe, poespas, toeters en bellen. Het huis is modern, maar niet strak. Het interieur sluit daar op aan.”

Samenwerking

Het interieur van een particuliere woning ontwerpen en inrichten, gebeurt geheel in samenspraak met de eigenaars. “Voor de keuken bijvoorbeeld hebben we gedetailleerd gekeken naar het toekomstige gebruik ervan: alle wensen van de bewoners hebben we samen op een rij gezet. Deze dienden als uitgangspunt voor het ontwerp, dat ook weer in overleg is ontwikkeld. De maatwerkkeuken is vervolgens door een interieurbouwer gemaakt.”
Met in elkaar overlopende basiskleuren taupe en crème in de hele woning is die rustige moderne sfeer ontstaan. Annekoos heeft daar hele pure, degelijke basismaterialen bij uitgezocht zoals roestvrij staal, blank eiken en witjes. Voor het meubilair adviseerde Annekoos een meubels in een comfortabele en huiselijke stijl met wollen bekleding in natuurlijke crème- en bruin tinten.

Anke: “Prettige balans door warme kleurencombinaties en de mooie materialen”

Opvallend aan het kersverse nieuwbouwhuis is dat je het niet als nieuw ervaart, is de ervaring van Anke, eigenares en opdrachtgever: “Mensen voelen de prettige balans in dit huis door de natuurlijke materialen en de rustige aardse tinten. We waren qua meubilair en interieur echt toe aan een frisse wind, dus het nieuwe huis is ook helemaal nieuw ingericht. Alleen zou ik dat niet kunnen. Annekoos heeft ons met haar team goed geholpen om er echt ons huis van te maken. ”   [lees meer]

Kenmerkend:

• Oude witjes in de keuken combineren mooi met een taupe vloertegel. De grote eiken eettafel is wit gebeitst, dat past mooi bij de kasten en de bekleding van de stoelen.
• De wand die de keuken van de woonkamer scheidt, is tegelijkertijd aan beide zijden een bergruimte; de boeken en vazen aan de woonkamerkant maken de eethoek gezellig.
• In badkamer staat een eiken wasmeubel met een witte wastafel. Het goudkleurig mozaïek op een van de muren straalt warmte uit.
• De audio/tv-hoek is mooi en functioneel door de maatwerk meubels en gemakkelijke fauteuils.
• Drie lichtornamenten van verschillende grootte geven ook ritme in het huis. Ze verlevendigen de vide en de ruimte rond de eettafel.

 

Onderlinge Verzekeringsmaatschappij Zegveld en omstreken

Representatief gevelaanzicht

Het gevelaanzicht vormt een voorname kennismaking. Het open, representatieve karakter van de OBM verzekeringswinkel wordt ook buiten gevisualiseerd door een glazen pui, die aan de binnenzijde gesierd is met transparante schermen, met een matheldere folie waarin het logo is verwerkt.

 

Natuurlijke barrière

Een warm-rode vloerbedekking zorgt voor rust en tegelijkertijd akoestiek. Het tapijt wordt in tweeën gedeeld door een diagonaal bamboe looppad. Deze tweedeling is esthetisch en begrenst de wachtruimte en de werkplekken.

 

Klassiek modern

Klassieke wensen in een niet traditionele omgeving vragen een eenvoudige, stijlvolle materialisatie. Zo is het meubilair ontworpen in een klassieke uitvoering met een moderne aanblik. Voorts is gebruik gemaakt van de uitstraling van eigentijds, karamelkleurig bamboe, dat divers is toegepast.

 

Maatwerk voor passend geheel

Een beperkte ruimte die diverse functies herbergt en openheid moet uitstralen, is gebaat bij maatwerk meubilair. De beschikbare ruimte wordt optimaal benut door o.a. speciaal ontworpen maatwerk kastenwanden met archieffunctie.

 

Verlichting bevestigt ontwerp

Goede verlichting bepaalt de sfeer. Een heldere, repeterende verlichting boven het looppad accentueert het zakelijke gebied. Het weerspiegelen in de transparante scheidingswand werkt ruimtelijk. Voor de spreek-/werkplekken is juist gekozen voor huiselijke lampen.