Kerk en Interieur

Zaterdag 14 september zal de opening van de Hervormde Morgenstergemeente in Zoetermeer plaatsvinden. Met veel enthousiasme hebben wij hiervoor het interieur voor mogen realiseren.

Annekoos Littel Interieurarchitecten bni

 

 

 

 

 

 

[LEES MEER]

 

 

 

Kantoor Annekoos Littel Interieurarchitecten bni

Voormalige pastorie Jan de Bakkerstraat te Woerden.

 

Herbestemming van ons eigen kantoor in de voormalige  pastorie van de Lutherse Kerk te Woerden. De pastorie heeft verschillende bestemmingen gehad zoals café, het laatst als “De Moriaan”, en sociale werkplaats voor ouderen met de veelbetekenende naam “Herfstbloei”. In 1982 werd het afgebroken. In 1644 tot 1646 werd de huidige Lutherse kerk gebouwd als schuilkerk en in 1646 in gebruik genomen. In 1661-1662 werd de kerk vergroot en in 1792 verbouwd. Oorspronkelijk stond de achtergevel tegen de stadswal. De ingang is nauwelijks als kerk te herkennen; de toegang was via een dwarshuis. Van 1982 tot 1984 werden gebouw en interieur ingrijpend gerestaureerd. In 1983 is de kerk en de voormalige pastorie geheel gerenoveerd.

In juni 2012 kreeg de voormalige pastorie een herbestemming als kantoor voor het bureau Annekoos Littel Interieurarchitecten bni. Door het slopen van een paar onbelangrijke tussenwanden en het behoud van de hoge plafonds ontstond een mooie royale en lichte werkruimte die inspirerende werkplekken biedt aan ons team. Zo kon tegelijkertijd ook Het Nieuwe Werken voor ons team gerealiseerd worden. Leegstand van deze unieke historische plek in het centrum van Woerden werd hiermee voorkomen.

Het historische karakter van het gebouw is behouden en de structuur is ongewijzigd gebleven.

 

 

Thamerkerk

Weekendje Thamerkerk: vrijdag disco, zaterdag trouwpartij, zondag avondmaal

De Oude Thamer in Uithoorn is een rijksmonument uit 1835. Mooi gelegen aan het water is de Thamerkerk sinds 1992 een multifunctioneel gebouw.Zo blijft het markante pand behouden voor de Uithoornse samenleving. Annekoos Littel ging in 2011 aan de slag met het interieur, dat geschikt moest zijn voor de vele toepassingen. De uitdaging van deze opdracht zat in het moderniseren van een monumentaal pand op een vrij sobere wijze, ook qua budget.

Authenticiteit

De Stichting tot Behoud Historisch Erfgoed verhuurt de kerk graag voor seminars, bruiloften, disco’s, concerten, exposities en andere culturele en feestelijke evenementen. En daarnaast is het een thuis voor de kerkelijke gemeente die er erediensten, huwelijksinzegeningen en uitvaarten houdt. De authenticiteit is gehandhaafd, maar de inrichting is aangepast aan het huidige gebruik.

Facelift

Het Stichtingsbestuur en de koster zaten als opdrachtgever aan tafel en al snel bleek dat een flinke facelift nodig was. Een nieuwe vloer bleek nodig; de entree, het meubilair en de toiletten zijn gerenoveerd.

Beleving

Annekoos Littel heeft veel ervaring met inrichting van kerken en heeft zelf de nodige ideeën over sfeer en beleving: “De uitdaging is om de historische waarde van de architectuur te behouden, waar je op een subtiele en moderne wijze kunt aanvullen. De sobere kleurstelling van het tongewelf heeft me bijvoorbeeld geïnspireerd in de kleurkeuze van meubels en schilderwerk: diverse grijstinten met ook een hint van blauw. Dankzij de eenvoudige stapelbare en koppelbare stoelen met een comfortabele gestoffeerde zitting en verrijdbare meubelen voor de cateraar, is de ruimte eenvoudig aan te passen aan de functie. Zelfs bij een kerkdienst zijn die elementen functioneel en niet opvallend.” • Uitgangspunten voor het interieurontwerp van de Thamerkerk waren de historische elementen en het behoud daarvan. Daarnaast mocht de kerk een meer hedendaagse en functionele uitstraling krijgen. Met deze uitgangspunten is een kleur- en materialenplan gemaakt waarin de kleuren hun verbinding behouden met het bestaande plafond, maar vooral een frisse uitstraling geven aan het historische kerkje.

 

• Er is voor de vloerafwerking bewust gekozen voor functionele en duurzame materialen die contrasteren met de historische elementen. Dit zorgt voor een mooie overgang tussen heden en verleden.

• Met het beperkte budget hebben ook de toiletgroepen een facelift ondergaan. Zowel voor de dames, heren en de mindervaliden is er nu een sfeervolle en eigentijdse toiletgroep gecreëerd. Door subtiele tinten past ook het tegelwerk bij de authentieke kleuren van de kerk.

• Het maatwerk meubilair is sober en functioneel gehouden. Het barmeubel op de begane grond is verrijdbaar waardoor het flexibel toepasbaar is. De bar op het balkon is van alle gemakken voorzien, maar oogt door de detaillering authentiek en past daardoor goed in de sfeer die Annekoos Littel voor ogen had.

 

Opstandingskerk

Ronde vormen doen wonderen

De eis ‘een meer toegankelijke ruimte en een intieme kerkzaal creëren’ zet de creativiteit op scherp.

Denken in ronde vormen

Het uinodigende, intieme karakter van ronde vormen begint direct bij de entree met een cirkel in de vloer. Dit wordt ondersteund door de gebogen wand die aan de zijkant toegang biedt tot de kerk. De kijkgaten in deze wand zorgen voor een natuurlijke binnen-buiten verbinding

Ook bij het speciaal ontworpen liturgisch centrum is dankbaar gebruik gemaakt van het ‘omarmend’ effect van de ronde vormen.

 

Sfeervol kleurgebruik

Van oorsprong ontbeerde de kerk uitstraling. De bijzondere afwerking van de wanden, crèmekleur voorzien van een rood pigment, geeft de kerk nu sfeer en warmte.

Ook de lambrisering is voorzien van een (groen) pigment, voor een vloeiende overgang naar de blauw/groene vloerbedekking in het hart van de kerk.

Het consequent doorvoeren van okergele kleur op elementen zoals de ribben van het dak, het orgel, de entree en het liturgisch centrum, geeft het geheel extra samenhang.

Gereformeerde kerk

Kerk gerenoveerd tot monumentaal ensemble

De typerende Amsterdamse schooltijd was het uitgangspunt bij de in- en externe renovatie van de Gereformeerde Kerk in Voorthuizen. Het idee om de authentieke, karakteristieke elementen te behouden, terug te brengen en zelfs te accentueren heeft de kerk van binnen en van buiten een monumentaal aanzien gegeven.

 

Vloer en wand van weleer inspireren

Bij aanvang van de renovatie, bleken grote delen van de originele tegelvloer en de wanden nog in tact te zijn. Dit heeft als basis gediend bij de bepaling van materialen en kleuren.

 

Gewaagd kleurgebruik

Bij het streven een uitnodigende sfeer te creëren, is de kleur van wanden en overige elementen van groot belang geweest. Gekozen is voor warme, gewaagde kleurencombinaties die ook terugkomen in de gebrandschilderde glas-in-lood ramen.

 

Oorspronkelijkheid bewaard, het bankenplan

Door het authentieke karakter van het bankenplan, daterend uit 1927, te behouden en in de originele staat terug te brengen, is bewust gekozen het monumentale karakter te onderstrepen.

 

Kerkelijke elementen met hedendaagse inspiratie

Met het oog op een ruimere opzet van het multifunctioneel liturgisch centrum zijn een nieuwe liturgietafel, bloementafel en doopvont ontworpen met accenten uit de Amsterdamse Schooltijd. Het in oorspronkelijke staat teruggebrachte kansel was daarbij uitgangspunt.

Vredekerk

Interieurontwerp spreekt jonger publiek aan

In de gereformeerde kerk in De Lier is ‘het goede’ behouden, aangevuld met nieuwe, moderne elementen die een jonger publiek aanspreken.

 

Ontwerp meubilair

Bij het ontwerpen van het liturgisch centrum zijn de preekstoel, avondmaaltafel, doopvont en kaarsenstandaard speciaal ontworpen en zo vervaardigd dat ze sterk en flexibel zijn. Het moderne effect van glas benadrukt hier de transparantie.

 

Bankenplan krijgt zetje

De authentieke banken zijn bewust gebleven en, voor de functionaliteit van de kerk, ingekort, verplaatst en opnieuw afgewerkt. Het middenpad biedt meer plaats en sluit beter aan bij de nieuwe, bredere entree.

 

Warmte en contrast in kleur

Kleur geeft de kerk extra warmte: licht stucwerk en zachte lilatinten, tegenover de kleuren paars-blauw en rood uit het glas in lood.

 

Metamorfose aangrenzend zalencentrum

Dankzij de verbouw en uitbreiding van het aangrenzend zalencentrum kan tegemoet gekomen worden aan de extra gebruiksdoelen van de kerk. De afwerking is zo gekozen dat oud en nieuw één geheel vormen.