Stichting Christelijke Woningcorporatie

Zakelijk en interieur – één in verscheidenheid

Stichting Christelijke Woningcorporatie (SCW) en Regionaal Archief Rivierenland (RAR)  hebben sinds 7 juni 2012 een nieuwe huisvesting in één verzamelgebouw, Bruto Vloeroppervlak: 6.686 m2, welke aan de nieuwste eisen voldoet. De wens van de opdrachtgevers is uitgekomen. Ieders identiteit is behouden gebleven en spiegelt zich af in een interieur met een eigen identiteit.

Voor het SCW ontwierp Annekoos Littel een interieurconcept waarin mens en samenleving uit het werkgebied in de regio Tiel centraal staat. Tevens werd in de eerste ontwerpen al het idee gepresenteerd om de drie huisjes, die onderdeel zijn van de huisstijl, tot een statement te maken. De huiselijke kleuren rood en taupe moesten bijdragen aan een thuis-en welkom gevoel voor klant en medewerkers van het SCW. De kleuren zijn toegepast in de materialisatie en de binnenafwerking van het gebouw. De vuilverbergende tapijttegels dragen bij aan een goede akoestiek van het atrium en aan een warm welkom van de openbare ontvangstruimte en de showroom. Annekoos Littel ontwierp het concept voor de privacy oplossingen op de transparante scheidingswanden. Fotograaf Hans van Ommeren uit Woerden maakte hiervoor de foto’s met als thema mens en samenleving in de werkgebieden van het SCW. Annekoos Littel was tevens verantwoordelijk voor het ontwerp van het maatwerk, de verlichting en de keuze van het meubilair.

 

Opdrachtgever: Stichting Christelijke Woningcorporatie, Tiel
Architect: Krijger & Wagter Architecten B.V., Buren
Interieurarchitect: Annekoos Littel Interieurarchitecten bni, Woerden

 

Nieuwe Sloot, tennis- en squashcentrum

Interieurconcept sportcentrum:  the ball is my friend

Nieuwe Sloot, tennis- en squashcentrum in Alphen aan den Rijn heeft met 37 banen een regiofunctie. Met de verbouwing van het uit begin jaren 80 stammende pand is gekozen voor de compleet nieuwe inrichting van het horecagedeelte en de kleedruimtes. Annekoos Littel zorgde voor het ontwerp en begeleidde het proces, zodat sporters van alle leeftijden nu in een mooie stijlvolle omgeving kunnen bijkomen van hun inspanningen.

Dave Kok is als manager bij Nieuwe Sloot nauw betrokken geweest bij het verbouwingsproces. Hij is tevreden over het resultaat. “Er zijn in het veleden door uitbreidingen meer renovaties geweest, waarbij telkens is voortgeborduurd op de jaren 80-uitstraling. We vonden het nu tijd om het interieur helemaal te laten passen bij deze tijd en aantrekkelijk te laten zijn voor oude en nieuwe klanten. De uitdaging ligt in het leeftijdsverschil tussen de doelgroepen: over het algemeen zijn squashers jonger dan tennissers, dus mensen van alle leeftijden moeten zich hier thuis voelen. Dat is gelukt, naar onze grote tevredenheid en die van de klanten.”

Proces

Het verbouwingsteam van Nieuwe Sloot ontdekte in het voortraject dat ze voor deze grote verbouwing toch echt een gespecialiseerde interieurarchitect nodig hadden om het complex in te richten. Annekoos is daardoor later in het proces ‘ingevlogen’. Kok: “Een architect kijkt vooral bouwtechnisch. Annekoos heeft een compleet interieurconcept ontwikkeld en geadviseerd over ruimtegebruik en functionaliteit. Ze heeft ons in het proces helemaal bij de hand genomen. Bij de vraag over kleurstelling ging ze eerst bij ons aftasten wat we wilden en op basis daarvan verschillende kleurenranges voorgelegd. Zo is die kleurstelling met het blauw uit ons logo ontstaan. Een nadeel van dat late invliegen is dat we soms onder grote tijdsdruk moesten beslissen. Dat heeft ongetwijfeld voor extra werkdruk op hun kantoor gezorgd, maar Annekoos heeft daar goed op ingespeeld. Dat is echt een compliment waard.”

Bar

Het horecagedeelte van Nieuw Sloot bevindt zich midden in het sportcentrum en heeft uitzicht op de tennisbinnen- en buitenbanen. Het ontwerp van de bar als kloppend hart van die ruimte was cruciaal in het proces, want in de oude situatie was de logistiek van de bar niet goed. Kok: “De bar is nu een lange productiebar om drankjes uit te serveren. Er staat niet meer voortdurend een medewerker achter en mensen krijgen hun bestelling geserveerd. Dat was echt wel wennen in de ontwerpfase! Ik had meer een bar voor ogen zoals in een bruin café, waar iedereen omheen gaat zitten. Maar dat kon niet meer veranderd worden want er was al te veel bepaald in het proces van indelen. Nu we gewend zijn – en de klanten ook- merken we dat het logistiek in orde is en dat we horeca bedrijven van hoge kwaliteit. De klanten vinden het fijn dat ze hun drankje uitgeserveerd krijgen. Ze vinden de lounge ook een geweldig succes. Daar kunnen ook sporters met een nat shirt even uitrusten. Annekoos heeft goed nagedacht over de stoffen bekleding, want die is vochtafstotend en goed af te nemen.”

Ballen

Het thema ‘bal’ is in het hele centrum doorgevoerd. (Voor de oplettende beller zelfs in het muziekje in de wachtstand van hun telefoon!) Kok: “De interne signing met alle cirkels is voor mij een van de toppers van Annekoos werk. De ballen komen terug op de wanden, de ramen en de bar. Ook de lampen hebben vak de vorm van een bal en zijn in blauw, zwart of koper uitgevoerd. De brede matte band op de glazen wand van de vergaderingzaal is ook weer onderbroken door cirkels. Die vergaderruimte is trouwens ook ontstaan na een advies van Annekoos om de receptie te verplaatsen naar tegen de bar in de Brasserie. Dat is een logische, goed vindbare plek. Op ontstane plek is de vergaderruimte gemaakt. Ik ben daar zeer tevreden over.”

Wellness-allure

Kok vindt het ook verrassend hoe een ontwerp in het echt kan uitpakken. “Er is een hoekje waar ik op papier enthousiast over was, maar waar nu in de praktijk mensen niet gaan zitten. Dat vraagt blijkbaar toch om betere verlichting.” Over de lounge met de open haard en mooie wand is hij heel enthousiast. De kleedkamers en toiletten zijn volgens Kok spectaculair geworden met een wellness- en spa-achtige allure. “Het lijken kleine dingen, maar door een bepaalde strip op de wand, de keus van de kranen, de tegels en kleurstelling is het echt een geheel. Bij de oplevering was Annekoos heel perfectionistisch, alles moet passen bij het ontwerp. Bij de betegeling bijvoorbeeld, heeft Annekoos ook instructies gegeven: speels en ad random tegelen en het toeval zijn werk laten doen. Het effect is er. Soms moest iets over, dat vond ik dan op dat moment gezien de tijdsdruk wel wat ver gaan. Maar je merkt aan het eindresultaat wel dat er een specialist aan het werk is geweest.”

 

 

 

 

Officiële opening adviescentrum Almkerk, Rabobank Altena

“Thuis op de bank”

Het interieurconcept is met succes gerealiseerd.

Dinsdag aanstaande de officiële opening van het adviescentrum.

 

Zonnehuisgroep Amstelland De Luwte

Liever bridge dan bingo in De Luwte

Allure. Dat is het kernwoord dat naar voren kwam uit de brainstorm met de opdrachtgever en is bevestigd door het onderzoek onder toekomstige bewoners van Woonzorgcentrum De Luwte in Amstelveen. Het centrum moest een plek worden waar senioren met een voorliefde voor chique en stijl zich helemaal thuis zouden voelen.

Compleet interieurconcept

Op de begane grond van het langgerekte gebouw is een centrale ruimte. Op de verdiepingen zijn woningen voor psychogeriatrische bewoners: vormen van ‘kleinschalig wonen’. De hal is bedoeld als een openbare ruimte voor bewoners, buurt en familie. De beleving van de nieuwe woningen voor de psychogeriatrische bewoners moest juist echt als thuis zijn. Dit verschil in sfeer en beleving vergde twee verschillende aanpakken binnen één ontwerp. Dankzij een consequent doorgevoerd concept, materiaal en kleurkeuze is er toch een samenhangend geheel ontstaan.

Het was uniek dat Annekoos Littel een vrijwel lege ruimte kon inrichten en daarvoor ook voldoende vrijheid en middelen kreeg. Annekoos: “Het was een uitdaging om als interieurarchitect de optimale ruimte te maken om bewoners fijne plekken te geven om te wonen, en zich te kunnen ontspannen met familie en bezoekers. Sturend waren de lichtinval, de routing, de functies in de ruimte, de technische vereisten, veiligheidseisen en gewenste sfeer en beleving.”

Verbindend lichtornament

De lengte van de centrale ruimte op de begane grond was de ruimtelijke uitdaging. Hoe verbind je losse functies als een entree, een receptie, zithoeken, een bibliotheek en een restaurant? Een slingerend, sprankelend verlichtingsornament aan het plafond over de volle lengte van de begane grond bleek een smaakvolle en passende oplossing. ‘Het lichtornament ‘ is een echte eyecatcher geworden. Annekoos:  “Het slingerende lichtornament is uiteindelijk gemaakt van kathedraalglas uit Engeland. Dat bleek na vele testen in proefopstellingen een goed en betaalbaar product. De kleuren zijn natuurecht en sprankelend. Het idee voor het ornament begint met de eerste lijnen van het schetspotlood en het wordt een volledig technisch ontwikkeld object. De materiaalkeuze, verlichting en constructie is helemaal uitgewerkt met allerlei technici, want het moest voldoen aan normeringen en ook praktisch te reinigen of te repareren zijn.”

Perfectie

De Luwte is mede dankzij een perfecte samenwerking tussen opdrachtgever, architect, uitvoerende partijen en Annekoos Littel een heel stijlvolle en prettige plek geworden voor de mensen die er wonen, werken en op bezoek komen. Annekoos: “De uitvoerenden verzuchtte soms ‘daar hebben we Annekoos weer met haar bijzondere stalen en snuisterijen’. De sport om het samen perfect te krijgen, is hier wel aan de orde geweest! We hebben gezamenlijk oplossingen bedacht waardoor we in een soort flow kwamen. Zo hebben we dat heel mooie eindresultaat bereikt waar iedereen nu zo van geniet en trots op is.”

Maatwerkinterieur

Het bureau van Annekoos Littel heeft het hele gebouw ingericht, inclusief het meubilair, de stoffering, de verlichting en accessoires. De meeste banken, kasten en balies zijn als maatwerk meubilair speciaal voor deze ruimtes ontworpen. Alles is in kleur, stijl en materiaalkeuze op elkaar afgestemd, functioneel, duurzaam, onderhoudsvriendelijk, ergonomisch, geschikt voor rolstoelgebruikers en brandveilig.

De Luwte is een van drie nieuwe woonzorgcentra van de Zonnehuisgroep Amstelland. Locatie Westwijk is ook ingericht door Annekoos Littel, weliswaar gebaseerd op een heel ander plan van eisen.

Opdrachtgever aan het woord:

Interieurarchitectuur als statement.

Ton van der Horst is bouwmanager van Zonnehuisgroep Amstelland. Hij heeft als regisseur van het bouwproces veel en op een heel prettige wijze met Annekoos samengewerkt, vertelt hij. “Als je kiest voor Annekoos, krijg je een resultaat dat uitgesproken en niet alledaags is. Dat moet je als opdrachtgever wel kunnen waarderen. Als opdrachtgever is het de kunst om haar conceptuele kracht te benutten en samen de grenzen op te zoeken om iets heel bijzonders  te realiseren.” [lees meer]