Stichting Christelijke Woningcorporatie

Zakelijk en interieur – één in verscheidenheid

Stichting Christelijke Woningcorporatie (SCW) en Regionaal Archief Rivierenland (RAR)  hebben sinds 7 juni 2012 een nieuwe huisvesting in één verzamelgebouw, Bruto Vloeroppervlak: 6.686 m2, welke aan de nieuwste eisen voldoet. De wens van de opdrachtgevers is uitgekomen. Ieders identiteit is behouden gebleven en spiegelt zich af in een interieur met een eigen identiteit.

Voor het SCW ontwierp Annekoos Littel een interieurconcept waarin mens en samenleving uit het werkgebied in de regio Tiel centraal staat. Tevens werd in de eerste ontwerpen al het idee gepresenteerd om de drie huisjes, die onderdeel zijn van de huisstijl, tot een statement te maken. De huiselijke kleuren rood en taupe moesten bijdragen aan een thuis-en welkom gevoel voor klant en medewerkers van het SCW. De kleuren zijn toegepast in de materialisatie en de binnenafwerking van het gebouw. De vuilverbergende tapijttegels dragen bij aan een goede akoestiek van het atrium en aan een warm welkom van de openbare ontvangstruimte en de showroom. Annekoos Littel ontwierp het concept voor de privacy oplossingen op de transparante scheidingswanden. Fotograaf Hans van Ommeren uit Woerden maakte hiervoor de foto’s met als thema mens en samenleving in de werkgebieden van het SCW. Annekoos Littel was tevens verantwoordelijk voor het ontwerp van het maatwerk, de verlichting en de keuze van het meubilair.

 

Opdrachtgever: Stichting Christelijke Woningcorporatie, Tiel
Architect: Krijger & Wagter Architecten B.V., Buren
Interieurarchitect: Annekoos Littel Interieurarchitecten bni, Woerden

 

Rabobank Amerstreek Adviescentrum Oosterhout

Rabobank en interieur

 

Rabobank Amerstreek: Warm welkom zichtbaar maken

“De meeste dienstverlening in een bank gebeurt onzichtbaar. Het gebouw en de medewerkers maken zichtbaar wat je doet. Daarom was het voor ons zo belangrijk om met dit pand en het interieur onze toon te zetten,” vertelt directievoorzitter Gerben van der Harst. “De sfeer die het moest uitstralen was die van het warme welkom, hospitality. Annekoos heeft die opdracht, die al deels in ruwbouw tot uitvoering kwam, vertaald in een gedurfd interieur met passende stoffering en meubilair.”

Het bankgebouw moet de klanten welkom heten en een uitnodigende werkplek zijn voor de medewerkers, vindt Van der Harst. “Goede koffie is voor ons het symbool van die warmte en hartelijkheid. De ontvangsthal is nu een beetje een Starbucks-metafoor. Er staat een ovale balie met een groot apparaat om verse koffie te zetten. Annekoos heeft ons voor deze ruimte aanvankelijk vier gedurfde schetsen voorgelegd, waaruit we dit best bombastische en haast in de weg staand barmeubel hebben gekozen. De materiaalkeuze maakt het echter ook geschikt voor andere ontvangsten en bijeenkomsten. Het mooie aan dit maatwerkontwerp van Annekoos vind ik, dat de geïntegreerde lampen elkaar boven de bar ontmoeten. Ze symboliseren de bank als het huis van de coöperatie en de ontmoeting.”

LEES MEER

 

Opdrachtgever: Rabobank Amerstreek, Oosterhout

Gebruiker: Rabobank Amerstreek, Oosterhout

Architect: Marquart Architecten, Raamsdonksveer

Interieurarchitect: Annekoos Littel Interieurarchitecten bni, Woerden

 

 

 

 

Kantoor Annekoos Littel Interieurarchitecten bni

Voormalige pastorie Jan de Bakkerstraat te Woerden.

 

Herbestemming van ons eigen kantoor in de voormalige  pastorie van de Lutherse Kerk te Woerden. De pastorie heeft verschillende bestemmingen gehad zoals café, het laatst als “De Moriaan”, en sociale werkplaats voor ouderen met de veelbetekenende naam “Herfstbloei”. In 1982 werd het afgebroken. In 1644 tot 1646 werd de huidige Lutherse kerk gebouwd als schuilkerk en in 1646 in gebruik genomen. In 1661-1662 werd de kerk vergroot en in 1792 verbouwd. Oorspronkelijk stond de achtergevel tegen de stadswal. De ingang is nauwelijks als kerk te herkennen; de toegang was via een dwarshuis. Van 1982 tot 1984 werden gebouw en interieur ingrijpend gerestaureerd. In 1983 is de kerk en de voormalige pastorie geheel gerenoveerd.

In juni 2012 kreeg de voormalige pastorie een herbestemming als kantoor voor het bureau Annekoos Littel Interieurarchitecten bni. Door het slopen van een paar onbelangrijke tussenwanden en het behoud van de hoge plafonds ontstond een mooie royale en lichte werkruimte die inspirerende werkplekken biedt aan ons team. Zo kon tegelijkertijd ook Het Nieuwe Werken voor ons team gerealiseerd worden. Leegstand van deze unieke historische plek in het centrum van Woerden werd hiermee voorkomen.

Het historische karakter van het gebouw is behouden en de structuur is ongewijzigd gebleven.

 

 

Serviceflat Theodora Wilhelmina Termaathuis

Serviceflat en interieur naar de wensen van deze tijd.

In het Th.W. Termaat Huis in de Rotterdamse wijk Kralingen huren ouderen een serviceappartement. Het oudste deel van het gebouw stamt uit 1959 en is echt aan renovatie toe. Mr. J. de Muinck Keizer is onder andere bestuurder bouwzaken: “Anno 2012 zijn de wensen en gewoonten van bewoners veranderd. We hebben Annekoos ingeschakeld om vrijkomende appartementen opnieuw in te delen naar de eisen van deze en komende tijd. En met een goed  resultaat. ” 

LEES MEER

Th. W. Termaathuis

 

 

 

 

 

 

 

Regionaal Archief Rivierenland

Zakelijk en interieur – één in verscheidenheid

Stichting Christelijke Woningcorporatie (SCW) en Regionaal Archief Rivierenland (RAR)  hebben sinds 7 juni 2012 een nieuwe huisvesting in één verzamelgebouw, Bruto Vloeroppervlak: 6.686 m2, welke aan de nieuwste eisen voldoet. De wens van de opdrachtgevers is uitgekomen. Ieders identiteit is behouden gebleven en spiegelt zich af in een interieur met een eigen identiteit.

Voor het RAR ontwikkelde Annekoos Littel een interieur concept waarin het Betuwse Rivierenlandschap centraal staat. Tevens werd in de eerste schetsen al het idee gepresenteerd om de meest bijzondere archiefstukken te exposeren op de transparante wand van het openbaar archief door middel van foto’s gedrukt op folies. De natuurlijke kleuren zoals groen- en taupetinten zijn gebruikt in de materialisatie en de binnenafwerking van het gebouw. De vuil verbergende tapijttegels  zijn speels en ad-random gelegd in het atrium, het archief en de kantoren. De akoestiek is mede hierdoor zeer prettig en aangenaam. De gordijnpanelen met een bladpatroon die privacy biedt in de kantoren werden door het bureau voor dit project speciaal ontworpen.  Annekoos Littel was tevens verantwoordelijk voor het ontwerp van het maatwerk en de keuze van het meubilair.

 

Opdrachtgever: Regionaal Archief Rivierenland, Tiel
Architect: Krijger & Wagter Architecten B.V., Buren
Interieurarchitect: Annekoos Littel Interieurarchitecten bni, Woerden

 

Woonzorgcentrum De Annenborch Rosmalen

Zorg en interieur

Woonzorgcentrum De Annenborch – zorgzaamheid en gastvrijheid ook voelbaar in het interieur

Voor woonzorgcentrum De Annenborch in Rosmalen ontwierp Annekoos Littel in nauw overleg met gebruiker, verzorgende en bewoner het totaal interieurontwerp voor de inrichting en aankleding van het Woonzorgcentrum dat in april 2012 in gebruik is genomen. Het zorgcentrum is onderdeel van De Hoef en biedt service, zorg en dienstverlening aan senioren. Een unieke plek waar wonen, zorg en welzijn samenkomen. Het woonzorgcentrum voorziet in kleinschalig wonen voor dementerende ouderen, kantoren, een restaurant, een grand café en in een ontmoetingsruimte. Het totale project is een integraal ontwerp en tot stand gekomen in samenwerking met Molenaar& Bol&van Dillen architecten te Vught.

Directeur-bestuurder Henk Hermsen is zeer tevreden over het resultaat: “Als ik zie hoeveel positieve reacties we krijgen op ons nieuwe gebouw, dan is het haar goed gelukt om onze kernbegrippen zorgzaam, oprecht en gastvrij voelbaar te maken voor bewoners, medewerkers en bezoekers.”

[LEESMEER]

 

Zonnehuisgroep Amstelland De Luwte

Liever bridge dan bingo in De Luwte

Allure. Dat is het kernwoord dat naar voren kwam uit de brainstorm met de opdrachtgever en is bevestigd door het onderzoek onder toekomstige bewoners van Woonzorgcentrum De Luwte in Amstelveen. Het centrum moest een plek worden waar senioren met een voorliefde voor chique en stijl zich helemaal thuis zouden voelen.

Compleet interieurconcept

Op de begane grond van het langgerekte gebouw is een centrale ruimte. Op de verdiepingen zijn woningen voor psychogeriatrische bewoners: vormen van ‘kleinschalig wonen’. De hal is bedoeld als een openbare ruimte voor bewoners, buurt en familie. De beleving van de nieuwe woningen voor de psychogeriatrische bewoners moest juist echt als thuis zijn. Dit verschil in sfeer en beleving vergde twee verschillende aanpakken binnen één ontwerp. Dankzij een consequent doorgevoerd concept, materiaal en kleurkeuze is er toch een samenhangend geheel ontstaan.

Het was uniek dat Annekoos Littel een vrijwel lege ruimte kon inrichten en daarvoor ook voldoende vrijheid en middelen kreeg. Annekoos: “Het was een uitdaging om als interieurarchitect de optimale ruimte te maken om bewoners fijne plekken te geven om te wonen, en zich te kunnen ontspannen met familie en bezoekers. Sturend waren de lichtinval, de routing, de functies in de ruimte, de technische vereisten, veiligheidseisen en gewenste sfeer en beleving.”

Verbindend lichtornament

De lengte van de centrale ruimte op de begane grond was de ruimtelijke uitdaging. Hoe verbind je losse functies als een entree, een receptie, zithoeken, een bibliotheek en een restaurant? Een slingerend, sprankelend verlichtingsornament aan het plafond over de volle lengte van de begane grond bleek een smaakvolle en passende oplossing. ‘Het lichtornament ‘ is een echte eyecatcher geworden. Annekoos:  “Het slingerende lichtornament is uiteindelijk gemaakt van kathedraalglas uit Engeland. Dat bleek na vele testen in proefopstellingen een goed en betaalbaar product. De kleuren zijn natuurecht en sprankelend. Het idee voor het ornament begint met de eerste lijnen van het schetspotlood en het wordt een volledig technisch ontwikkeld object. De materiaalkeuze, verlichting en constructie is helemaal uitgewerkt met allerlei technici, want het moest voldoen aan normeringen en ook praktisch te reinigen of te repareren zijn.”

Perfectie

De Luwte is mede dankzij een perfecte samenwerking tussen opdrachtgever, architect, uitvoerende partijen en Annekoos Littel een heel stijlvolle en prettige plek geworden voor de mensen die er wonen, werken en op bezoek komen. Annekoos: “De uitvoerenden verzuchtte soms ‘daar hebben we Annekoos weer met haar bijzondere stalen en snuisterijen’. De sport om het samen perfect te krijgen, is hier wel aan de orde geweest! We hebben gezamenlijk oplossingen bedacht waardoor we in een soort flow kwamen. Zo hebben we dat heel mooie eindresultaat bereikt waar iedereen nu zo van geniet en trots op is.”

Maatwerkinterieur

Het bureau van Annekoos Littel heeft het hele gebouw ingericht, inclusief het meubilair, de stoffering, de verlichting en accessoires. De meeste banken, kasten en balies zijn als maatwerk meubilair speciaal voor deze ruimtes ontworpen. Alles is in kleur, stijl en materiaalkeuze op elkaar afgestemd, functioneel, duurzaam, onderhoudsvriendelijk, ergonomisch, geschikt voor rolstoelgebruikers en brandveilig.

De Luwte is een van drie nieuwe woonzorgcentra van de Zonnehuisgroep Amstelland. Locatie Westwijk is ook ingericht door Annekoos Littel, weliswaar gebaseerd op een heel ander plan van eisen.

Opdrachtgever aan het woord:

Interieurarchitectuur als statement.

Ton van der Horst is bouwmanager van Zonnehuisgroep Amstelland. Hij heeft als regisseur van het bouwproces veel en op een heel prettige wijze met Annekoos samengewerkt, vertelt hij. “Als je kiest voor Annekoos, krijg je een resultaat dat uitgesproken en niet alledaags is. Dat moet je als opdrachtgever wel kunnen waarderen. Als opdrachtgever is het de kunst om haar conceptuele kracht te benutten en samen de grenzen op te zoeken om iets heel bijzonders  te realiseren.” [lees meer]