Aanpassing van de woonsituatie voor mensen met Alzheimer en Dementie.

Aanpassing van de woonsituatie voor mensen met Alzheimer en Dementie.
Veilig, herkenbaar, functioneel en toch comfortabel en sfeervol!

Herkent u dit? Uw verpleeghuis gaat renoveren en/of nieuwbouwen.

Uw dagbestedingsruimte of zorgboerderij is aan een nieuw interieur toe.

U werkt in de thuiszorg of u bent mantelzorger? Of hebt u de zorg van een verpleeghuis nodig maar u wilt liever in uw eigen huis blijven wonen?

[Lees meer…]

Thamerkerk

Weekendje Thamerkerk: vrijdag disco, zaterdag trouwpartij, zondag avondmaal

De Oude Thamer in Uithoorn is een rijksmonument uit 1835. Mooi gelegen aan het water is de Thamerkerk sinds 1992 een multifunctioneel gebouw.Zo blijft het markante pand behouden voor de Uithoornse samenleving. Annekoos Littel ging in 2011 aan de slag met het interieur, dat geschikt moest zijn voor de vele toepassingen. De uitdaging van deze opdracht zat in het moderniseren van een monumentaal pand op een vrij sobere wijze, ook qua budget.

Authenticiteit

De Stichting tot Behoud Historisch Erfgoed verhuurt de kerk graag voor seminars, bruiloften, disco’s, concerten, exposities en andere culturele en feestelijke evenementen. En daarnaast is het een thuis voor de kerkelijke gemeente die er erediensten, huwelijksinzegeningen en uitvaarten houdt. De authenticiteit is gehandhaafd, maar de inrichting is aangepast aan het huidige gebruik.

Facelift

Het Stichtingsbestuur en de koster zaten als opdrachtgever aan tafel en al snel bleek dat een flinke facelift nodig was. Een nieuwe vloer bleek nodig; de entree, het meubilair en de toiletten zijn gerenoveerd.

Beleving

Annekoos Littel heeft veel ervaring met inrichting van kerken en heeft zelf de nodige ideeën over sfeer en beleving: “De uitdaging is om de historische waarde van de architectuur te behouden, waar je op een subtiele en moderne wijze kunt aanvullen. De sobere kleurstelling van het tongewelf heeft me bijvoorbeeld geïnspireerd in de kleurkeuze van meubels en schilderwerk: diverse grijstinten met ook een hint van blauw. Dankzij de eenvoudige stapelbare en koppelbare stoelen met een comfortabele gestoffeerde zitting en verrijdbare meubelen voor de cateraar, is de ruimte eenvoudig aan te passen aan de functie. Zelfs bij een kerkdienst zijn die elementen functioneel en niet opvallend.” • Uitgangspunten voor het interieurontwerp van de Thamerkerk waren de historische elementen en het behoud daarvan. Daarnaast mocht de kerk een meer hedendaagse en functionele uitstraling krijgen. Met deze uitgangspunten is een kleur- en materialenplan gemaakt waarin de kleuren hun verbinding behouden met het bestaande plafond, maar vooral een frisse uitstraling geven aan het historische kerkje.

 

• Er is voor de vloerafwerking bewust gekozen voor functionele en duurzame materialen die contrasteren met de historische elementen. Dit zorgt voor een mooie overgang tussen heden en verleden.

• Met het beperkte budget hebben ook de toiletgroepen een facelift ondergaan. Zowel voor de dames, heren en de mindervaliden is er nu een sfeervolle en eigentijdse toiletgroep gecreëerd. Door subtiele tinten past ook het tegelwerk bij de authentieke kleuren van de kerk.

• Het maatwerk meubilair is sober en functioneel gehouden. Het barmeubel op de begane grond is verrijdbaar waardoor het flexibel toepasbaar is. De bar op het balkon is van alle gemakken voorzien, maar oogt door de detaillering authentiek en past daardoor goed in de sfeer die Annekoos Littel voor ogen had.

 

Zonnehuisgroep Amstelland Zonnehuis Westwijk

Zorg en interieur

Het interieurontwerp van de nieuwbouw versterkt het kleinschalig wonen door middel van vier thema’s die zijn vorm gegeven voor de afzonderlijke zorgwoningen.

Met als uitgangspunt de menselijke maat en de helende omgeving (healing environment) zijn de huiselijke thema’s Flora,  Hollandse meesters, Buitenleven en Nostalgie bedacht. Deze zijn  herkenbaar vormgegeven specifiek voor de psychogeriatrische bewoners en de medewerkers van Westwijk.

 

Kleinschalig wonen

De kleinschalige woningen van de zorginstelling kenmerken zich door middel van natuurlijke materialen en warm kleurgebruik. Een huiselijke- open keuken biedt de mogelijkheid de bewoner actief bij het dagelijks koken te betrekken. Een behaaglijk zitje rondom haard en schouw is gecreëerd op een karpet van vertrouwd, zacht materiaal. Veel zorg en aandacht is besteed aan dimbare en schakelbare sfeerverlichting die tegelijkertijd ook functioneel is.

De gangen naar de slaapkamers worden doorbroken door een huiselijke lambrisering met daarboven een herkenbaar bloem vinylbehang, één en ander gedecoreerd met een wandarmatuur. Tevens functioneren deze afneembare en duurzame materialen als  wandbescherming.

Zoveel mogelijk is gestreefd naar een niet- zorginstellingsachtige uitstraling maar naar een huiselijke omgeving waar bewoner, medewerker en bezoeker zich fysiek, mentaal en sociaal thuis voelt.

Zonnehuisgroep Amstelland De Luwte

Liever bridge dan bingo in De Luwte

Allure. Dat is het kernwoord dat naar voren kwam uit de brainstorm met de opdrachtgever en is bevestigd door het onderzoek onder toekomstige bewoners van Woonzorgcentrum De Luwte in Amstelveen. Het centrum moest een plek worden waar senioren met een voorliefde voor chique en stijl zich helemaal thuis zouden voelen.

Compleet interieurconcept

Op de begane grond van het langgerekte gebouw is een centrale ruimte. Op de verdiepingen zijn woningen voor psychogeriatrische bewoners: vormen van ‘kleinschalig wonen’. De hal is bedoeld als een openbare ruimte voor bewoners, buurt en familie. De beleving van de nieuwe woningen voor de psychogeriatrische bewoners moest juist echt als thuis zijn. Dit verschil in sfeer en beleving vergde twee verschillende aanpakken binnen één ontwerp. Dankzij een consequent doorgevoerd concept, materiaal en kleurkeuze is er toch een samenhangend geheel ontstaan.

Het was uniek dat Annekoos Littel een vrijwel lege ruimte kon inrichten en daarvoor ook voldoende vrijheid en middelen kreeg. Annekoos: “Het was een uitdaging om als interieurarchitect de optimale ruimte te maken om bewoners fijne plekken te geven om te wonen, en zich te kunnen ontspannen met familie en bezoekers. Sturend waren de lichtinval, de routing, de functies in de ruimte, de technische vereisten, veiligheidseisen en gewenste sfeer en beleving.”

Verbindend lichtornament

De lengte van de centrale ruimte op de begane grond was de ruimtelijke uitdaging. Hoe verbind je losse functies als een entree, een receptie, zithoeken, een bibliotheek en een restaurant? Een slingerend, sprankelend verlichtingsornament aan het plafond over de volle lengte van de begane grond bleek een smaakvolle en passende oplossing. ‘Het lichtornament ‘ is een echte eyecatcher geworden. Annekoos:  “Het slingerende lichtornament is uiteindelijk gemaakt van kathedraalglas uit Engeland. Dat bleek na vele testen in proefopstellingen een goed en betaalbaar product. De kleuren zijn natuurecht en sprankelend. Het idee voor het ornament begint met de eerste lijnen van het schetspotlood en het wordt een volledig technisch ontwikkeld object. De materiaalkeuze, verlichting en constructie is helemaal uitgewerkt met allerlei technici, want het moest voldoen aan normeringen en ook praktisch te reinigen of te repareren zijn.”

Perfectie

De Luwte is mede dankzij een perfecte samenwerking tussen opdrachtgever, architect, uitvoerende partijen en Annekoos Littel een heel stijlvolle en prettige plek geworden voor de mensen die er wonen, werken en op bezoek komen. Annekoos: “De uitvoerenden verzuchtte soms ‘daar hebben we Annekoos weer met haar bijzondere stalen en snuisterijen’. De sport om het samen perfect te krijgen, is hier wel aan de orde geweest! We hebben gezamenlijk oplossingen bedacht waardoor we in een soort flow kwamen. Zo hebben we dat heel mooie eindresultaat bereikt waar iedereen nu zo van geniet en trots op is.”

Maatwerkinterieur

Het bureau van Annekoos Littel heeft het hele gebouw ingericht, inclusief het meubilair, de stoffering, de verlichting en accessoires. De meeste banken, kasten en balies zijn als maatwerk meubilair speciaal voor deze ruimtes ontworpen. Alles is in kleur, stijl en materiaalkeuze op elkaar afgestemd, functioneel, duurzaam, onderhoudsvriendelijk, ergonomisch, geschikt voor rolstoelgebruikers en brandveilig.

De Luwte is een van drie nieuwe woonzorgcentra van de Zonnehuisgroep Amstelland. Locatie Westwijk is ook ingericht door Annekoos Littel, weliswaar gebaseerd op een heel ander plan van eisen.

Opdrachtgever aan het woord:

Interieurarchitectuur als statement.

Ton van der Horst is bouwmanager van Zonnehuisgroep Amstelland. Hij heeft als regisseur van het bouwproces veel en op een heel prettige wijze met Annekoos samengewerkt, vertelt hij. “Als je kiest voor Annekoos, krijg je een resultaat dat uitgesproken en niet alledaags is. Dat moet je als opdrachtgever wel kunnen waarderen. Als opdrachtgever is het de kunst om haar conceptuele kracht te benutten en samen de grenzen op te zoeken om iets heel bijzonders  te realiseren.” [lees meer]