Nieuwe Sloot, tennis- en squashcentrum

Interieurconcept sportcentrum:  the ball is my friend

Nieuwe Sloot, tennis- en squashcentrum in Alphen aan den Rijn heeft met 37 banen een regiofunctie. Met de verbouwing van het uit begin jaren 80 stammende pand is gekozen voor de compleet nieuwe inrichting van het horecagedeelte en de kleedruimtes. Annekoos Littel zorgde voor het ontwerp en begeleidde het proces, zodat sporters van alle leeftijden nu in een mooie stijlvolle omgeving kunnen bijkomen van hun inspanningen.

Dave Kok is als manager bij Nieuwe Sloot nauw betrokken geweest bij het verbouwingsproces. Hij is tevreden over het resultaat. “Er zijn in het veleden door uitbreidingen meer renovaties geweest, waarbij telkens is voortgeborduurd op de jaren 80-uitstraling. We vonden het nu tijd om het interieur helemaal te laten passen bij deze tijd en aantrekkelijk te laten zijn voor oude en nieuwe klanten. De uitdaging ligt in het leeftijdsverschil tussen de doelgroepen: over het algemeen zijn squashers jonger dan tennissers, dus mensen van alle leeftijden moeten zich hier thuis voelen. Dat is gelukt, naar onze grote tevredenheid en die van de klanten.”

Proces

Het verbouwingsteam van Nieuwe Sloot ontdekte in het voortraject dat ze voor deze grote verbouwing toch echt een gespecialiseerde interieurarchitect nodig hadden om het complex in te richten. Annekoos is daardoor later in het proces ‘ingevlogen’. Kok: “Een architect kijkt vooral bouwtechnisch. Annekoos heeft een compleet interieurconcept ontwikkeld en geadviseerd over ruimtegebruik en functionaliteit. Ze heeft ons in het proces helemaal bij de hand genomen. Bij de vraag over kleurstelling ging ze eerst bij ons aftasten wat we wilden en op basis daarvan verschillende kleurenranges voorgelegd. Zo is die kleurstelling met het blauw uit ons logo ontstaan. Een nadeel van dat late invliegen is dat we soms onder grote tijdsdruk moesten beslissen. Dat heeft ongetwijfeld voor extra werkdruk op hun kantoor gezorgd, maar Annekoos heeft daar goed op ingespeeld. Dat is echt een compliment waard.”

Bar

Het horecagedeelte van Nieuw Sloot bevindt zich midden in het sportcentrum en heeft uitzicht op de tennisbinnen- en buitenbanen. Het ontwerp van de bar als kloppend hart van die ruimte was cruciaal in het proces, want in de oude situatie was de logistiek van de bar niet goed. Kok: “De bar is nu een lange productiebar om drankjes uit te serveren. Er staat niet meer voortdurend een medewerker achter en mensen krijgen hun bestelling geserveerd. Dat was echt wel wennen in de ontwerpfase! Ik had meer een bar voor ogen zoals in een bruin café, waar iedereen omheen gaat zitten. Maar dat kon niet meer veranderd worden want er was al te veel bepaald in het proces van indelen. Nu we gewend zijn – en de klanten ook- merken we dat het logistiek in orde is en dat we horeca bedrijven van hoge kwaliteit. De klanten vinden het fijn dat ze hun drankje uitgeserveerd krijgen. Ze vinden de lounge ook een geweldig succes. Daar kunnen ook sporters met een nat shirt even uitrusten. Annekoos heeft goed nagedacht over de stoffen bekleding, want die is vochtafstotend en goed af te nemen.”

Ballen

Het thema ‘bal’ is in het hele centrum doorgevoerd. (Voor de oplettende beller zelfs in het muziekje in de wachtstand van hun telefoon!) Kok: “De interne signing met alle cirkels is voor mij een van de toppers van Annekoos werk. De ballen komen terug op de wanden, de ramen en de bar. Ook de lampen hebben vak de vorm van een bal en zijn in blauw, zwart of koper uitgevoerd. De brede matte band op de glazen wand van de vergaderingzaal is ook weer onderbroken door cirkels. Die vergaderruimte is trouwens ook ontstaan na een advies van Annekoos om de receptie te verplaatsen naar tegen de bar in de Brasserie. Dat is een logische, goed vindbare plek. Op ontstane plek is de vergaderruimte gemaakt. Ik ben daar zeer tevreden over.”

Wellness-allure

Kok vindt het ook verrassend hoe een ontwerp in het echt kan uitpakken. “Er is een hoekje waar ik op papier enthousiast over was, maar waar nu in de praktijk mensen niet gaan zitten. Dat vraagt blijkbaar toch om betere verlichting.” Over de lounge met de open haard en mooie wand is hij heel enthousiast. De kleedkamers en toiletten zijn volgens Kok spectaculair geworden met een wellness- en spa-achtige allure. “Het lijken kleine dingen, maar door een bepaalde strip op de wand, de keus van de kranen, de tegels en kleurstelling is het echt een geheel. Bij de oplevering was Annekoos heel perfectionistisch, alles moet passen bij het ontwerp. Bij de betegeling bijvoorbeeld, heeft Annekoos ook instructies gegeven: speels en ad random tegelen en het toeval zijn werk laten doen. Het effect is er. Soms moest iets over, dat vond ik dan op dat moment gezien de tijdsdruk wel wat ver gaan. Maar je merkt aan het eindresultaat wel dat er een specialist aan het werk is geweest.”

 

 

 

 

Osira woonzorgcentrum Leo Polak

Woonomgeving voor ouderen waaruit liefdevolle aandacht spreekt

Bij de transformatie van het Leo Polakhuis in Amsterdam stond naast functionaliteit en differentiatie, het individuele woongenot centraal.

 

Kleur als herkenning

De verdiepingen zijn, ten behoeve van de herkenbaarheid, uitgevoerd in specifieke kleurcombinaties die zijn doorgevoerd in bijvoorbeeld totems. Deze kunstvoorwerpen geven elke verdieping een extra herkenningspunt.

 

Gevoel van thuis komen

De differentiatie wordt ondersteund door de vloerbedekking in verschillende kleursferen. Het gebruik van een ander dessin voor elke ´woning´ geeft de bewoner een eigen ingang en een extra huiselijke gevoel.

 

Hotelbadkamer

Naast de individuele badkamers in de woningen is er gekozen voor een luxe hotelbadkamer. Hier kunnen de bewoners zichzelf extra verwennen en baden in de luxe van deze fraai gecreëerde ontspanningsruimte.

 

Wonen en zorg hand in hand

Met de nieuwe look is een verzorgingshuis ontstaan waarbij woonkwaliteit en het verlenen van (intensieve) verzorging uitstekend samengaan.

Ziekenhuis Amstelland

Speciale aandacht voor ‘wachten’ in Ziekenhuis Amstelveen

‘Hoe beleeft men binnenkomen en wachten in een ziekenhuis?’. Deze vraag vormde een belangrijk uitgangspunt bij de nieuwe poliklinieken en centrale ontvangstruimte van Ziekenhuis Amstelveen.

 

Maatwerk balies ontworpen met oog op functionaliteit en uitstraling

Met oog voor arbo-eisen en het integreren van alle benodigde techniek, zijn in de ontvangstruimte maatwerk balies ontworpen, uitgevoerd in bamboe en ‘overkapt’ door een verlaagd plafond. De telefooncentrale, ‘cockpit’, vormt hier een ware blikvanger.

 

Intiem restaurant

De centrale hal clustert een veelheid aan activiteiten, waaronder een intiem, restaurant met veel licht dankzij de grote raampartij en gekozen armaturen. Hier corresponderen de pasteltinten van het meubilair en het sterke bamboe parket met de kleuren en materialen in het entreegedeelte.

 

Prettige beleving van wachten

Ook de sfeer in de poliklinieken heeft extra aandacht gekregen. Hier is gekozen voor een rustige basis, lichtblauw linoleum, met een zebrapad dat de wachtruimtes markeert. Details zoals het kleurgebruik bij de maatwerk balies zorgen voor differentiatie, terwijl loungestoelen en leestafels het wachten veraangenamen.

 

Kinderpoli en kinderafdeling uiterst kindvriendelijk

Een ziekenhuiservaring van een kind wordt in streekziekenhuis Amstelveen positief beïnvloed door de nieuwe kinderpoli en kinderafdeling. Zo zijn de speelse kleuren van de regenboog in de vloer verder uitgewerkt in het meubilair, de deuren en de speciaal op kleur ontworpen overgordijnen en separaties.

Appartement

Appartement dat past als een maatpak

Een casco appartement, een kleurrijk Oosters tapijt en een bijzonder Wedgewood servies vormden de basis voor deze woning. In dit Turn Key project stond advisering, ontwerp, planning, een perfecte uitvoering en een optimaal gebruik van de ruimte centraal.

Zo is o.a. een white wash eiken kastenwand ontworpen, die de volle breedte van het appartement beslaat. Naast het verstrekken van toegang tot de luxe keuken en de gang, biedt deze wand (behalve veel bergruimte) bovendien de mogelijkheid techniek, bekabeling e.d. onzichtbaar te integreren. Functionaliteit is verder doorgevoerd in de speciaal ontworpen hoogglans kastenwand in de slaapkamer, het ruimtebesparend accessoiremeubel in de hal en het strakke, stijlvolle badkamermeubel.

Dit alles, in combinatie met het gebruik van warme materialen en een natuurlijke kleurstelling, biedt de bewoner een comfortabele leefruimte. Hiernaast zorgen Italiaanse sfeerverlichting, de speciaal ontworpen tafel, modern/klassieke meubelen gestoffeerd in wol en glans-gordijnen voor extra sfeer.