Duurzaam interieur voor Mul BV in Gouda!

 


Annekoos Littel Interieurarchitecten MUL
Annekoos Littel Interieurarchitecten MUL Annekoos Littel Interieurarchitecten MUL
Klik hier om naar de projectpagina te gaan voor meer informatie over het ontwerp.

 

 

 

Zorg voor Groen

 

Annekoos Littel Interieurarchitecten bni

 

 

 

 

 

Annekoos Littel Interieurarchitecten bni houdt donderdag 21 maart weer haar driemaandelijkse documentatiedag. De dag staat dit keer in het teken van duurzaam ondernemen. Duurzaam gecertificeerde producten en leveranciers zijn vanzelfsprekend en kenmerkend voor de interieurprojecten van het bureau. Het team laat zich daarom opnieuw inspireren op deze mooie lentedag. Dit onder het genot van een kop koffie en een Woerdense lekkernij. Vele fabrikanten en leveranciers gespecialiseerd in producten en materialen voor onder andere de zorgsector, de kantoor- en particuliere markt zullen hun bijdrage leveren.

Wij hopen u graag te ontmoeten op 21 maart in Woerden!

 

 

Rabobank Altena adviescentrum Almkerk

Rabobank en interieur – van landschap, naar architectuur, naar interieur in het Land van Heusden en Altena.

Rabobank Altena is ‘thuis op de bank, thuis voor de medewerkers, thuis voor de klant’. Een bank die betrokken, toegankelijk en dichtbij is, met haar blik gericht op de toekomst. De bundeling van krachten in één nieuw hoofdkantoor. De bank biedt alles en voelt als een echt thuis.

Het gebouw is als een krachtig opvallend baken in het landschap met rechte lijnen en scherpe hoeken, maar in haar afwerking volledig passend in haar natuurlijke omgeving, het landschap en de omgeving. De regio is aan alle kanten wordt begrensd door het water. En juist die begrenzing is haar kracht. Het leidt tot openheid, betrokkenheid en samenwerking. Hierin bestaat een duidelijke overeenkomst met het interieurontwerp;
 Begrenzing leidt tot openheid.
 De schil van het gebouw zien wij als grens met daarbinnen het atrium als hart. Het hart waar vandaan alles stroomt door het gebouw. De tapijt inlay verwijst naar de natuur in de regio. Het is een lappendeken van graslanden in diverse beige tinten.

Het ontvangstgebied op de begane grond en de ontmoetingsruimte op de eerste verdieping zijn vormgegeven als belangrijkste eiland in het gebouw. De diverse balies en de lounges zijn als eilandjes die door stroming van het water los van elkaar zijn gekomen, maar waaraan men kan zien dat het begonnen is als een geheel. De verticale verbinding tussen de verdiepingen is bekleed is met gelaagde stroken hout, refererend aan het riet wat langs de oevers groeit. De natuur wordt met een groot gebaar naar binnen gehaald en heeft een sterk verbindend karakter.
Ontvangst, wachten, ontmoeting en informeel overleg bevinden zich in dit hart van het gebouw. Het thuisgevoel uit zich onder meer in een menselijke maatvoering en organisch vormgegeven meubilair.
Het restaurant, auditorium, foyer en de garderobe zijn vormgegeven in rechte vertakte vormen. De ruimtes zijn open en transparant en bieden contact met buiten en binnenruimten.
De spreekkamers hebben een vertakte speelse opstelling waardoor geen ruimte hetzelfde oogt. Onderling verschillen ze met ieder een eigen stijl van meubilair, net zoals bij de mensen thuis.
De espresso bar is centraal gepositioneerd en biedt een warm onthaal. Het binnenpleintje wat ontstaat kan worden gebruikt als exporuimte. De uitstraling is hierdoor professioneel en toch huiselijk.
De ontmoetingsruimte is een wooneiland, dat de kracht van het atrium op de verdieping versterkt.
 Belangrijk in de beleving is het contact met buiten en het atrium. Het meubilair, het servies en het kleurgebruik zijn huiselijk en warm. De werkplekken zijn op de eerste en tweede verdieping gesitueerd. De tapijt inlay stroomt naar boven en vloeit uit op de verdiepingen. Rechte vormen tussen rustige zanderige kleuren van het ad random tapijt waar de stroming omheen te voelen is.

Rabobank Amerstreek nadert zijn voltooiing

Het adviescentrum Rabobank Amerstreek vordert gestaag.

Ook bij deze bouw volop aandacht voor duurzaamheid en Het Nieuwe Werken.

Zonnehuisgroep Amstelland De Luwte

Liever bridge dan bingo in De Luwte

Allure. Dat is het kernwoord dat naar voren kwam uit de brainstorm met de opdrachtgever en is bevestigd door het onderzoek onder toekomstige bewoners van Woonzorgcentrum De Luwte in Amstelveen. Het centrum moest een plek worden waar senioren met een voorliefde voor chique en stijl zich helemaal thuis zouden voelen.

Compleet interieurconcept

Op de begane grond van het langgerekte gebouw is een centrale ruimte. Op de verdiepingen zijn woningen voor psychogeriatrische bewoners: vormen van ‘kleinschalig wonen’. De hal is bedoeld als een openbare ruimte voor bewoners, buurt en familie. De beleving van de nieuwe woningen voor de psychogeriatrische bewoners moest juist echt als thuis zijn. Dit verschil in sfeer en beleving vergde twee verschillende aanpakken binnen één ontwerp. Dankzij een consequent doorgevoerd concept, materiaal en kleurkeuze is er toch een samenhangend geheel ontstaan.

Het was uniek dat Annekoos Littel een vrijwel lege ruimte kon inrichten en daarvoor ook voldoende vrijheid en middelen kreeg. Annekoos: “Het was een uitdaging om als interieurarchitect de optimale ruimte te maken om bewoners fijne plekken te geven om te wonen, en zich te kunnen ontspannen met familie en bezoekers. Sturend waren de lichtinval, de routing, de functies in de ruimte, de technische vereisten, veiligheidseisen en gewenste sfeer en beleving.”

Verbindend lichtornament

De lengte van de centrale ruimte op de begane grond was de ruimtelijke uitdaging. Hoe verbind je losse functies als een entree, een receptie, zithoeken, een bibliotheek en een restaurant? Een slingerend, sprankelend verlichtingsornament aan het plafond over de volle lengte van de begane grond bleek een smaakvolle en passende oplossing. ‘Het lichtornament ‘ is een echte eyecatcher geworden. Annekoos:  “Het slingerende lichtornament is uiteindelijk gemaakt van kathedraalglas uit Engeland. Dat bleek na vele testen in proefopstellingen een goed en betaalbaar product. De kleuren zijn natuurecht en sprankelend. Het idee voor het ornament begint met de eerste lijnen van het schetspotlood en het wordt een volledig technisch ontwikkeld object. De materiaalkeuze, verlichting en constructie is helemaal uitgewerkt met allerlei technici, want het moest voldoen aan normeringen en ook praktisch te reinigen of te repareren zijn.”

Perfectie

De Luwte is mede dankzij een perfecte samenwerking tussen opdrachtgever, architect, uitvoerende partijen en Annekoos Littel een heel stijlvolle en prettige plek geworden voor de mensen die er wonen, werken en op bezoek komen. Annekoos: “De uitvoerenden verzuchtte soms ‘daar hebben we Annekoos weer met haar bijzondere stalen en snuisterijen’. De sport om het samen perfect te krijgen, is hier wel aan de orde geweest! We hebben gezamenlijk oplossingen bedacht waardoor we in een soort flow kwamen. Zo hebben we dat heel mooie eindresultaat bereikt waar iedereen nu zo van geniet en trots op is.”

Maatwerkinterieur

Het bureau van Annekoos Littel heeft het hele gebouw ingericht, inclusief het meubilair, de stoffering, de verlichting en accessoires. De meeste banken, kasten en balies zijn als maatwerk meubilair speciaal voor deze ruimtes ontworpen. Alles is in kleur, stijl en materiaalkeuze op elkaar afgestemd, functioneel, duurzaam, onderhoudsvriendelijk, ergonomisch, geschikt voor rolstoelgebruikers en brandveilig.

De Luwte is een van drie nieuwe woonzorgcentra van de Zonnehuisgroep Amstelland. Locatie Westwijk is ook ingericht door Annekoos Littel, weliswaar gebaseerd op een heel ander plan van eisen.

Opdrachtgever aan het woord:

Interieurarchitectuur als statement.

Ton van der Horst is bouwmanager van Zonnehuisgroep Amstelland. Hij heeft als regisseur van het bouwproces veel en op een heel prettige wijze met Annekoos samengewerkt, vertelt hij. “Als je kiest voor Annekoos, krijg je een resultaat dat uitgesproken en niet alledaags is. Dat moet je als opdrachtgever wel kunnen waarderen. Als opdrachtgever is het de kunst om haar conceptuele kracht te benutten en samen de grenzen op te zoeken om iets heel bijzonders  te realiseren.” [lees meer]

 

 

 

 

 

Rabobank Rijnstreek adviescentrum Alphen a/d Rijn

Rabobank en interieur

 

Nieuw adviescentrum

Het nieuwe adviescentrum van Rabobank Rijnstreek, te Alphen aan den Rijn is modern, duurzaam en transparant; een ontmoetingsplek voor medewerkers en klanten waar binnen en buiten met elkaar verbonden zijn. Het nieuwe gebouw is ontworpen door CEPEZED.
Annekoos Littel heeft vanaf de ruwbouw tot en met de inrichting het interieur vormgegeven in nauw overleg met de gebruikers en de medewerkers van de diverse Rabobank vestigingen uit de Rijnstreek.

Functioneel en flexibel

Gastvrijheid staat centraal voor klanten en medewerkers van de bank. Belangrijke items in het functioneren zijn: dichtbij en betrokken – zichtbaar en herkenbaar – toonaangevend en onderscheidend – duurzaam en flexibel.
Het bandraster van het plafond en de systeemwanden garanderen indelingsvrijheid. Verdiepingen zijn afzonderlijk te verhuren en af te sluiten; men kan eenvoudig aanpassen en inspelen op de functionele eisen en wensen van de tijd.

Techniek

Door het open en transparant karakter komt er veel daglicht binnen. Dit bespaart de behoefte aan kunstlicht, bovendien is in het gebouw overal duurzame verlichting toegepast die daglicht- en bewegingsafhankelijk worden geschakeld. De bank blijft ruim 37% onder de wettelijke EPC norm. Het klimaatsysteem is innovatief: het atrium is voorzien van een vliesgevel met zonwerende beglazing. De lichtstraat is voorzien van binnenzonwering. Gekozen werd voor een warmtepompsysteem voor zowel verwarmen als koelen, zodat per ruimte cq per zone geregeld kan worden. De koeling in het atrium en de presentatieruimte vindt plaats door vloerkoeling en luchtkoeling. Alle installaties zij lage temperatuur installaties zodat geen CV en gas installatie nodig is. Er wordt gebruik gemaakt van hoog rendement warmte terugwinning: warme respectievelijk koude afgevoerde lucht wordt teruggewonnen en aangevuld met verse buitenlucht.

Materiaal en kleur

De twee basiskleuren zijn de warme tinten antraciet en rood. Dit als rustig kader voor de Rabobank huisstijl. De Rabobank kleuren oranje en blauw vormen hiermee een mooi contrast zonder dat het een obligate “Rabobank uitstraling” krijgt. Er is gekozen voor rust en continuïteit – eigentijds maar toch tijdloos. Het vaste meubilair zoals receptiebalie, uitgiftemeubel, garderobes en ‘archief’-kernen op de verdiepingen is zijn afgewerkt in eiken naturel. De stoffering is nagenoeg allemaal in natuurlijke wollen stof. Ten behoeve van de privacy van de medewerkers en klanten is er een transparant ‘spaghetti’ gordijn aan het atrium. Lichtwering is alleen toegepast aan de buitengevels.
In verband met schoonmaaktechnische eisen zijn eenvoudige hardgebakken tegels toegepast in het atrium, en vanwege akoestiek en uitwisselbaarheid tapijttegels in de kantoren, vergaderruimtes en op de loopbruggen. Nagenoeg alle materialen kunnen worden hergebruikt.

Naast nieuw meubilair is ook bestaand meubilair en kunst uit diverse Rabobank vestigingen geïntegreerd in het nieuwe ontwerp. In het interieur wordt duidelijk dat de bank midden in het werkgebied staat en in Nederland geworteld is. Zo is in de spreekkamers gebruik gemaakt van thema’s uit de Rijnstreek o.a. Hazerswoude dorp, Stompwijk en Zoeterwoude.
Ook op de karpetten in het atrium zijn plattegronden afgedrukt van de diverse dorpen. De meeste meubelen en accessoires zijn Dutch Design, Hella Jongerius, Piet-Hein Eek, en Roderick Vos. De gedichten op raamfolies zijn oer-Hollands en bieden, net als de foto’s in de spreekkamers, associaties met het landschap en de natuur uit de omgeving.