Zuwe Hofpoort Ziekenhuis RPC Moeder en kind centrum

Mix van huiselijkheid en functionaliteit

Het Hofpoort Ziekenhuis in Woerden heeft op de psychiatrische afdeling een moeder-en-kind unit geopend waar moeders tijdens de opname hun kind in een huiselijke omgeving bij zich kunnen houden.

 

Jonge moeders, jong interieur

De woonkamer en kinderkamers appelleren aan de thuissituatie hetgeen het welbevinden en herstel bevordert. Een fris en warm kleurgebruik en de eigentijdse vormgeving zijn hier mede debet aan.

 

Sfeer doorgevoerd tot in linoleum karpet

Een eerste kritische blik bij aanvang resulteerde in een gedeeltelijk behoud van de keuken die vervolgens is voorzien van een nieuwe achterwand en nieuwe deurtjes.

Voor de kinderkamers is een speciaal meubel ontwerpen met geïntegreerd badje, uitgevoerd in de kleurstelling olijfgroen en diep oranje. De kleuronderbrekingen in de vloer, met karpetvorm in de woonkamer, spelen eveneens een rol bij het thuisgevoel van de patiënt.

 

Afstemming en afwerking

De basiskleuren zijn eveneens vertaald in het meubilair en de afwerkingsmaterialen zoals behang en gordijnen. Aandacht voor details, zoals de hemeltjes van de kinderbedjes uitgewerkt in de stof van de gordijnen, geeft een optimale afstemming.

Ook de entree is voorzien van de herkenbare kleuren in de vorm van een opvallend, magnetisch informatiebord boven de buggy-opslag. Kortom, alles loopt vloeiend in elkaar over en ademt een rustige aangename sfeer uit.

Vrijstaande villa

Geen toeters en bellen in de buurtschap

Een echtpaar met studerende kinderen laat in 2009 een nieuw huis bouwen op een rustige locatie: aan de rand van een buurtschap en grenzend aan een natuurgebied. Het interieur straalt door kleur en materiaalkeuze dezelfde mooie rust, ruimte en nuchterheid uit als de omgeving.

Architect Johan Koster heeft Annekoos Littel geïntroduceerd bij de opdrachtgevers. “Het klikte enorm goed met deze mensen en dat is belangrijk want je gaat een lang traject in. Zo’n twee jaar zijn we bezig geweest met de gehele inrichting,” vertelt Annekoos enthousiast. “Voorop stond dat het huis mooi, warm en degelijk moest worden ingericht, zonder overdreven luxe, poespas, toeters en bellen. Het huis is modern, maar niet strak. Het interieur sluit daar op aan.”

Samenwerking

Het interieur van een particuliere woning ontwerpen en inrichten, gebeurt geheel in samenspraak met de eigenaars. “Voor de keuken bijvoorbeeld hebben we gedetailleerd gekeken naar het toekomstige gebruik ervan: alle wensen van de bewoners hebben we samen op een rij gezet. Deze dienden als uitgangspunt voor het ontwerp, dat ook weer in overleg is ontwikkeld. De maatwerkkeuken is vervolgens door een interieurbouwer gemaakt.”
Met in elkaar overlopende basiskleuren taupe en crème in de hele woning is die rustige moderne sfeer ontstaan. Annekoos heeft daar hele pure, degelijke basismaterialen bij uitgezocht zoals roestvrij staal, blank eiken en witjes. Voor het meubilair adviseerde Annekoos een meubels in een comfortabele en huiselijke stijl met wollen bekleding in natuurlijke crème- en bruin tinten.

Anke: “Prettige balans door warme kleurencombinaties en de mooie materialen”

Opvallend aan het kersverse nieuwbouwhuis is dat je het niet als nieuw ervaart, is de ervaring van Anke, eigenares en opdrachtgever: “Mensen voelen de prettige balans in dit huis door de natuurlijke materialen en de rustige aardse tinten. We waren qua meubilair en interieur echt toe aan een frisse wind, dus het nieuwe huis is ook helemaal nieuw ingericht. Alleen zou ik dat niet kunnen. Annekoos heeft ons met haar team goed geholpen om er echt ons huis van te maken. ”   [lees meer]

Kenmerkend:

• Oude witjes in de keuken combineren mooi met een taupe vloertegel. De grote eiken eettafel is wit gebeitst, dat past mooi bij de kasten en de bekleding van de stoelen.
• De wand die de keuken van de woonkamer scheidt, is tegelijkertijd aan beide zijden een bergruimte; de boeken en vazen aan de woonkamerkant maken de eethoek gezellig.
• In badkamer staat een eiken wasmeubel met een witte wastafel. Het goudkleurig mozaïek op een van de muren straalt warmte uit.
• De audio/tv-hoek is mooi en functioneel door de maatwerk meubels en gemakkelijke fauteuils.
• Drie lichtornamenten van verschillende grootte geven ook ritme in het huis. Ze verlevendigen de vide en de ruimte rond de eettafel.

 

Woningstichting SWZ Front Office

Huisstijl als basis voor nieuw interieurontwerp

Voor de renovatie van een bestaand pand luidde de opdracht: ‘de beschikbare ruimte zo aan te pakken dat het gebouw optimaal benut kon worden met daarbij alle benodigde faciliteiten voor de (wachtende) klant’.

 

Entree fraaie binnenkomer

Aansprekende regenboogkleuren in de centrale hal nodigen de bezoekers uit. Deze ‘loper’ fungeert tevens als routing en brengt de bezoeker bij de receptie van waaruit men wordt doorverwezen.

 

Privacy staat centraal

Hoe beperkt de ruimte ook is, privacy moet geboden kunnen worden. Daarom wordt de horizontale lijn met advieswerkplekken gevisualiseerd door een opvallende gele baan, een verlaagd plafond boven dit gedeelte bevordert de intimiteit. De speciaal ontworpen werkplekken zijn afgewerkt met privacyschermen.

 

Details ondersteunen boodschap

Het uitnodigende karakter is tot in diverse details doorgevoerd: een leestafel, kinderhoek en koffiecorner in de wachtruimte.

 

Aandacht voor binnen en buiten

Een aangenaam onthaal bieden, begint buiten. Daarom is de voorgevel opgewaardeerd met het aanbrengen van folies, waardoor pastelkleurige vlakken zijn ontstaan.

Hogeschool Utrecht ICT opleiding

Van voormalig Anova kantoor tot spraakmakend, kleurrijk onderwijsgebouw

De nieuwe ICT opleiding van de Hogeschool van Utrecht heeft een jonge, dynamische uitstraling gekregen door de nadruk te leggen op het gebruik en de effecten van kleuren.
De verdiepingen zijn ‘uit elkaar getrokken’ en geaccentueerd met aansprekende kleuren die zorgen voor differentiatie en herkenbaarheid.

Wanden in spraakmakende tinten

De drie ‘standaard’ tinten, oranje, groen en blauw, zijn in alle elementen in de meest uiteenlopende combinaties terug te vinden en zorgen voor een sprankelende kleurstelling.

Details in vormgeving, de doorkijkjes

Een bouwkundige aanpassing van een open ruimte heeft geresulteerd in een sfeervolle kantine met speciaal ontworpen buffet en een apart rokersgedeelte. Door de uitsparingen, doorkijkjes, op zit- en stahoogte blijft dit rokersgedeelte toch onderdeel vormen van het geheel.

Op afstand herkenbaar

Teneinde het gebouw herkenbaar te maken als onderdeel van de Hogeschool van Utrecht is op abstracte wijze gewerkt met de vormen en kleuren van het logo. Ronde schermen bij de entree, voorzien van het speciaal bewerkte logo, maken een uitnodigend gebaar en leiden de studenten het gebouw in.